Ga naar inhoud
MAP
nl

Rolstoelvriendelijke accommodaties, restaurants en uitstapjes

Waar mensen zonder rolstoel niet na hoeven te denken bij zaken als ‘Kan ik in dat restaurant wel gewoon naar het toilet’, of ‘Kom ik die drempel wel over’, hebben mensen in een rolstoel vaak iets meer uitdagingen bij het maken van een uitstapje en het boeken van een aangepaste hotelkamer of bed & breakfast. In Friesland zijn er restaurants en accommodaties waar je prima terecht kunt. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje:

Geschikte uitstapjes voor rolstoelgebruikers

 • Museum It Fiskershúske in Moddergat is een rolstoeltoegankelijk museum. De vijf oude vissershuisjes zijn allemaal te bezoeken door bezoekers in een rolstoel. Voor grotere, elektrische rolstoelen is het minder makkelijk door het museum te manoeuvreren, maar als je van tevoren even belt met het museum kan het best zijn dat er toch nog heel veel mogelijk is. In dit museum is ook een leenrolstoel aanwezig. Parkeerplaatsen zijn voor de deur.
 • Bij Botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost is een rolstoelroute met extra brede paden. Naast de vernieuwde ingang is een invalideparkeerplaats. Dit jaar wordt er verbouwd en daarom is het jammer genoeg dit seizoen niet mogelijk om met een rolstoel de winkel te betreden. Naast de ingang van de winkel is een bel waarmee medewerkers van de winkel te attenderen zijn op je aanwezigheid. Zij helpen je dan verder. Indien gewenst: De Kruidhof heeft ook een leenrolstoel en twee rollators beschikbaar. Het is verstandig deze (kosteloos) te reserveren.
 • De rolstoelroute in Nationaal Park de Alde Feanen bij Earnewâld is een aanrader voor liefhebbers van natuur. De vogelhut is goed te betreden. Ook het Bezoekerscentrum is rolstoelvriendelijk.
 • De Forelpoel in Kollumerzwaag heeft speciaal voor mensen in een rolstoel een invalidensteiger. Bij De Forelpoel kun je zelf vissen op forel, die je vervolgens mee naar huis mag nemen. Bij De Forelpoel is ook een invalidentoilet.
 • De vogelkijkhut van de Wielewaal in Noardburgum is bereikbaar voor mensen met een rolstoel.
 • De Schierstins in Feanwâlden is geschikt voor rolstoelgebruikers: op de begane grond bijna geen drempels (behalve Theun de Vrieskeamer), rolstoelvriendelijk toilet, traplift naar 1e verdieping en de deuren zijn breed genoeg.

Uit eten met rolstoelgebruikers

 • Het Tuincafé in Buitenpost is onderdeel van De Kruidhof. Hier is een invalidentoilet aanwezig. Hier wordt gekookt met verse-, biologische- en streekproducten.
 • De Pannekoektrein in Marrum is een feestje om te bezoeken en is ook nog eens rolstoeltoegankelijk.
 • Restaurant De Pleats in Burgum is vrijwel helemaal gelijkvloers. Bij drempels zijn mobiele hellingbanen aanwezig zodat rolstoelgebruikers gemakkelijk door de zalen heen kunnen gaan.
 • Om de Dobben in Burgum is een restaurant, maar ook een dierenverblijf en speelweide voor kinderen.
 • Ook een geschikte locatie om te eten is Eetcafé de Meerpaal op Camping it Wiid in Earnewâld.
 • In het drempelvrije restaurant het Booze Wijf bij Lauwersoog is een toilet voor rolstoelgebruikers. Vanaf dit restaurant is ook een rolstoelroute te doen door het Nationaal Park Lauwersmeer. Een aanrader!

Op vakantie met een rolstoel in Friesland

 • Camping De 4 Elementen in Stroobos heeft rolstoelvriendelijke kampeerplaatsen. In het verwarmde toiletgebouw zijn rolstoelvriendelijke toiletten aanwezig.
 • Camping It Wiid in Earnewâld heeft een achtpersoonsbungalow met een slaapkamer op de begane grond. Op de camping is ook invalidesanitair aanwezig.
 • De Prikkebosk in Damwâld is een accommodatie in een oude stolpboerderij waar één kamer geschikt is voor rolstoelgebruikers. Ook de badkamer is ingericht voor gebruik door minder validen. Bij De Prikkebosk zijn er ook mogelijkheden voor thuiszorg. Hier lees je meer over de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers.
 • In het Bûthús van Lytshuis Zilver in Peasens is plaats voor vier personen, waaronder een rolstoelgebruiker. De kamer is voorzien van een groot apart toilet, een eigen badkamer met een in hoogte verstelbare wastafel, een brede toegang tot de douche van 1.20 meter en een ligbad.
 • In Uniazathe in Ee is een ruim rolstoelvriendelijk appartement voor vier tot zes personen op de begane grond.
 • Een bijzondere locatie is Justjesoars in Oudega. Hier zijn vakanties mogelijk waar extra zorg gewenst is, bijvoorbeeld wanneer iemand moet revalideren, nog herstellende is van een operatie of beginnend dementerend is. Uiteraard is deze accommodatie ook geschikt voor mensen in rolstoel.
 • Recreatiebedrijf de Blikvaart in Sint Annaparochie. De benedenverdieping van de groepsaccommodatie is aangepast voor mindervaliden. Met hierbij een zeer ruime badkamer met aanpassingen aan de douche en het toilet.

Blog door Johanna Kommerie
Johanna is tekstschrijver, blogger en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven.