Ga naar inhoud
MAP
nl

Top 10 Instagram spots voor tieners op vakantie in Land in Friesland

Tips voor tieners

Het klinkt wel echt als uit de Middeleeuwen; nagenieten van je vakantie met zo’n dik fotoboek op schoot. Waarvan die tussenvellen altijd ezelsoren hadden. Ook toen zochten mensen de fotoplekjes voor de beste shots; iedereen had een foto bij de Eiffeltoren en eigenlijk is dat niet veel veranderd. Alleen delen we die foto’s nu lekker meteen en dat is net zo chill als vroeger met je vrienden een avondje dia’s kijken.

Waar vind je hier de Instagramspots? Of maak je even snel een gekke snapchat? Schiet je samen met 2 naakte vrouwen van 5 meter hoog een gave TikTok? Wij zetten hier een top tien foto- en videospots op een rijtje die niet in jouw tijdlijn mogen missen. Het mooie is dat je ouders het waarschijnlijk ook tof vinden, scheelt een hoop discussie.

Ben je van deze eeuw en hebben ze je nooit verteld wat een dia is? Kort gezegd: dit soort plaatjes laten zien op een scherm. Vonden ze heel leuk ergens in de vorige eeuw, lang voordat social media werd uitgevonden… Toen maakten we ook nog foto’s op een “rolletje” die je pas kon bekijken nadat de fotograaf ze had afgedrukt. Die plakte je dan in een fotoalbum en dat was samen met die dia’s dan je social media. Met een groepje vrienden een avondje kijken!

Of je nu snel wilt, of dat avondje gaat plannen; deze spots horen er bij! We zijn benieuwd naar jouw voorstelling, je kunt ze altijd delen op onze socials!

1. Ijsfontein in Dokkum

Een fontein die altijd koud is en regelmatig zelfs bedekt met een laagje sneeuw maar in ieder geval altijd chill. En geen dag hetzelfde dus je maakt altijd een uniek shot. Je vindt hem op de Markt in Dokkum.

2. De Kettingbrug in Dokkum

Dit gekke bruggetje ziet er vriendelijk uit, dus misschien vraag je af wat hier nou zo bijzonder is. Deze brug was vroeger een tribune. Hier stonden de Dokkumers te kijken naar de ophanging van zeerovers en ander gespuis. Dat was vroeger een heel theater en nog gratis ook. Dus daar kwam altijd flink wat volk op af. Ze zijn zelfs eens door de brug gezakt! Maak jij je eigen verhaal of gebruik je het verhaal dat er bij staat?

PS: als je dan toch in Dokkum bent, neem je je ouders natuurlijk even mee shoppen en het terras op. Trek zeker een middag uit voor een bezoek aan Dokkum en deze spots. Wedden dat je vaker terugkomt?

3. Op de fierljep in de polder

Zelf op de polsstok dat kan in de fierljeppolder. We hoeven niet uit te leggen dat dat leuk en meestal hilarisch is. Zorg dat je smartphone goed is opgeladen en draai alles, want voor je het weet mis je een geweldig moment!

Je vindt de Fierljeppolder in Noardburgum.

4. De paleisfoto

Een selfie was in de vorige eeuwen wat lastig, maar de adellijke jeugd van toen liet zich gewoon schilderen. Zij vierden ook al een soort vakantie in Friesland, in het buitenhuis van hun ouders. Deze Staten en Stinzen zijn een perfect decor voor jouw selfie.

 

Een beetje afhankelijk van welk buitenhuis je kiest, kun je zeker een halfuurtje rondstruinen in de parken, bossen en tuinen van een landgoed en je beste portret voor het huis maken.

6. Bij het wrak van Wierum

Bij eb kun je hem zien; het Wrak van Wierum. Hij ligt er zo’n 70 – 75 jaar en je kunt er naar toe lopen. Let wel goed op de getijden om niet in de problemen te komen. Hier vind je wanneer het eb en vloed is in Wierum.

Wierum zelf is klein en een beschermd dorpsgezicht. In gewone taal: ge-wel-dig filmdecor. Krijg je al inspiratie?

Inclusief tochtje naar het wrak ben je ongeveer 1.5 uur kwijt.

5. Hand in hand met grote vrouwen

Wat? Je, deze mag niet missen in je tijdlijn en wordt snel populairder. Dus jij zorgt dat je voorop loopt, toch? Deze beelden van 5 meter hoog staan bij Holwerd op de dijk en heten “Wachten op hoog water”. Ze staan er nog niet zo lang en zelfs je ouders zijn weer kleuters bij hen vergeleken.

Hier ben je ongeveer een kwartiertje zoet, maar combineer je het met een ritje langs de kust met een antal andere spots, dan ben je ongeveer 3 uurtjes onderweg inclusief stops. Deze ''Sense of Place'' route vind je hier.

7. Terp Hegebeintum

Een duizenden jaren oude bult in het vlakke Waddenland. Met een kerk en een paar huizen, vol kleine ontdekkingen. Zeker eentje in de categorie “must been there, done this, check”.

De klim met een “tienerproof” rondje om de kerk doe je in 20 minuten. Leuk als stop onderweg of als onderdeel van een fiets- en picknicktochtje.

9.Dobbepaarden

Sta op de plek waar in 2006 150 paarden dreigden te verdrinken toen ze gered werden door 6 amazones die slim gebruik maakten van het kuddegedrag van paarden. Het verhaal lees je hier en het kunstwerk aan de looproute brengt het bijna weer tot leven. Een bijzondere plek waar ook jij een bijzondere foto schiet.

Je parkeert bij de Oazingaloane 1, Marrum. Dat herken je aan de “Dijktempel” (neem je natuurlijk ook even mee in je galerij).

Als je de wandeling meepakt scoor je vast punten bij je ouders en… het is nog leuk ook. Trek dan een tot anderhalf uur uit voor deze instaspot. Ook leuk te combineren met andere plekken uit deze Top10.

8. Tegeltjesbrug – het Elfstedenmonument

Goed, de echte Elfstedentocht heb jij niet meegemaakt. Misschien vind je het gepraat er over ook wel wat overdreven, maar misschien ben je ook juist zelf een schaatser en zou je hem graag zelf eens willen schaatsen – als het ooit nog eens voldoende vriest. Feit is dat het de Tocht der tochten is en dat het iedere keer een fantastisch evenement was.

Dit kunstwerk, want dat is de brug, is zeker een die niet in jouw galerij mag ontbreken. Duizenden tegeltjes met deelnemende schaatsers vormen een groot schilderij. En… er staan bekenden tussen! Er is veel te ontdekken ook en je test meteen even de Elfstedenkennis van je ouders. Aan jou de uitdaging de foto zo te maken dat jij er onderdoor schaatst.

Langer dan een kwartiertje ben je hier niet, tenzij je er langs komt tijdens je fiets- Elfstedentocht of andere route. Toch is hij het omrijden waard. Een historische plek aan zo’n slingerend landweggetje. Het Elfstedenmonument staat in Google Maps, je vindt de brug aan de Cantermansweg buiten Gytsjerk.

 

10. Maarten van der Weijden

De Elfstedentocht zwemmen, dat is helemaal een pittige uitdaging. Maarten van der Weijden haalde zijn eerste recordpoging net niet de eerste keer in 2018. Maar de beelden gingen de hele wereld over, ook omdat hij zwom om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Hij bracht een beetje het Elfstedengevoel teweeg: veel mensen langs de kant, boeren die ’s nachts met hun trekkers zorgden voor licht (het is nogal donker hier moet je weten..).

Zijn eerste poging strandde in Burdaard en daar vind je onder andere dit beeld.

Wanneer je ook even door het prachtige dorpje loopt en misschien een bezoekje brengt aan de letterlijke “huisschilder” Ruurd Wiersma, kun je er zeker een uurtje uittrekken.

Het beeld vind je in Burdaard, vlak bij de molen.

meer spots voor social media

Natuurlijk laat je je vrienden meegenieten van een terrasje in Dokkum, je nieuwste aankopen en vakantieplek. Wil je nog meer doen, check dan even zien en doen of kijk welke evenementen je niet wilt missen!

Een tip voor ons? Stuur hem dan via onze Facebook of Insta of stuur hem naar info@rmtnof.nl