Ga naar inhoud
MAP
nl

Dorspfeesten in Friesland

Dorpsfeesten Friesland

In Friesland hebben we dan misschien wel geen carnaval, maar we hebben gelukkig wel iets waarmee we dit kunnen compenseren. Iets dat misschien wel net zo gezellig is… Namelijk dorpsfeesten. In de meeste gevallen is dit een 3-daags evenement voor jong en oud, met verschillende activiteiten, optochten en vooral een hoop gezelligheid. In bijna elk dorp in Friesland zijn deze drie dagen dan ook een grootse gebeurtenis. De meeste dorpsfeesten vinden plaats in de periode van juni tot september, om natuurlijk de grootste kans te hebben op mooi weer. Want dat is wanneer een dorpsfeest écht leuk word, als het weer meezit.

Waar komen dorpsfeesten vandaan?

Wanneer de eerste dorpsfeesten Friesland zijn ontstaan, is een vraag waar veel onduidelijkheid over is. Het is vooral moeilijk te zeggen omdat ieder dorp zijn eigen geschiedenis heeft. Wat we weten, is dat de dorpsfeesten zoals we ze nu kennen vaak zijn ontstaan uit meerdere feesten. Denk bijvoorbeeld aan familiefeesten, rolschaatswedstrijden of jachtfeesten. Vaak waren deze festiviteiten zo bijzonder dat het hele dorp aanwezig wilde zijn. Toen er een tijd aanbrak dat er minder van dit soort feesten werden georganiseerd terwijl de vraag bleef, zijn de dorpsfeesten ontstaan. De meeste van deze dorpsfeesten zoals we die nu kennen zijn ongeveer 30 tot 40 jaar geleden ontstaan. In die tijd zag een gemiddeld dorpsfeest er natuurlijk heel anders uit dan nu, maar een aantal tradities zijn altijd gebleven.

Dorpsfeesten in Noordoost-Friesland

Ben benieuwd hoe zo’n dorpsfeest er uit ziet en waar je allemaal naartoe kan gaan?

In de lijst hieronder staat een overzicht van alle dorpsfeesten in Noordoost-Friesland:

 

 

Noord Oost Friesland

In Noord Oost Friesland vindt u naast dorpsfeesten Friesland nog allerlei andere dingen om te doen. Denk hierbij aan festivals, fietstochten en leuke winkelroutes. Naast de mooi culturele dorpjes in Noord Oost Friesland is er ook nog eens stad die uw aandacht vereist. Dokkum is een kleine stad met een grote geschiedenis. Je moet het een keer gezien hebben.