Ga naar inhoud
MAP
nl

Claercamppad

Pelgrimeren: Claercamppad wandelen

Je eigen pelgrimage door het diverse Friese land

Wil je altijd al eens een pelgrimstocht lopen? Er zijn er maar liefst 4 die door de provincie Friesland kruisen: het Bonifatius Kloosterpad, Claercamppad, Het Jabikspaad en het St.Odulphuspad. Dit routenetwerk ontsluit vergeten kloosterhistorie (er waren er maar liefst 50! in Friesland) in het Friese buitengebied en doorlopen alle soorten streeklandschappen van de provincie: ’van wad tot woud’.

Hieronder vind je meer informatie over het Claercamppad: een wandeling van 75 km van Zoutkamp (Gr.) naar St. Jacobiparochie (Frl.). LET OP: WORDT NOG AAN GEWERKT.

Het Claercamppad

De route wordt gevoed met verhalen over kloosters, die de basis legden voor dit land, over bezienswaardigheden en natuurbeleving onderweg. De route is genoemd naar het oude Klooster Claercamp nabij Rinsumageast. Je komt op de plek waar vroeger het grootste klooster van Friesland (1165-1580) stond. De route is te volgen via knooppunten.

Je vindt de etappes hier: WORDT AAN GEWERKT.

 

Meer informatie over het pad vind je hier.

Kerkrefugio’s

Unieke service voor de wandelaars of fietsers zijn ‘refugio’s langs de routes: overnachtingsplekken in middeleeuwse kerkjes. De refugio s zijn bovendien ‘coronaproof’. Ze zijn low budget (max. 20 Euro pp.) en sober: met veldbedden, stromend water en toiletvoorziening. Dus geen douches of kookgelegenheid. Eventuele ontbijt- of cateringservice is afhankelijk van lokaal vrijwilligersinitiatief. Naar Middeleeuws voorbeeld dienen de sobere voorzieningen van kerken als eigentijdse refugio’s.  De meeste kerken zijn eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, die maar liefs 54 kerken in bezit heeft.