Ga naar inhoud
MAP
nl

Tips voor wandelroutes in Noordoost Friesland

Noordoost-Friesland is de laatste jaren heel wat wandelroutes rijker geworden. Friesland wordt tegenwoordig zelfs wel dé wandelprovincie van Nederland genoemd. Hierbij een aantal tips voor zowel lange-afstandswandelaars, liefhebbers van een korter ommetje en gezinnen met kinderen.

Elfstedenpad (283 km)

Om de route langs de Friese Elfsteden af te leggen hoef je niet te wachten op strenge vorst. Wandelaars kunnen op elke dag van het jaar het parcours van de beroemde schaatstocht afleggen. Het Elfstedenpad beslaat 283 kilometer en is opgedeeld in 46 etappes. Daarbij is rekening gehouden met bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Acht etappes liggen zelfs direct aan een treinstation. Door de bekende geel-rode markering is de route gemakkelijk te volgen. De combinatie van natuur, cultuur, beleving en historie staat centraal bij het Elfstedenpad. De route brengt je op plaatsen waar de schaatsers niet komen. Zo loopt het pad niet langs, maar juist door de vele kleine dorpen. In elke van de elf steden heeft de wandelaar de mogelijkheid om een (historische) rondwandeling te maken. De routegids is verkrijgbaar in de webwinkel van KWBN en Wandelnet en in de (reis)boekhandel.

Noardlike Fryske Wâldenpad (165 km)

Friesland heeft er een nieuw langeafstandswandelpad (LAW) bij: het streekpad van de Noardlike Fryske Wâlden. Dit 165 kilometer lange Streekpad slingert dwars door Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, maar ook door natuurgebieden als het Bûtefjild en It Houtwiel. Het pad bestaat uit 27 verschillende routes door het afwisselende landschap. Een deel van de route gaat over mooie zandpaden en veldwegen. Je loopt door een uniek coulissenlandschap met prachtige elzensingels, pingoruïnes en dobben en natuurlijk mooie kleine dorpen. Onderweg zijn fraaie states te bewonderen, zoals Stania State in het bosrijke gebied rond Oentsjerk en de Fogelsangh State bij Veenklooster. Het streekpad loopt van Burgum naar de Trynwâlden en via Aldtsjerk naar het Bûtefjild. Via Damwâld gaat de route naar Kollum en Buitenpost en vanuit Jistrum en Drogeham voert de route via Eastermar naar Nationaal Park De Alde Feanen en dan weer terug naar Burgum. Wat vooral erg bijzonder is aan dit nieuwe streekpad zijn de vele verhalen die eraan verkleefd zijn.

Sânfeartsjepaad (4 km)

Via het Sȃnfeartsjepaad onder Wâlterswâld kun je een mooi ommetje maken van zo’n 4 kilometer. Het pad voert vanaf de Koailoane naar de Dokkumerlannen. Paaltjes met driekleurige kabouters wijzen wandelaars de weg. Ter hoogte van de minirotonde moet er een oversteek worden gemaakt om via een brug de weg te kunnen vervolgen. Vanwege de noodzaak de sloot te maaien en met het oog op duurzaamheid is er in overleg met het waterschap gekozen voor een brug van kunststof. Het pad kreeg zijn historische naam terug: Sânfeartsjepaad (sân = zand’ en feartsje = slootje). Deze naam verwijst naar het slootje waar scheepjes vroeger zand mee vervoerden.

Halerûte (2,8 km)

De zogenaamde Halepaden in Damwâld zijn in ere hersteld. Deze wandelroute van 2,8 kilometer loopt van de Singel naar de Johannes Durksloane in Damwâld. De route is voorzien van routepijlen en -paaltjes. Bijzonder zijn de zes informatiepanelen onderweg waarop de geschiedenis van de Halepaden wordt verteld. Halepaden waren vroeger de kortste routes die streekbewoners gebruikten om via andermans erf zo snel mogelijk naar de kerk, school en winkels te gaan. Dat was in de tijd dat auto’s en fietsen nog geen vanzelfsprekendheid waren. De Halepaden in Damwâld zijn allemaal aangevuld en geëffend met woudzand. Ook zijn er net als vroeger op een aantal punten langs de route klaphekjes geplaatst.

Leuk voor kinderen: Rugzakroute

Bij het bezoekerscentrum in Earnewâld zijn verschillende wandelroutes verkrijgbaar. Zo zijn in Nationaal Park De Alde Feanen voor elke leeftijd rugzakroutes uitgezet.  De kinderen krijgen een rugzak met onderzoeksmateriaal mee. Ze speuren het gebied af naar routepaaltjes en voeren onderweg opdrachten uit zoals waterbeestjes vangen, roofvogels spotten, spoorzoeken of het weer voorspellen. Leuk én leerzaam!

Blog door Klasina van der Werf
Klasina woont en werkt in Ee. Ze heeft twee kinderen en schrijft maandelijks een artikel voor eropuitinfriesland.nl. Klasina bezoekt met haar gezin diverse activiteiten en evenementen en beschrijft deze op een beeldende manier die hopelijk inspireert!