Ga naar inhoud
MAP
nl

Dagje uit in Friesland voor volwassenen

Tips voor wat te doen met kinderen als je in Friesland bent, die zijn er meer dan genoeg (check hier, of hier, en hier!). Maar misschien heb je wel geen (klein)kinderen, of wil je er gewoon eens gezellig samen op uit zonder dat je daarbij gestoord wordt door kindergekrijs. Een dagje uit in Friesland voor volwassenen dus!

Dagje uit in Friesland voor volwassenen

Wat is jullie ultieme dagje uit? Ga je voor cultuur, actieve uitjes, natuur, of misschien wel een combinatie van die drie? Of ga je liever shoppen en terrasjes pakken? In dit artikel schetsen we drie scenario’s voor het ultieme dagje uit in Friesland voor volwassenen.

Scenario 1: Cultuur & historie

Je begint je dag met een bezoek aan één van de 22 kleinschalige musea van de regio. Start bijvoorbeeld bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld, De Sûkerei in Damwâld, Vlasmuseum It Braakhok in Ee, De Spitkeet in Harkema, Museum ’t Fiskershúske in Moddergat of Scherjon’s klompenmakerij en klompenmuseum in Noardburgum. In deze musea vind je stuk voor stuk informatie over de plaatselijke historie, die veelal gekenmerkt is door armoede.

Afhankelijk van je startlocatie kun je vaak op korte afstand ergens een heerlijke lunch nuttigen. De medewerkers en vrijwilligers van de musea wijzen je graag op leuke lunchrooms in de buurt. Wil je zelf van tevoren al iets uitzoeken? Kijk dan op onze kaart.

’s Middags is het tijd om Dokkum te ontdekken. In de historische binnenstad van deze stad aan de Elfstedenroute is het fijn vertoeven. Hier maak je een stadswandeling over de oude Bolwerken, waarna je je kunt voegen bij de pelgrims die de Bonifatiuskapel bezoeken. Het lijkt een eeuwenoude kapel, maar niets is minder waar. In 1934 werd de eerste steen gelegd van de kapel, die een ereplaats werd voor de in 754 bij Dokkum vermoorde missionaris Bonifatius. Jaarlijks wordt de kapel door duizenden pelgrims bezocht, niet in de laatste plaats vanwege de bron. Aan de bron voor de kapel wordt van oudsher geneeskrachtige werkingen toegeschreven. Na de opzienbarende genezing van kinkhoest in 1990 nam het aantal pelgrims enorm toe. Pelgrim of niet, de Bonifatiuskapel is sowieso de moeite van het bezoeken waard.

In het centrum van Dokkum kun je vervolgens de dag afsluiten met een heerlijk diner, dat veelal met streekproducten wordt bereid.

Scenario 2: actief in de natuur

Trek oude kleren en stevige schoenen aan, want bij dit dagje uit ga je geheid vies/nat worden! Je begint de dag met een verse kop koffie in één van de etablissementen in Lauwersoog, waarvandaan je uitzicht hebt over de Waddenzee. Bij goed weer kun je hier Schiermonnikoog en Ameland zien liggen! Na de koffie is het tijd om je klaar te maken voor een avontuur waar je nog lang over na zult praten; niet in de laatste plaats omdat het je enkele dagen spierpijn op gaat leveren. Wat ga je doen? Wadlopen natuurlijk! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan wadlopen het hele jaar door. Oók wanneer het vriest. Oók wanneer het hard waait. Het is wel belangrijk om niet op eigen houtje het Wad op te gaan. Met een ervaren Wadgids krijg je een op-en-top-beleving voor de kiezen, en ben je bovendien verzekerd van een veilige ervaring.

Wadlopen is erg intensief. Een tocht van 3 uur klinkt niet als heel lang, maar kan je behoorlijk uitputten. Naderhand doe je er daarom goed aan een terrasje te pakken en te genieten van een heerlijk diner (met vis uit de Waddenzee?)!

Scenario 3: Shoppen en uitgaan

Voor een lekker shopdagje met vriendinnen kun je natuurlijk direct naar Dokkum rijden. Hier vind je in de binnenstad allerlei boetiekjes, afgewisseld met een aantal bekende ketens. Als je het shoppen combineert met verschillende terrasjes heb je hier een prachtige dag.

Wil je echter een bijzondere ervaring en ook nog iets van de omgeving zien? Doe dan de Noord-Friese Winkeltjesroute. Als je alle winkeltjes wilt bezoeken, kun je deze route het best per auto doen. De route voert je langs bijzondere winkeltjes, zoals een kaarsenmakerij, een brocante winkel, een winkel met aardewerk en nog veel meer. Hier vind je louter unieke producten, veelal met een goed verhaal. Let op: kijk goed in de agenda voor de openingstijden.

Al eens in Dokkum geweest en ook de Noord-Friese Winkeltjesroute al eens gedaan? Ga dan eens naar het centrum van Kollum, Burgum of Surhuisterveen. Ook deze plaatsen hebben alle ingrediënten om lekker te kunnen shoppen. Verwacht geen urenlange shopsessies, maar laat je verrassen door een aantal bijzondere winkels.

Klaar met shoppen? Dan is het tijd om ergens heerlijk uit eten te gaan. Vraag vooral eens rond waar je lekker kunt eten; het zal je ongetwijfeld op verrassende adresjes brengen.

Na het eten nog even uitgaan? Je kunt onder andere naar één van de filmhuizen in Burdaard, Dokkum, Kollum en Holwerd of naar het theater in Dokkum. Liever even ergens een drankje doen en misschien nog met de voeten van de vloer? Daarvoor kun je het best naar Dokkum, waar in de binnenstad verschillende barretjes te vinden zijn.

Wil je je echt eens laten verrassen? Zoek dan de plaatselijke dorpskroeg op. Het kan zijn dat je de hele avond met de dorpsgek aan de toog hangt, maar je kunt ook zo in een feestje belanden van de voetbalvereniging, compleet met polonaise.

Bezoek je liever een evenement zoals de Gondelvaart op Wielen, een tentfeest of een festival? Kijk dan in onze evenementenkalender wat er zoal te doen is tijdens jullie dagje uit in Friesland! Via Slapen, eten, doen vind je gemakkelijk de leukste accommodaties, restaurants en activiteiten om jouw dagje uit in Friesland compleet te maken. Laat je ook inspireren door ons online magazine!

Foto’s: Marcel van Kammen