Ga naar inhoud
MAP
nl

Op Landroversafari in Nationaal Park Lauwersmeer

Elke dag staat hij imposant te pronken op Lauwersoog; de lichtbruine Landrover. Een aantal keren per week rijdt hij uit voor een groepssafari door Nationaal Park Lauwersmeer. Wij stappen in om dat eens te ervaren. De gids, tevens onze chauffeur, belooft ons ongebaande paden en bijzondere dieren die we tegen kunnen komen. Spannend!

Zeldzame orchideeën

De twee uur durende tocht begint kalmpjes. We rijden langs velden met zeer zeldzame orchideeën, waaronder de honingorchis. De moeite waard om even uit te stappen! Dat hier zeldzame bloemsoorten bloeien komt door het zoutgehalte in de grond, dat vind je bijna nergens anders in Nederland. Deze unieke bodem danken we aan het feit dat het Lauwersmeer tot 1969 de Lauwerszee was.

Dat Lauwersmeer ligt er prachtig bij. Misschien spot jij vanaf dit punt de zeearend die hier steeds vaker een plekje zoekt. Zie je vissers in het water staan? Grote kans dat ze azen op zeeforel. Midden op het water zie je een eiland. Het verhaal gaat dat beroepsvissers vroeger hun kinderen loslieten op het eiland, zodat zij zelf rustig konden vissen.

Dieren in Nationaal Park Lauwersmeer

Hoe verder de Landrover gaat, hoe dichter je bij de dieren komt, die je anders alleen van een afstand kunt bekijken. Wist je dat in het Lauwersmeergebied 250 Konikpaarden en 650 Schotse Hooglanders rondlopen? Ook vind je Lakenvelders, een oud Nederlands koeienras die je misschien kent van schilderingen van Rembrandt van Rijn.

In het Lauwersmeergebied lopen veel diersoorten rond, maar vogels voeren er echt de boventoon. Bijna dagelijks spotten vogelaars zeldzame soorten in het gebied. Zo zien wij tijdens onze rit ineens een Koereiger in het gras zitten. Hij valt meteen op door z’n zilverwitte kleur. De gids wordt er zelfs heel even stil van. Lang stil is het niet, want een gids ziet altijd wel iets waar hij over kan vertellen. En hij heeft natuurlijk het stuur in handen, om op het rechte pad te blijven. Of toch niet?

Dat rechte pad blijkt halverwege het natuurgebied op te houden. Waar je denkt niet verder te kunnen, dendert deze wagen gewoon door. Dat zorgt voor de nodige ‘special effects’ tijdens de trip. Een metertje naar beneden stuiteren is niks, en je hangt soms flink scheef in de Landrover!

Maar dan wordt de wagen stilgezet, haalt de gids een kan koffie en thee van het dak en genieten we van een fenomenaal uitzicht. Tegen etenstijd keren we terug op de basis. Prima moment voor een lekker hapje en drankje. Wij doen dat bij restaurant Het Booze Wijf, maar je kunt ook de haven inrijden voor een visje in een van de vele restaurants. Vergeet op de terugweg niet met je eigen auto wél op het rechte pad te blijven