Aan de rand van de Friese Wouden, dichtbij Leeuwarden, ligt het Bûtenfjild. Dit 319 hectare grote natuurgebied kent een enorme variatie: natte graslanden, petgaten, broekbossen, open waterplassen en uitgestrekte rietvelden. Al deze verschillende landschapstypen zorgen ervoor dat het een uniek leefgebied is voor planten en dieren. Zo zwemt de otter hier bijvoorbeeld vrij rond. Dit onontdekte gebied met zijn mysterieuze streekverhalen kun je verkennen per boot of kano, op de fiets of met de benenwagen.

Het Bûtenfjild bestaat uit verschillende deelgebieden met uitdagende namen zoals de Lodde Hel, de Houtwiel en Japmuoiskolk. De eeuwenoude dorpen van Wetterwâlden liggen als een hoefijzer om het Bûtenfjild. Samen worden ze omsloten door wetter en wâlden: water en wouden.

Door het gebied loopt een nieuwe -deels electric only- vaarroute. Deze route is onderdeel van de Ecologische hoofdstructuur, hetgeen de Grutte Wielen bij Leeuwarden verbindt met het Lauwersmeergebied op de grens van Friesland en Groningen.

Route app IziTravel

Met je mobiel op pad

Cultuur & kunst

Musea, ateliers en exposities

Routes Bûtenfjild

Fietsen, wandelen, varen

Kinderen

Activiteiten