Ga naar inhoud
MAP
nl

24 uur in de Friese Wouden

Droom gewoon even lekker mee naar de Friese Wouden

Simpelweg lummelen door een waterrijk natuurgebied, turen naar een heldere sterrenhemel of reeën spotten tijdens een winterse wandeling in de ongekend mooie Noardlike Fryske Wâlden;. Op dit moment moeten we het vooral binnen ons huishouden vinden. Toch willen we je het gevoel geven van een weekendje weg, reis je virtueel even lekker mee? 

 

Ochtend

de paden op - de lanen in

 

Tijdens de rit hier naartoe is het je al opgevallen: wat een natuurschoon om je heen! Trek je wandelschoenen aan en maak je hoofd leeg tijdens een fikse wandeling.

Lunch

puur genieten

 

"Scharrel" je lunch lekker bij elkaar! Uniek aan deze regio is dat er veel etenswaren 'langs de kant van de weg' verkocht worden. Zo koop je jam bij Simmerfruit in Noardburgum, kun je verse melk en yoghurt en andere boerenproducten kopen bij Melktap Burgum, koop je kaas bij Kaasboerderij Johanna Hoeve in Ryptsjerk en pannenkoekenmeel bij de molen in Sumar

Ga je liever voor gemak? De meeste horeca-zaken bieden handige take away's aan. Check daarvoor onze kaart en vink de optie 'Afhalen tijdens de coronacrisis' aan. Check bij het restaurant van je keuze het meest actuele aanbod. Een boodschap doe je gemakkelijk in dorpen als Surhuisterveen, Eastermar, Buitenpost, Burgum, Kollum en Feanwâlden.

Middag

cultuursnuiven

 

Vaak zijn kleinschalige musea het allerleukst. Hier wordt met heel veel ziel en zaligheid gewerkt aan het tentoonstellen van de streekhistorie. Openluchtmuseum De Spitkeet toont het armoedige bestaan van mensen uit de regio in het begin van de 20e eeuw. Bij het Klompenmuseum in Noardburgum ontdek je hoe klompen worden gemaakt en in Observeum in Burgum ontdek je alles over het heelal. Zoek je een plek met allure? Breng een bezoek aan Park Vijversburg in Tytsjerk of wandel met de app Izi.travel de wandelroute door Veenklooster! 

Let op: voor het bezoeken van de musea dien je momenteel te reserveren.

Avond

diner

 

Dat de restaurants gesloten zijn betekent niet dat je niet lekker kunt eten tijdens je weekendje weg in Friesland. De meeste restaurants bieden heerlijke gerechten om af te halen, zodat je die in je accommodatie of B&B op kunt eten. Neem er een wijntje bij en plof vervolgens met een goed boek en een dekentje op de bank en je zult een heerlijke avond hebben!

Avond

 

twinkle twinkle

 

In Friesland wordt het op veel plekken nog echt donker. Neem je kleedje en een kop warme chocolademelk mee naar buiten, ga op je gemak sterren kijken en laat je verrassen door de geluiden van de nacht.

Op vrijdagavonden kun je in het Observeum in Burgum ook terecht bij de Sterrenwacht om sterren, planeten en bijzondere hemellichamen te bekijken. 

Wist je overigens dat je op nog geen halfuur rijden aan de Noordfriese Waddenkust soms het Noorderlicht kunt zien? 

  • Observeum

    Volksmuseum én Sterrenwacht; een bijzondere maar aangename combi!

  • Sterren kijken met het blote oog

    Doe je hangend in een hangmat in de tuin van je B&B.

Tijdens je weekendje weg naar Friesland overnacht je in een mooie B&B, een ecolodge of kleinschalig hotel; het zijn de ideale uitvalsbases voor een fijne wandeling door mooie natuurgebieden. 's Ochtends gaat er geen wekker, maar word je wakker van de vogeltjes die fluiten en de geur van versgebakken broodjes.