Ga naar inhoud
MAP
nl

Bonifatius

Historie Dokkum

Bonifatius is de man die Dokkum beroemd maakte. Hij werd op 5 juni 754 nabij Dokkum vermoord en meteen heilig verklaard. Hoe triest het leven voor de missionaris ook afliep, de stad hield er een schat aan verhalen en een prachtige bron met kapel als bedevaartsoord aan over. Leer Bonifatius kennen en ontdek meer over zijn leven aan de hand van een permanente tentoonstelling in Museum Dokkum en een prachtige wandelroute door Dokkum langs tien verschillende kunstobjecten. De route leidt je langs de bron, de kapel en de kerk, maar ook langs bijzondere stukken binnenstad. Via Museum Dokkum kun je de wandeling boeken. Je start bij de Bonifatiuskapel. Tip: proef onderweg ook het Bonifatiusbier, gebrouwen met water uit de Bonifatiusbron. Verkrijgbaar op verschillende locaties in de stad.

Bonifatiuskapel

Aan de Bronlaan, buiten het centrum van Dokkum, ligt de rooms-katholieke bedevaartskapel, ook wel Bonifatiuskapel genoemd. De kapel is een (half) openlucht gebouw en wordt gebruikt voor vieringen, maar ook voor culturele activiteiten en is te huur voor o.a. bruiloften. Een echte highlight in Dokkum die je gezien moet hebben. Elk jaar komen er tussen de 25.000 en 40.000 pelgrims naar de stad om de kapel te bezoeken. De kapel is van 1 juni tot 15 sept dagelijks geopend van 14.00-17.00u. Entree is gratis. Rondleiding en afspraak buiten openingstijden is ook mogelijk.

Voor de kapel staat de Bonifatiusbron, de natuurlijke vorm van drinkwatervoorziening. Wist je dat dit nog de enige authentieke plaats is die net zo werkt als in de tijd van Bonifatius?

Om de kapel heen ligt een parkje. Hier staan 14 kruiswegstaties opgesteld. 

Bonifatius Kloosterpad

Een prachtige pelgrimsroute die leidt van het wad tot voorbij het friese woud. De wandelroute verbindt het monnikenwerk met diverse natuur en is geliefd als bezinningsroute.

Bonifatius bier

Dokkum barste vroeger van de bierbrouwerijen, waarvan enkele nu weer in bedrijf. Leuk voor een bezoek en natuurlijk om lekker te proeven! Bezoek onder andere Stadsbrouwerij Bonifatius754 aan de Diepswal in het centrum. Leuk om te weten: het Bonifatiusbier wordt gebrouwen met water uit de Bonifatiusbron.

Ontdek en bezoek Bonifatius