Ga naar inhoud
MAP

Rondje culinair Dokkum

(54,6 km)

  • Download GPX

Er zijn veel goede redenen om op je fietstocht te beginnen op de Markt in Dokkum. De monumentale Abdij, ooit weeshuis. De bijzondere IJsfontein van Birthe Leemeijer die natuur en de klimaatverandering letterlijk tastbaar maken. De Grote Kerk die deels is gebouwd met de stenen van het klooster dat hier eens stond. Maar de allerbeste reden is dat je hier dan ook weer eindigt en kunt gaan eten bij Michael Roest.

Roest kookte jaren de sterren van de donkere waddenhemel in de Waard va…

Er zijn veel goede redenen om op je fietstocht te beginnen op de Markt in Dokkum. De monumentale Abdij, ooit weeshuis. De bijzondere IJsfontein van Birthe Leemeijer die natuur en de klimaatverandering letterlijk tastbaar maken. De Grote Kerk die deels is gebouwd met de stenen van het klooster dat hier eens stond. Maar de allerbeste reden is dat je hier dan ook weer eindigt en kunt gaan eten bij Michael Roest.

Roest kookte jaren de sterren van de donkere waddenhemel in de Waard van Ternaard, maar verkaste in 2020 naar de oude abdij en is nu de Waard van Dokkum. Hij bleef  trouw aan zijn filosofie. Eerlijk en heerlijk bijzonder koken. Met de beste producten van adresjes in de omgeving -waarvan je er een aantal onderweg tegenkomt, dus zorg voor fietstassen- en groenten uit zijn eigen tuin in Zwaagwesteinde. Allemaal fair trade en biologisch. De lekkerste wortel die je jezelf onderweg voor kunt houden.

Van de Markt naar het eerste routepunt krijg je de eerste culinaire hotspot al in zicht. Aan de voet van de terp die je over de Hoogstraat bent afgedaald, vind je aan de overkant van de Zijl, Ijssalon Wii's. Hier maken ze heerlijke ambachtelijk ijs van melk uit de regio. Daarnaast verkopen zij chocolade  zoals de bonbon van karamel en zeekraal van het wad. 

Op Diepswal  nr 5 vind je stadsbierbrouwerij Bonifatius 754. Ooit telde Dokkum negentien brouwerijen. Ze verdwenen een voor een. Gelukkig wordt de traditie weer opgepakt. Naast Bonifatius 754 maakt ook Brouwerij Dockum weer lokaal bier, waarmee ter plekke ook wordt gekookt.

Maar het is te vroeg voor bier, je moet door! Over het oude jaagpad langs het Grootdiep, kom je in Ee. Je fietst het dorp in over de Stienkesterwei. Stap even af bij nr. 30A. Hier zit Streekwinkel It Alde Molkfabriek (de oude Melkfabriek) van de familie Wilman. Het winkeltje vind je in de loods, die ook wordt gebruikt door ‘It Wurkferbân Fryske rassen’ (het werkverband Friese rassen) dat zich inzet voor het behoud van oorspronkelijke Friese groente-, fruit- en dierenrassen. Dat zie je terug in de koopwaar. Woudboontjes, kleine rode (een bruine boon zoals je nog nooit eerder hebt gegeten) en de lekkerste aardappelen.

Na Ee fiets je door naar Engwierum. Om precies te zijn, naar biologische zorgboerderij Timpelsteed, voor de spuitvrije groente en fruit van het seizoen. Niet alle producten in de boerderijwinkel zijn even mooi van vorm, want weggooien doen ze liever niet. Dus zolang de smaak prima is, is een afwijkend uiterlijk geen probleem.

Langs het Lauwersmeer, waar proefboerderij SPNA bezig is met zilte landbouw, ga je verder naar Anjum voor een bezoekje aan ambachtelijk slager Menno Hoekstra, die onder meer Schotse Hooglanders uit het Lauwersmeergebied verkoopt. Alle producten zijn streekeigen en komen uit eigen slachterij. Als je geen vegetariër bent, een goed excuus om  toch dat droge worstje mee te nemen.

Koop je je natuurvlees liever bij de boer zelf, dan zit er niets anders op dan een klein stukje omfietsen. Net buiten Anjum, aan de Boltawei vind je op nr. 8 de boerderijwinkel Frisian Angus van Folkert van der Zee. De winkel is genoemd naar het zwarte runderras dat Van der Zee in het natuurgebied op weg naar Lauwersoog laat grazen, maar je vindt er ook verschillende andere streekproducten. De winkel is alleen op vrijdag en zaterdag geopend.

Om je route te vervolgen naar Paesens-Moddergat kun je doorfietsen over de grote weg of even terug naar Anjum om het parallel lopende Alddyk (oude dijk) te nemen. In het ook al oeroude dorp Paesens-Moddergat herinnert herinnert een monument aan de ramp die de vissersvloot van het dorp in 1883 trof en bijna alle mannen het leven kostte. Museum ’t Fiskerhuske geeft een goed beeld van de omstandigheden waarin zij hun vrouwen en dochters achterlieten.

Alles gezien in Peasens-Moddergat? Let bij het verlaten van het dorp nog even op het oude garnalenfabriekje. Een mooi monument van de Smaak van de Wadden. Fiets via het oude visserdorp Wierum verder naar Hantumhuizen, Hantum en Brantgum en dan op naar Raard  en Sybrandahûs. Dit gehucht heeft naast een prachtig kerkje waar regelmatig concerten worden gegeven, ook een geitenboerderij die je wellicht wilt bezoeken om er een stukje Hooidammer te kopen. Een geitenkaas met veel smaak die eigenaren Melle en Tineke de Vries in Heerenveen laten maken, maar ook aan huis verkopen.

Na Sybrandahûs is het nog maar een klein stukje terug naar de Markt in Dokkum, waar de Waard van Dokkum wacht, als je tenminste hebt gereserveerd. Laat het je smaken. En als het te laat wordt, dan kun je altijd vragen of ze nog een kamer vrij hebben in de oude abdij.

Op zoek naar meer lekkere adresjes in het Waddengebied? Kijk op Smaak van de Wadden.

Dit ga je zien

Startpunt: Vlasstraat 3
9101 MX Dokkum
1

Ijssalon/patisserie W’iis

De Dijk 2
9101 MN Dokkum
Ijssalon/patisserie W’iis
1 73 11 82
2

Âldemolkfabryk

Âldemolkfabryk
Stienfeksterwei 30 A
9131 KM Ee
It âldemolkfabryk in de Ee
Âldemolkfabryk
3

Biologisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed

Tempelsteed 1
9132 LK Engwierum
Biologisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed
4

Biologisch fruitbedrijf Lauwershof

Mounebuorren 2 a
9132EG Engwierum
Biologisch fruitbedrijf Lauwershof
50 13 46 45 04
5

Frisian Angus

Boltawei 8
9133 DZ Anjum
Frisian Angus
6

Museum 't Fiskershúske

Fiskerspaad 4 -
9142VN Moddergat
Museum 't Fiskershúske
35
7

Waddenkus

Efterwei 12
9143 WE Nes
Waddenkus
34 33 32 29 27 26 78 25 24
8

Geitenboerderij De Vries

Trekwei 2
9106 Sibrandahus
Geit met gras in de mond
Geitenboerderij De Vries
25 30
9

Hotel Café Restaurant de Posthoorn

Diepswal 21
9101 LA Dokkum
Hotel Café Restaurant de Posthoorn
10

Stadsbrouwerij en museum Bonifatius754

Stadsbrouwerij Bonifatius
Diepswal 5
9101 LA Dokkum
Stadsbrouwerij en museum Bonifatius754
11

Restaurant de Waard van Dokkum

Restaurant de Waard van Dokkum
Markt 30 a
9101LS Dokkum
Restaurantzaal
Restaurant de Waard van Dokkum
12

11fountains Dokkum

De Markt 28
9101 LS Dokkum
11fountains Dokkum
Eindpunt: Vlasstraat 3
9101 MX Dokkum

Beschrijving

Startpunt: Vlasstraat 3
9101 MX Dokkum
  • Ijssalon Wii's
    Ambachtelijk ijs van melk uit de regio en chocolade zoals de bonbon van karamel en zeekraal van het wad, en de Beerenburg chocoladetruffel. Ben je toe aan een beetje "Dolce vita"? Dan moet je zeker bij Wii's in Dokkum zijn. Of direct in het begin aan de fietstocht of in het eind. Een ijs kan toch altijd
  • It Alde Molkfabriek
    Deze oude melkfabriek is de vergaderlocatie van het werkverband dat zich inzet voor het behoud van oude Friese groente-, fruit- en dierenrassen. Het adresje voor echte bonen en aardappelen.
  • Timpelsteed ( ook rustpunt)
    In de boerderijwinkel van biologische boerderij Timpelsteed krijgen ook groenten die niet aan het schoonheidsideaal voldoen een kans. Het gaat tenslotte om de smaak.
  • Slagerij Menno Hoekstra
    Al vier generaties slachten de Hoekstra’s zelf. Al het vlees in de winkel komt uit de streek. De worst, spek en ham roken ze zelf. Hun slagerij is dan ook al meer dan een eeuw een begrip in de wijde omgeving. 
  • Frysian Angus
    Het adres voor het vlees van de zwarte koeien die je misschien al hebt zien grazen langs de rand van het Lauwersmeer, waar ze meehelpen aan het natuurbeheer.
  • ’t Fiskershúske
    Ervaar hoe het leven van de waddenvissers eind negentiende eeuw geweest moet zijn in de kleine vissershuisjes bij de dijk in Moddergat.
  • Geitenboerderij De Vries
    Melle en Tineke de Vries boeren met hart voor de zaak. Ze begonnen met koeien, maar schakelden eind vorige eeuw over op geiten, om kaas te kunnen maken met meer smaak. Die laten ze doen door een ecologische kaasmaker in Heerenveen. Ze verkopen hem in hun boerderij aan de Ee.
  • De Waard van Dokkum
    De Waard van Dokkum is een reservering waard. Michael Roest en maitre Salvatore Apuzzo maken van elk bezoek iets bijzonders. Eten bij de Waard is meer dan proeven hoe echt smaakt, het is een belevenis.

Eindpunt: Vlasstraat 3
9101 MX Dokkum
1
73
11
82
50
13
46
45
04
35
34
33
32
29
27
26
78
25
24
25
30

Kenmerken