Ga naar inhoud
MAP
nl

Topvermaak voor gezinnen in Lauwersoog

Om je als peuter te vermaken heb je weinig nodig. Een schepje, een emmertje en je eigen fantasie, daarmee kom je al een heel eind. Maar als ouders zijnde wil je er tijdens je vakantie natuurlijk wel eens even op uit. Waar ga je dan naartoe met je kroost? Lauwersoog natuurlijk! Wij gingen naar Het Booze Wijf, en dat klinkt minder aangenaam dan het daadwerkelijk is.

Meer dan een restaurant

Officieel ligt Het Booze Wijf op Gronings grondgebied, maar geen plaats in Groningen zo Fries als Lauwersoog. Het Booze Wijf is niet alleen maar een restaurant, maar je vindt er ook een terras, indoorspeeltuin, supermarkt en een museumhaven. Op een zonnige zondag togen wij met het gezin (man, vrouw en peuter) naar de speeltuin van dit restaurant. Wij waren niet de enigen met dit goede idee. Het terras zat vol en ook in de speeltuin werd al druk gespeeld.

De speeltuin bij het Booze Wijf is één voor kinderen van alle leeftijden. Onze dochter (bijna twee jaar oud) is nog wat klein van stuk, maar ook voor deze leeftijd is er genoeg te doen. Twee waterspeeltoestellen vallen zeer in de smaak. Oké, haar vader moet hier en daar assisteren, maar als ze eenmaal op weg geholpen is kunnen we vanaf een afstandje toekijken hoe ze zich vermaakt en binnen tien minuten kletsnat is. Gelukkig hebben we daar rekening mee gehouden en droge kleren meegenomen!

Glijbanen, schommels, waterspeeltoestellen, graafmachines, klimtoestellen, een enorm springkussen; er is teveel om op te noemen. De speeltuin valt in de categorie: groter dan in je eigen straat, kleiner dan een speelpark. Groot voordeel van deze speeltuin is dat je geen entree hoeft te betalen. En wedden dat je spontaan besluit om vandaag niet te koken, maar je kinderen gaat trakteren op een portie kibbeling of poffertjes?

Er op uit in Lauwersoog

Wil je meer van de omgeving zien dan alleen de speeltuin? Vlakbij het Booze Wijf is een strand dat een paar jaar geleden helemaal opgeknapt is. Op zonnige dagen is het daar prima vertoeven. Ben je meer in voor wat sightseeing? Ga dan eens naar de haven van Lauwersoog. Hier vindt je schepen van onder andere de garnalenvissers die op de Wadden- en Noordzee vissen. Trek gekregen van de zilte zeelucht van het UNESCO werelderfgoed Waddenzee? Bij MEER IJscafé eet je een heerlijk ijsje of een fijn gebakje en een lekker visje eet je bij één van de vele restaurants die de haven rijk is, zoals bijvoorbeeld Waddengenot aan zee, Visser Vis, Vishandel Sterkenburg of Restaurette Schierzicht. Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken dan is ’t Ailand (op vrijdag, zaterdag en zondag of op afspraak) een aanrader. Hier kun je in de viswerkplaats zelf je eigen vis bereiden.

De speeltuin bij het Booze Wijf is één voor kinderen van alle leeftijden.

Ga je liever de bossen in? Ga dan (in het hoogseizoen ‘s middags op woensdag en zondag) naar het Activiteitencentrum van het Nationaal Park Lauwersmeer. Hier kun je picknicken, in het huttenbouwbos een hut bouwen, waterdiertjes vangen, het kabouterpad lopen of routes krijgen voor verschillende wandelroutes door het Nationaal Park Lauwersmeer.

Blog door Johanna Kommerie
Johanna is tekstschrijver, blogger en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven.