Ga naar inhoud
MAP
nl

Ontmoet de tijgerwelpjes in AquaZoo Leeuwarden

Op 15 juni 2023 zijn er in AquaZoo maar liefst vier Amoertijgerwelpjes geboren! Het is de eerste keer dat de Friese dierentuin, die midden in natuurgebied de Groene Ster ligt, jonge tijgertjes mag verwelkomen. "De geboorte van jongen is hoe dan ook heel speciaal. Je hoopt er op, maar als het ook daadwerkelijk gebeurt, is het heel bijzonder", vertelt hoofd dierenverzorging William Kreijkes. "En dan zijn het er ook nog eens vier, dat hadden we nooit durven dromen. In het begin waren de welpjes vooral binnen, maar we zien nu dat ze op verkenning uitgaan. We verwachten ze steeds vaker buiten te gaan zien deze zomer."

De Armoertijger in AquaZoo

De Amoertijger, die voorkomt in het stroomgebied van de gelijknamige rivier op de grens van China en Siberië, is in de natuur ernstig bedreigd: er leven nog maar een paar honderd dieren in de natuur. De grootste bedreiging is de mens. Er wordt veel op ze gejaagd door stropers voor o.a. traditionele geneeskunde. Daarnaast wordt het leefgebied door bosbranden en houtkap steeds kleiner. In de laatste honderd jaar is maar liefst 93 procent van het leefgebied van deze dieren verdwenen.

AquaZoo Tijgerwelpjes 2

Daarom hebben Europese dierentuinen een managementprogramma met als doel deze soort te behouden en te zorgen voor een gezonde populatie in de parken.  Deze dieren zijn ook niet het eigendom van de dierentuinen, maar van de managementprogramma's. Per soort is er een coördinator die bepaalt welke dieren er mogen paren en waar eventuele jongen naar toe gaan. Hierbij is geen geld gemoeid.

Dierentuinen kunnen dus geen dieren kopen of verkopen," legt Kreijkes uit. "Als je als park een bepaald dier wil, moet je echt aantonen dat je goed voor de soort kan zorgen en dat je aan alle eisen voldoet.

Uiteraard zijn er, naast de Amoertijger, ook nog heel veel andere interessante en bijzondere dieren in AquaZoo. Je loopt hier bijvoorbeeld samen met de pinguïns over het strand, wandelt dwars door het gebied van de ringstaartmaki’s heen en staat oog in oog met de indrukwekkende nijlkrokodillen. Benieuwd welke dieren er nog meer zijn? Neem dan een kijkje op de AquaZoo dierenpagina.

Bekijk de dierenpagina
AquaZoo Tijgerwelpjes 5

Kaartjes en praktische informatie

Via de website van AquaZoo kun je alle informatie vinden m.b.t. de prijzen, openingstijden, parkeren, horeca en de plattegrond. Wist je dat je online je kaartjes koopt met korting? Neem dus snel een kijkje op www.aquazoo.nl!

Koop tickets online
AquaZoo Tijgerwelpjes 3