Ga naar inhoud
MAP
nl

Het Verhaal van Nederland - Dokkum

In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis.

In aflevering 3 (uitzending: woensdag 16 februari 2022, 20.30u NPO1) wordt er teruggegaan naar de vroege Middeleeuwen (500-1000) als de Friezen het kustgebied van Nederland bewonen. Ze geloven in natuurgoden en zelfs in het brengen van mensenoffers. De komst van christelijke missionarissen stelt hun manier van leven op de proef. Moet Radbod, koning der Friezen, zich bekeren tot het nieuwe geloof? Of juist vasthouden aan zijn eigen tradities? We horen het verhaal van Bonifatius, de missionaris die als stokoude man terugkeert naar het grondgebied van de Friezen om zijn missie om hen bekeren te voltooien. Én, om als martelaar te sterven. Daan bezoekt in de aflevering de bron van Bonifatius in Dokkum. Een geneeskrachtige bron die door toedoen van Bonifatius spontaan zou zijn ontsprongen.
 
Stap ook zelf in de geschiedenis; bij Dokkum neemt Daan je via een podwalk mee op een historische wandeling en vertelt je alles over Bonifatius en de sporen van de Friese geschiedenis in Dokkum.

  • Het Verhaal van Nederland, vertelt het verhaal van Bonifatius in Dokkum. Stills uit de aflevering.
  • Daan Schuurmans Bonifatiuskapel en bron Dokkum voor het TV Programma Het Verhaal van Nederland.

Over de TV-serie Het verhaal van Nederland

Het verhaal van Nederland brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen, maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. Gerenommeerde archeologen en historici vertellen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Over de gouden bergen, maar ook de schaduwkanten van onze geschiedenis. 
 
Het verhaal van Nederland is een verhaal over strijd en verzoening, over vroeger en nu en laat zien wie we zijn en hoe we zo zijn geworden. Klik hier voor de trailer.

Meer verhaal van Nederland

Het Verhaal van Nederland is een transmediaal project met naast een NPO 1-serie ook een kinderserie voor Zapp.nl, een podcast met Diederik van Vleuten en een serie podwalks; een app met 10 interactieve wandelverhalen op verschillende historische locaties in Nederland.

Podwalk bij Dokkum

Voor diegenen die er graag op uit gaan en zelf de geschiedenis willen beleven zijn er 10 bijzondere podwalks ontwikkeld; gps-gestuurde audiotours waarin Daan Schuurmans je op locatie meeneemt op reis door de geschiedenis. De podwalk bij Dokkum voert je van het typisch Friese dorpje Aalsum langs het water en tussen de weilanden naar Dokkum. Deze pittoreske stad biedt een schat aan bezienswaardigheden in combinatie met het alom aanwezige water. Tijdens deze wandeling vertellen we het legendarische verhaal over Bonifatius en de kerstening van de Friezen. En gaan we op zoek naar sporen van de Friese geschiedenis in Dokkum. Een belevenis voor jong en oud.

Door de koppeling met gps weet Daan precies waar je bent. Hij vertelt je waar je naartoe moet en waar je moet kijken. De audiotours zijn te beluisteren via de podwalk app Het verhaal van Nederland (gratis te downloaden via de app stores). Meer over de podwalks lees je hier.
 
De TV-serie Het verhaal van Nederland is iedere woensdagavond te zien rond 20.35 uur op NPO1. Meer informatie over het gehele project is te vinden op: HetverhaalvanNederland.nl. Het verhaal van Nederland is geproduceerd door Tuvalu Media & Pupkin Film in coproductie met de NTR.