Ga naar inhoud
MAP
nl

Waar vind je de leukste speeltuinen?

Als je met een gezin op vakantie gaat is een bezoek aan een speeltuin onmisbaar. Bij een speeltuin denk je misschien aan een plek met schommels en wipkippen. Wij bekijken het graag een beetje breder. In dit lijstje met speeltuinen in Friesland vind je plekken waarbij de fantasie van het kind voorop staat. Waar ze vies mogen worden. En waar ze nooit meer weg willen.

 • Frijlân in Park Vijversburg bij Tytsjerk

  Bij Tytsjerk vind je Park Vijversburg, een prachtig park waar kunst en natuur samenkomen. Een onderdeel van het park is Frijlân; hier worden kinderen uitgedaagd om in contact te komen met de natuur. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar in de praktijk komt het er op neer dat ze in een spannend waterlabyrint met een vlot op ontdekkingsreis gaan. We garanderen niet dat je kinderen droog uit het doolhof komen!

  naar de Vijversburg
  Frijlân in Park Vijversburg bij Tytsjerk
 • De speeltuin in De Kruidhof in Buitenpost

  Terwijl jij de botanische tuin bezoekt vermaken je kinderen zich uitermate goed in de speeltuin die in De Kruidhof staat. Water en zand zijn in deze speeltuin belangrijke elementen, dus trek je kinderen oude kleren aan! Een kabelbaan, watertoestellen in een vijver, een klimheuvel en een glijbaan, zowel jonge als wat oudere kinderen vermaken zich hier prima!

  naar De Kruidhof
  De speeltuin in De Kruidhof in Buitenpost leuke speeltuin in dokkum!
 • Kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve in Dokkum

  Leuk hoor, die geitjes en varkens. Maar de meeste kinderen kunnen nadat ze de konijnen gevoerd hebben niet wachten om in de speeltuin van deze kinderboerderij los te gaan. Een enorm springkussen staat garant voor veel speelplezier, terwijl de ouders op het terras een kopje koffie kunnen drinken. Ook voor de allerkleinsten is hier genoeg te doen.

  naar de kinderboerderij
  Kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve in Dokkum
 • Blote Voetenpad in Opende

  Net buiten Friesland ligt het Blote Voetenpad. Het Blote Voetenpad is een avontuurlijk pad waar je over gras loopt, door modder, over houten bruggen, enzovoorts. Onderweg kun je in een hangmat even uitrusten, als je wil. Het Blote Voetenpad is vrij toegankelijk.

  naar het Blote Voetenpad
  Blote Voetenpad in Opende
 • Doe- en beleeftuin in Earnewâld

  Bij het Bezoekerscentrum van Nationaal Park De Alde Feanen valt spelenderwijs van alles te leren. Zo is er een grote insectenwand, waar geurige bloemen groeien en veel beestjes op af komen. Je speelt er tevens in het hooi, kan vogels observeren vanuit de uitkijktoren, en er zijn allerlei klimtoestellen waar je kinderen zich volledig op uit kunnen leven. Deze speeltuin is gratis te bezoeken.

  naar De Alde Feanen
  Doe- en beleeftuin in Earnewâld leuk de Alde Feanen in!

Wat ook erg leuk is:

Van de zeedijk afrollen!! Wie zegt dat een speeltuin hekken moet hebben en speeltoestellen? Als je naar Moddergat of Wierum gaat, is je speeltuin grenzeloos! Rol lekker van de zeedijk af (ook leuk in de winter als er sneeuw ligt). Kijk wie er het eerst beneden is. Speelpret gegarandeerd!

Waterspeeltuin bij Het Booze Wijf, Lauwersoog

Net over de grens met Groningen vind je in Lauwersoog restaurant Het Booze Wijf. Dit restaurant heeft een heerlijke waterspeeltuin. Deze speeltuin is zo ontworpen dat kinderen er leren hoe watersystemen werken. Ze moeten samenwerken om deze systemen in werking te krijgen. Educatief dus, maar ook superleuk! Daarnaast is er een springkussen en tal van andere toestellen. Klim ook eens in de uitkijktoren, want vanaf daar kijk je uit over het Nationaal Park Lauwersmeer! De speeltuin is gratis te bezoeken (en bij slecht weer kun je ook binnen in een apenkooi terecht).

In een eerdere blog schreef ik al eens over een bezoek aan deze speeltuin: Topvermaak voor gezinnen in Lauwersoog.

En als het slecht weer is?

Bij Esonstad in Oostmahorn en speelparadijs Jonas en de Walvis in Sumar kunnen de kinderen zich heerlijk uitleven in de grote apekooi. Ook voor kleinere kinderen zijn hier speeltoestellen. En het is gecombineerd met een zwembad! Bij Sanjesfertier in Feanwâlden kun je zowel binnen als buiten spelen. Ideaal dus, wanneer je je trip al ver van tevoren organiseert en zowel opties wilt hebben voor binnen als buiten. Er is tevens een (kleine) dierentuin bij dit speelpark. Aventoer in Burgum is voor alle doelgroepen geschikt: hier kun je LED bowlen, lasergamen en er is een kidspartyroom.

Blog door Johanna Kommerie

Johanna is tekstschrijver en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven. 

Foto’s: Marcel van Kammen