Ga naar inhoud
MAP
nl

Tips van de Waard

Waar zitten ze zelf het liefst? Waar landen zij? Onze waarden en waardinnen delen hun tips met je en laten je zo veel bijzondere plekjes ontdekken.

Sterren kijken

Vanuit het Observeum in Burgum kom je echt dichtbij de sterren.

Het leukste straatfestival van Friesland: Easterbarren

In het decor van het pittoreske Eastermar ontmoet je verrassende en grappige acts en geniet je van lekkere live muziek. En helemaal gratis! Meestal de laatste zaterdag van augustus, soms eerste zaterdag in september. Houd de website in de gaten. 

Eindeloos uitzicht

Op de dijk dwalen je ogen en gedachten de kwelders en Waddenzee op en hoef je je maar te draaien voor de wijdsheid van de prachtige weilanden. En…. Dat went nooit, je hoofd is in no time weer leeg en licht! Je landt gemakkelijk bij:

Toets de plekken gewoon in op je navigatie, dan vind je je plekje wel!

Landen op de terp

Ineens doemt hij op: de terp van Hegebeintum. De hoogste terp van Europa heeft een stevige geschiedenis. Maar het is ook zo bijzonder om te midden van dat kleine streekje bij de kerk uit te kijken.

Rijd naar Hegebeintum, dan kun je het niet missen!

Wachten op hoog water

Ben jij je nog altijd bewust van je omgeving? Met Sense of Place onderga je op alle locaties een unieke ervaring. In Holwerd is het kunstwerk “Wachten op hoog water” gerealiseerd. En zelfs na een 6e bezoek blijft het mooi en indrukwekkend. Neem eens een kleedje mee en ga eens een tijdje zitten.

 • Wandelen om de Dobbepaarden

  “Nog altijd voel ik het, wanneer ik hier loop; dat ongelooflijke verhaal van de Dobbepaarden die op hun zomerweides stonden. Paarden die verrast werden door snel stijgend water en zich leken over te geven aan hun lot. Waar zes doortastende “paardenmeisjes” de natuur van het paard inzetten om hen te redden: de kudde kreeg tijdelijk nieuwe leiders en zo redden de meeste paarden zich het vege lijf.”

  naar de Dobbepaarden
  Wandelen om de Dobbepaarden wandelroute de Dobbepaarden
 • De paden op, het streekpad in

  Fan van lange afstandwandelen? Het Pieterpad al gezien? Door de Noardlike Fryske Wâlden loopt het Streekpad: 160 km prachtig wandelen. Bij iedere stap land je meer en voel je je deel van de omgeving. Waar de boer het land beheert en behoudt. De elzensingels, eikenwallen, de veelheid van vogelsoorten. En zak af en toe eens door je knieën om te ontdekken wat er laag bij de grond allemaal is, wonderbaarlijk!

  naar het steekpad
  De paden op, het streekpad in lekker lopen door het steekpad in de noardlike Fryske Wâlden
 • Op een klein stationnetje….

  Hij rijdt al lang niet meer, het beroemde Dokkumer Lokaaltje. Maar stationnetjes hebben altijd iets van verwachting in zich. De start of het einde van een reis, met een koffer vol verhalen. Op het station van Marrum kun je nog even terug in de tijd zonder van je plek te komen. En je kunt in de trein stappen. Ook al rijdt hij niet meer, het is een bijzondere restaurantlocatie! Tip voor kinderen! Je vind het in Marrum aan de Stasjonswei.

  naar het restaurant
  Op een klein stationnetje…. heerlijk een hapje pannenkoeken eten in de trein in Marrum
 • Even terug naar het gemoedelijke vroeger

  Ot en Sien hebben lange tijd in het onderwijs gediend als figuren uit het gewenste Nederlandse gezinsleven. En dat was best gek als je bedenkt dat het platteland –waar de verhalen zich afspelen–bepaald geen vertrouwd beeld was voor de vele stadskinderen. Toch zijn Ot en Sien altijd bekend gebleven en een bezoekje aan het museum in Surhuisterveen voert je altijd weer even terug in de simpelheid van toen. 

  naar museum
  Even terug naar het gemoedelijke vroeger land in friesland aan de Jan Binneslaan in Surhuisterveen
 • Oeroude zandpaden rond Eastermar

  Echt verhard kom je nauwelijks tegen tijdens de wandelingen rond Eastermar. Oeroud zand waar al eeuwen over gereisd wordt. Langs pingo’s en andere bezienswaardigheden. Het blijft bijzonder! Kijk op www.tip-eastermar.nl of bezoek de TIPlocatie voor mooie routes.

  naar de tip
  Oeroude zandpaden rond Eastermar lekker een wandeling maken in Eastermar
 • Jeen Wester, Hilvert van der Duim en Jos Niesten schaatsen nonstop in Earnewald

  Een prachtig beeld op het water bij de start en finish van de natuurijsklassieker van Fryslân. Je kunt er naar blijven kijken, want het is altijd in beweging door de plaatsing op het ponton. En ligt er ijs? Dan lijken ze zo weg te schaatsen. Een fascinerend samenspel tussen kunst en cultuur. Je kunt het beeld zien (en de plaquette lezen) vanaf de Wiidwei, ter hoogte van de Master Frankseskoalle.

  een kerstengel in de sneeuw maken, het blijft leuk!

Zwerven door het Lauwersmeer

Een nationaal park waar je in vogelkijkhutten of op de vogelroute een indrukwekkende vogelpopulatie ontmoet. Waar je alle ruimte hebt om lekker te zitten, wandelen, fietsen, kiten, surfen of (laten) rondvaren.

Een uniek gebied ook, waar nieuwe natuur is ontstaan na de afsluiting en waar je ’s nachts ook geniet van het uitzicht. Op alle plekken en op alle momenten is het genieten in Nationaal Park Lauwersmeer en met de status als Dark Sky Park mag een nachtelijk bezoek ook zeker niet ontbreken.

Vissers die niet thuiskwamen

Het verhaal kruipt iedereen een beetje onder de huid: de 83 vissers die omkwamen tijdens de scheepsramp, slechts 1 visser overleefde de ramp. In 't Fiskershúske in Moddergat beleef je het een beetje mee. Er is meer te zien. En koud gekregen? Schaf dan een van die ongelooflijk gave schipperstruien aan!

Pontjesroute 8 van Grou / Alde Feanen

Stukje fietsen en dan weer met een pontje over. Over landen gesproken! Er zijn routes van 27 tot en met 74 km en uiteraard doe je ook Earnewâld aan.

naar de 8 van Grou

Echt authentiek: langs dorpsgezichten

Aan de waddenkust liggen prachtige dorpen, zoals Ee, Holwerd, Metslawier en Paesens-Moddergat. Je landt een beetje in het verleden en kijkt je ogen uit. Met een welkom van de bewoners, want zij namen het initiatief om deze route te maken. En het is een aanrader!

Wat ga je doen? In ieder dorp zijn één of twee wandelroutes langs prachtige historische panden. De dorpen zijn weer verbonden door een route die per fiets of auto is af te leggen.

naar de Waddentour
heerlijk een middagje lopen of met de auto langs dorpen aan de wadden