Mooie plekken om te vissen

Jaarlijks komen er naar schatting 100.000 mensen uit zowel binnen- als buitenland naar Friesland om een hengeltje uit te werpen. Ook niet zo verwonderlijk natuurlijk; Friesland is een waterrijke provincie en er zwemmen veel verschillende vissoorten, zoals snoeken, karpers en de zeeforel. Voor de hobbyvisser zijn er tal van visstekken waar het goed vertoeven is. Een greep uit de plaatsen waar je kunt vissen in Friesland:

Aan de Falomsterfeart

Als je gaat voor een plek waarin je kunt genieten van de schoonheid van de natuur is de Falomsterfeart jouw ultieme visstek. Je geniet er van het geluid van de vogeltjes, maar voor de rest is het er rustig. In het hoogseizoen kunnen er wel bootjes langs komen varen, maar daar hoef je niet veel hinder van te ondervinden.

Aan de Zwemmer bij De Westereen

De Zwemmer bij De Westereen is een populaire plek bij vissers. Hier vang je met name witvis, snoek en snoekbaars. Een paar jaar geleden zijn er maar liefst 22 vissteigers geplaatst langs de Zwemmer, dus er is altijd wel een plek om je hengel uit te werpen.

Voor alle genoemde openbare visstekken geldt dat vissen alleen toegestaan is mits er gehouden wordt aan de geldende regels en men in het bezit is van een Vispas.

Op het Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer biedt de recreatieve sportvisser een fantastische visbeleving. Hier komen vooral brasem en blankvoorn voor, maar ook snoekbaarzen, baars en de winde wordt regelmatig gevangen. De beste tijd om te vissen op brasem is van augustus tot half oktober. Langs de oever zijn er verschillende visplaatsen. Ook vliegvissen is mogelijk. Kom je met een bootje? In het Oude Robbegat en de Vlinderbalg, bij Oostmahorn en bij Lauwersoog liggen er goede visstekken.

Langs de Strobossertrekvaart

Alhoewel langs de Strobossertrekvaart (ook wel Dokkumer Trekvaart genoemd) een wat drukke weg loopt, wordt er toch vaak druk gevist langs deze vaart. Met name in de buurt van het dorp Westergeest kun je prima vissen. Langs deze vaart worden ook wel viswedstrijden gehouden.

 

Aan het Prinses Margrietkanaal

Aan het Prinses Margrietkanaal, dat 65 kilometer lang is en loopt van Stroobos tot aan Lemmer, dwars door een aantal meren waaronder het Burgumer Mar. Karper-, wit- en roofvissers kunnen hier hun hart ophalen. Het Prinses Margrietkanaal is per auto goed bereikbaar.

Een ware visbeleving voor groepen

Ben je op zoek naar een visbeleving voor groepen (met bijvoorbeeld onervaren vissers)? Dan kun je bijvoorbeeld op de Waddenzee gaan zeevissen (zeebenen vereist!), ’s avonds met een palingvisser mee om de fuiken te lichten in Nationaal Park De Alde Feanen of op forel vissen in de Forelpoel in Kollumerzwaag of Forelvijver de Pingo Twijzelerheide.

Vanaf de camping of je vakantiepark

Er zijn talloze campings in de regio die gevestigd zijn langs het water. Mocht je op vakantie gaan naar één van deze campings of vakantieparken, vergeet dan niet je hengel mee te nemen. 

Voor alle hierboven genoemde openbare visstekken geldt dat vissen alleen toegestaan is mits er gehouden wordt aan de geldende regels en men in het bezit is van een Vispas.

Blog door Johanna Kommerie

Johanna is tekstschrijver en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven.