Noordoost Friesland moet het naast de prachtige elfstedenstad Dokkum hebben van haar schitterende natuur. Zelfs als je niet super natuurminded bent, kun je onze nationale parken, het nationale landschap en Unesco wereld erfgoed de Waddenzee toch op bijzondere manieren ervaren. We hebben een top 10 voor je gemaakt, doe er je voordeel mee!

1. Zonsondergang

Op het wad is een ervaring die je niet mag missen. Een prachtig uitzicht heb je bijvoorbeeld bij St.-Jacobiparochie, Holwerd, of Wierum. Tip: blijf na zonsondergang wachten tot het nacht is. Nergens zijn de nachten zo donker en de sterren zo helder als hier.

vissersboot op de waddenzee tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

2. Help de boswachter (voor jong & oud)

Om te zorgen dat de natuur in de regio mooi blijft, is jouw assistentie nodig! Je kunt mee met de boswachter, steppen op de dijk, op rietsafari of uilenballen uitpluizen. Vooral in de schoolvakanties komen de boswachters goede hulp tekort. Kijk hier voor de excursies van Staatsbosbeheer in het Lauwersmeer en hier voor de excursies van It Fryske Gea in Nationaal Park De Alde Feanen en in het Noord-Friesland Buitendijks.

3. Historische wandelroutes

In Noordoost Friesland zijn er 50 historische wandelpaden uitgestippeld: 400 km in totaal. Of je nu lekker wilt uitwaaien aan de zeedijk of tussen de dichtbegroeide bomen in het Woudengebied, elke route heeft zijn eigen bezienswaardigheid.

noord-friesland krimpregio: man op zeedijk bij holwerd

4. Schaatsen

Wie Fryslân zegt, zegt natuurlijk schaatsen. Het kan wanneer het vriest op heel veel plekken. Bijna ieder dorp heeft wel een ijsbaan. Voor wie de grotere vlaktes natuurijs zoekt, is het goed toeven op de Ryptsjerksterpolder bij Ryptsjerk, de Leijen bij Rottevalle en in De Alde Feanen bij Earnewâld en Grou. Tip: ga over de Ryptsjerksterpolder via de Grote Wielen naar de finish van de Elfstedentocht op de Bonkefeart bij Leeuwarden. In de zomer kan dat ook prima per boot.

5. Wadlopen

Het is misschien wel de meest unieke uitdaging in ons land. Je moet er even voor door het slijk, maar als de ondergrond eenmaal wat zanderiger wordt, gaat het lopen makkelijk en is het uitzicht werkelijk fenomenaal. Blijf vooral ook naar je voeten kijken, zodat je ziet waar je loopt en wat er om je heen dobbert en blubbert. Ondertussen tikt de natuurlijke klok door, het water laat niet op zich wachten. Voor je het weet komt de vloed op en overspoelt het water de sporen die jij zojuist achterliet op het wad. Zin in deze uitdaging? De wadloopgidsen bezorgen je graag een unieke ervaring. Verschillende tochten gaan met Wadloopcentrum Fryslân vanaf Holwerd, Ternaard, Wierum, Marrum, Hallum en met Oan’e Dyk vanaf Paesens-Moddergat. Ook leuk: in Moddergat kan je je wadlooptocht combineren met een buffet van producten uit de streek.

6. Wadfotografie

De waddenkust en haar prachtige luchten staan garant voor schitterende foto’s. Pak je camera en leef je uit. Via de informatiepunten kom je in contact met verschillende wadfotografen die je laten zien hoe je dit gebied het beste in beeld brengt. Misschien hebben ze zelfs nog een plekje vrij in één van hun workshops?

moddergat_DSC0912

7. Vissen

Wie van vissen houdt kan zijn hengel ophalen in het Lauwersmeergebied per boot, aan het Prinses Margrietkanaal of in de vele pingo’s in Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden.

8. De Kruidhof

In Botanische Tuin De Kruidhof wandel je naar hartenlust door maar liefst zeventien verschillende thematuinen, met de grootste botanische collectie geneeskrachtige kruiden van West-Europa. Vanzelfsprekend veel sierplanten, maar ook veel planten die worden verwerkt in voedsel. Zo vind je onder andere een border met een aantal kruiden uit het geheime recept voor Berenburg. In de keukenkruidentuin herken je meteen de geuren van salie, tijm en lavendel. In de fruithof staan zo’n 300 verschillende fruitrassen, waaronder een paar bijzondere streekeigen. Landbouwgewassen die vroeger in de Friese Wouden werden geteeld, vind je terug in de cultuurgewassentuin. De kruiden die je in De Kruidhof ziet kun je direct vers kopen en mee naar huis nemen.

9. Vogels

Nationaal Park Lauwersmeer en Nationaal Park De Alde Feanen zijn belangrijke pleisterplaatsen voor miljoenen vogels. Ga met een gids op zoek naar prachtige gevleugelde exemplaren, of klim met je verrekijker in één van de uitkijktorens.

10. Suppen

Voor wie eens wat anders wil is suppen wellicht een leuk idee. ‘Alsof je door het weiland wandelt’, zo wordt het omschreven. Suppen, ofwel ‘stand up paddle boarden’ is je staand op een surfplank met een peddel over water verplaatsen. Zo leer je niet alleen het water op een geheel nieuwe manier kennen,  maar ook de omgeving. Suppend door het Friese landschap sta je letterlijk oog in oog met de paarden en koeien in de wei. Suppen kan in Earnewâld bij De Twirre, Outdoor Veldboom en Camping It Wiid, in Feanwâldsterwâl bij Hotel Café ’t Dûke Lûk en in Eastermar bij SUP Centre Fryslan.

Comments

Meer nieuws

Help pake en beppe de vakantie door – Museum Dokkum

14 februari 2020

Activiteiten Museum Dokkum in voorjaarsvakantie. Kinderen gratis toegang in Museum Dokkum In de voorjaarsvakantie van 18…

Lees meer
Evenementen

Help pake en beppe de vakantie door – Museum ’t Fiskerhúske

14 februari 2020

Museum ’t Fiskershúske weer open in voorjaarsvakantie – Met activiteitenweek: Help pake en beppe de vakantie…

Lees meer
Evenementen

Nieuwsoverzicht