Low budget uitjes voor het hele gezin in Friesland

Dat gezellig samen een uitje beleven helemaal niet zo duur hoeft te zijn bewijzen we in deze blog. We geven je tips voor low budget uitjes in Friesland die je met het hele gezin kunt doen (we zijn voor het gemak uitgegaan van twee volwassenen en twee kinderen in de leeftijd tot 2 tot 10 jaar) voor een bedrag van maximaal €15,-. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat eventueel eten en drinken daar niet bij inbegrepen is.

Zwemmen

Een vakantie is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan een zwembad. Outdoorzwembaden vind je in onder andere Gytsjerk, Garyp, Hallum, Surhuisterveen en Kollum. Nog leuker (en goedkoper) is het om te gaan zwemmen bij één van de recreatieplassen, zoals het Eeltjemeer bij Rinsumageast, Paviljoen De Leyen bij Rottevalle, Strandheem in de buurt van Surhuisterveen en het Lauwersmeer in Nationaal Park Lauwersmeer. Ook bij Oostmahorn kun je prima zwemmen.

Blote Voetenpad

In plaats van low budget ‘no budget’? Ga dan naar het Blote Voetenpad bij Opende. Je komt er ontzettend vies vandaan, maar het is lachen, gieren, brullen. Zeker wanneer je één van de volwassenen ziet uitglijden in de modder. Er zijn mooie paden met hindernissen door een prachtig natuurgebied. Hier en daar kun je uitrusten op een bankje. Voor kleine kinderen is het Blote Voetenpad nog niet zo geschikt.

De Spitkeet en andere kleine musea

Het is een fabeltje dat kinderen niet van musea houden. Het is eveneens een fabeltje dat kinderen niet van geschiedenis houden. Je moet het alleen wel kunnen visualiseren. In openluchtmuseum De Spitkeet is dat goed mogelijk. Oude kleine huisjes maken de geschiedenis heel tastbaar. Benieuwd naar meer musea? Lees: Zes ‘coole’ musea in Friesland voor kinderen.

Zelf melk tappen

Aan de rand van de Friese Wouden ligt Wâlterswâld. Hier vind je de melktap van de boerderij van de familie de Vries. Hier kun je zelf verse, ongepasteuriseerde melk kopen, door gepast geld in de gleuf te stoppen. Ook koop je hier eieren, pannenkoekmeel en (kaneel)poedersuiker, zodat je op je verblijfslocatie direct aan de slag kunt met het bakken van overheerlijke pannenkoeken.

Park Vijversburg

Dit park móet je een keer bezocht hebben als je in Friesland bent. Waarom? Omdat het internationaal in de prijzen is gevallen voor het ontwerp, waar meerdere internationale landschapsarchitecten aan mee hebben gewerkt. In het deel ‘Frijlân’ komen de kinderen helemaal los, zeker in het waterlabyrint.

Speeltuinen

Niet voor de hele dag, maar wel leuk voor als je even een uurtje of twee eropuit wilt. Pak de fiets en ga naar één van de bijzondere speeltuinen, zoals Speelbos ’t Hossebos bij Drogeham of de Doe- en beleeftuin in Earnewâld. In deze blog vind je meer speeltuinen die de moeite waard zijn!

Fruit of bloemen plukken

Fruit plukken alleen in de Betuwe? Nee hoor, ook in Friesland zijn er fruitpluktuinen! Bijvoorbeeld bij Frytsjam in Twijzel kun je in de oogstperiode (mei – september) allerlei soorten fruit plukken. De entree van de pluktuin is gratis; het geplukte fruit wordt gewogen en per gewicht afgerekend. Liever bloemen plukken? In de maanden mei en juni kun je in Kollum bloemen plukken bij het Bloemenparadyske.

Blog door Johanna Kommerie

Johanna is tekstschrijver en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven.