circle-mask

Aan de rand van de Friese Wouden, dichtbij Leeuwarden, ligt het Bûtenfjild. Dit 319 hectare grote natuurgebied kent een enorme variatie: natte graslanden, petgaten, broekbossen, open waterplassen en uitgestrekte rietvelden. Al deze verschillende landschapstypen zorgen ervoor dat het een uniek leefgebied is voor planten en dieren. Zo zwemt de otter hier bijvoorbeeld vrij rond. Dit onontdekte gebied met zijn mysterieuze streekverhalen kun je verkennen per boot of kano, op de fiets of met de benenwagen.

Het Bûtenfjild bestaat uit verschillende deelgebieden met uitdagende namen zoals de Lodde Hel, de Houtwiel en Japmuoiskolk. De eeuwenoude dorpen van Wetterwâlden liggen als een hoefijzer om het Bûtenfjild. Samen worden ze omsloten door wetter en wâlden: water en wouden.

Door het gebied loopt een nieuwe -deels electric only- vaarroute. Deze route is onderdeel van de Ecologische hoofdstructuur, hetgeen de Grutte Wielen bij Leeuwarden verbindt met het Lauwersmeergebied op de grens van Friesland en Groningen.

Route app IziTravel

Met je mobiel op pad

Download de gratis app en verken het Bûtenfjild met je mobiel. In de app vind je een fiets-, vaar- en wandelroute.

Lees meer

Bezienswaardigheden

Cultuur

In de omgeving van het Bûtenfjild staan statige gebouwen die de rijkdom van vroeger symboliseren. Ontdek hier de historische gebouwen die het Bûtenfjild rijk is.

Lees meer

Cultuur & kunst

Musea, ateliers en exposities

Cultuur snuiven in het Bûtenfjild; er zijn genoeg mogelijkheden! Duik in de geschiedenis in een museum, bezoek een galerie of ga langs bijzondere monumenten.

Lees meer

Routes Bûtenfjild

Fietsen, wandelen, varen

Er zijn meerdere opties om dit nog onontdekte gebied met haar mysterieuze streekverhalen te verkennen: per boot of kano, op de fiets of met de benenwagen.

Lees meer

Kinderen

Activiteiten

Maak je vakantie in het Bûtenfjild onvergetelijk! Deze leuke musea, speelparken en dierentuinen helpen je een handje.

Lees meer

Gagel, heikikker en otter

Natuur

Het Bûtenfjild zit vol met bijzondere flora en fauna. Neem je verrekijker mee en ga op zoek!

Lees meer