Als je tijdens je vakantie in Friesland liever niet zelf achter de potten en pannen staat, maar je toch ook niet een vermogen aan dure etentjes wilt spenderen, doe je er goed aan dit artikel te lezen. Hierin lees je namelijk heel veel tips over waar je voor pak ‘m beet een tientje (of soms een beetje meer of minder) heerlijk kunt eten en waarvandaan je tonnetjerond weer terug gaat naar je verblijfplaats. Let op: drankjes zitten nog niet bij de prijs inbegrepen!

Uit eten in het Waddengebied

Eetcafé De Kalkman in Wierum

Dit is zo’n adres waar je je bord nooit helemaal leeg krijgt. Hier eet je heerlijke plates, pannenkoeken of visschotels. De locatie is fantastisch; je vindt Eetcafé de Kalkman aan de dijk in Wierum. Na het eten kun je dus prima uitbuiken terwijl je uitkijkt over de Waddenzee.

Eetcafé de Gouden Klok in Holwerd

Veel mensen kennen Holwerd enkel van de boot naar Ameland, maar dat is wat ons betreft zeer onterecht. Holwerd is een perfecte plaats als start- en eindpunt voor een fikse wandel- of fietstocht. Daarnaast eet je er een lekker hapje bij Eetcafé de Gouden Klok. In dit authentieke eetcafé wordt de Hollandse pot geserveerd.

Uit eten in Nationaal Park Lauwersmeer

Vishandel Sterkenburg in de haven van Lauwersoog

‘Voor al het goede uit de zee’, is de slogan van Vishandel Sterkenburg. Een visrestaurant met een view, zoals ze dat in Amerika zo mooi zeggen. Vanwege de hoogte van het restaurant heb je een mooi uitzicht over zowel het Lauwersmeer als de Waddenzee.

Vishandel Sterkenburg Lauwersoog

Vishandel Sterkenburg in Lauwersoog. Foto: Marcel van Kammen

Wad Oars in Anjum

Oké, eerlijk is eerlijk. Dit restaurant is niet een budgetrestaurant. En toch vinden we dat dit restaurant niet in dit lijstje mag ontbreken. Ten eerste omdat er wel degelijk gerechten worden geserveerd van plusminus een tientje, maar ook omdat het zo’n verrassend adres is waar iedereen die uit eten gaat in Friesland eens moet zijn geweest! Want waar vind je anders het gerecht ‘Do bist de bêste’ (Jij bent de beste) of ‘In mûle fol’ (Een mond vol). Nergens toch? En daarom moet je er eens zijn geweest.

Restaurants in de stad Dokkum

Eetcafee Burgers

Dit hippe eetcafé aan de Markt is een uitermate goed adres voor een snack voor een lage prijs. De weekmenu’s zijn een aanrader, die kosten slechts 5 euro en geven je gegarandeerd een volle maag.

Markt Dokkum

De Markt in Dokkum. Foto: Marcel van Kammen.

It Taarthûske

Oké, echt uit eten mogen we het misschien niet noemen als je ergens puur en alleen naartoe gaat voor taart en koffie, maar toch vonden wij dat It Taarthûske in Dokkum niet in deze lijst mocht ontbreken. Want zeg nou zelf, als je een flink stuk taart hebt gegeten dan hóef je niet eens avondeten meer, toch? It Taarthûske is gevestigd aan de Grote Breedstraat en dat is ook een prima uitvalsbasis voor een goede shopmiddag.

Lekker eten in Nationaal Park de Alde Feanen

Eetcafé de Meerpaal in Earnewâld

Op camping It Wiid in Earnewâld vind je Eetcafé de Meerpaal. Hier kun je met ieder budget lekker eten. Wil je met een beperkt budget lekker eten, dan kies je voor pannenkoeken, pizza’s of een vegetarisch gerecht. Of je komt natuurlijk om te lunchen! Handig: er is een kinderhoek in het restaurant!

Lunchroom Adema in Earnewâld

Voor 6,75 eet je bij Lunchroom Adema de Broodje Adema burger, een dubbele burger van slager Biesma uit Opeinde, met kaas, augurk, ijsbergslag en een speciale hamburgersaus. Ook huisgemaakte groentesoep, ijs, snacks en plates staan hier op de menukaart.

Lunchroom Adema Earnewâld

Lunchroom Adema in Earnewâld. Foto: Marcel van Kammen

Uit eten in de Fryske Wâlden

Gasterij Manjefiek Kollum

Kollum ligt op de grens van het Lauwersmeergebied en de Noardlike Fryske Wâlden. Hier vind je Gasterij Manjefiek. Met een menukaart met maar liefst 132 verschillende gerechten (en dan hebben we de lunch- en dessertkaart nog niet eens meegerekend!), onderverdeeld in salades, plates, pizza’s, vispizza’s, pasta’s, broodjes en kapsalons, is er altijd iets waar je trek in hebt. Al wordt het wel lastig kiezen, met zoveel keuze!

De Canterlanden in Gytsjerk

Gytsjerk is een plaatsje centraal tussen Dokkum en Leeuwarden en ligt op de rand van de Fryske Wâlden. De Canterlanden laat zich prima aandoen tijdens een (lange) fietstocht in de regio. Wist je dat het beroemde Elfstedenbruggetje hier vlakbij is? Op de menukaart vind je pizza’s en plates.

Dit was ons lijstje met tien budgetrestaurants in Friesland. Heb je zelf ook goede suggesties? Laat ze ons weten in de reacties!

Blog door Johanna Kommerie

Johanna is tekstschrijver, blogger en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven. 

Comments

Meer nieuws

Zomervakantie Friesland 2018: weekplanner 15 t/m 21 juli

12 juli 2018

Waar het noorden nog moet wachten op haar vakantie, kan het zuiden en midden van Nederland…

Lees meer
Blogs

Zomervakantie Friesland 2018: weekplanner 7 t/m 14 juli

5 juli 2018

De hele zomer zetten we per week de leukste uitjes, evenementen of dagactiviteiten voor je op…

Lees meer
Blogs

Nieuwsoverzicht