circle-mask

De Waddenzee is een ongeëvenaard dynamisch landschap. Natuurlijk is er het water, maar wanneer dat bij eb wegtrekt verschijnt er een uitgestrekt stelsel van geulen en geultjes. Afgewisseld door droogvallende wadplaten en zandbanken. De Waddenzee van Nederland en Duitsland is sinds 2009 UNESCO Werelderfgoed. Sinds 2014 is daar het Deense waddengebied bijgekomen. Het staat daarmee op gelijke voet met wereldberoemde natuurwonderen als de Grand Canyon in de Verenigde Staten en het Great Barrier Reed in Australië.

De Waddenzee, een uniek leefgebied voor planten en dieren

Van Den Helder tot Denemarken, van Schiermonnikoog tot Dokkum, nergens ter wereld is zo’n uitgestrekt en gevarieerd gebied te vinden als de waddenkust. Mosselbanken, voedselrijk slib, uitgestrekte kwelders, witte stranden, duinen en hier en daar wuivende zeegrasvelden: deze variatie van landschappen maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied voor planten en dieren.

In 2016 is de Waddenzee door het Nederlandse publiek uitgeroepen tot ‘mooiste natuurgebied van Nederland’. Meer weten over dit unieke werelderfgoed? Kijk op de website of bij activiteiten waarmee je het wad ècht leert kennen.

Tips voor de wadden

  • Geniet van de op- en ondergaande zon op de zeedijk
  • Pak met laag water de boot naar Ameland of Schiermonnikoog en wie weet spot je zeehonden
  • Zoek oesters bij ’t Skoor boven Ternaard of ga mee op een culinaire wadlooptocht bij Oan ‘e Dyk in Paesens-Moddergat, bekijk de pagina culinair.
  • Spot bijzondere vogels of geniet van het geweldige uitzicht bij het uitkijkpunt Noarderleech of Zwarte Haan
  • Maak spectaculaire foto’s bij Moddergat of Wierum

vergezichten_wadden_wierum_friesland