Ga naar inhoud
MAP
nl

Zilt zoet avonturen in het Lauwersmeer

8 was ik en we gingen regelmatig naar het Lauwersmeer. Meer struik dan boom, is mijn herinnering. Natuurlijk had ik geen idee van de geschiedenis van het gebied: de afsluiting van de Lauwerszee, ingegeven door de watersnoodramp in Zeeland, waardoor het gebied een beetje afstierf. Een prijs voor veiligheid, zo werd gedacht.

Er kwam een camping en ik heb daar mijn eerste surfmeters gemaakt. Onze honden leerden er zwemmen. En weer later zwierf ik uren door het “militair” gebied. Avontuur; daar stond en staat het Lauwersmeergebied voor.

Nieuwe wereld
De boel lag er al gauw uitgestorven bij, het water werd brak en daarna zoet. En zonder veel menselijk ingrijpen ontstond een nieuwe wereld in het Lauwersmeer. En wat voor één; vandaag de dag is het één van de mooiste natuurgebieden van Nederland, Nationaal Park en Dark Sky Park.

Nu struin ik door orchideeënvelden, heb ik – op gepaste afstand – goede gesprekken met Konikpaarden en Hooglanders, bezoek ik de talrijke vogelconcerten en beleef ik mijn eigen “starry night” in de avonden. Om de volgende dag nog eens een poging te wagen op de surfplank en in het bruisende vakantiegevoel te stappen.

Op expeditie aan het einde van de wereld
Je onderdompelen met een verrekijker en spektakel; dat is toch expeditie. En dat is precies wat je hier op alle manieren kunt doen. Op safari met een 4x4, een rondje om het meer fietsen of op avontuur in één van de gebieden rond het meer. En iedere keer dat ik thuiskom, is het alsof ik uit een andere wereld kom!

Ik ga naar het Lauwersmeer en neem mee:

  • Een verrekijker. Je hoeft geen vogelaar te zijn om te vogels te spotten. Bovendien haal je alles dichterbij en dat is prachtig!
  • Waterdichte schoenen of laarzen. Dat geeft je vrijheid om ook door drassige stukken te lopen.
  • Als je het leuk vindt om te weten naar welke vogel of plant je kijkt, zoek dan een fijne app en installeer hem voor je vertrekt.
  • Ga je sterren kijken? Neem een sterrenkaart én een lekker dekentje mee. Heerlijk wanneer je op het hemelplatform of één van de banken neerstrijkt.
  • Een rugzakje met een thermoskan en lekkere dingen voor onderweg! Heerlijk om ergens culinair te genieten, zeker als er lekkere streekproducten in zitten.

Activiteit kiezen? We hebben een aantal voor je verzameld op www.eropuitinfriesland.nl/lauwersmeer.