Ga naar inhoud
MAP
nl

weekend weg in de voetsporen van de monniken van Claercamp

Lekker uitwaaien in een mooi landschap, bijkomen van de drukte van de afgelopen tijd en een beetje historie proeven, dat willen we. Van vrienden horen we dat we dan beslist naar de Friese Waddenkust moeten en ze tippen ons om in te checken bij B&B Claercamp bij Rinsumageest, vlakbij Dokkum. Okay, op naar het einde van de wereld, denken we.

De reis is eigenlijk helemaal niet zo lang, maar het lijkt alsof we in een andere wereld zijn beland. Hollandse luchten, een fris en heel weids landschap dat wordt onderbroken door terpdorpen waar de tijd al een tijdje lijkt stil te staan. Wat een ruimte, heerlijk!

En al gauw valt de gastvrijheid van Sjoerd en Matsje, de B&B eigenaren, als een warme deken over ons heen. We slapen letterlijk op de landerijen van het vroegere klooster.

                                                                                                                                                             

Monnikenwerk aan de Waddenkust

Je zou verwachten dat monniken zo ergens in 1100 gebieden opzochten waar veel mensen te bekeren waren. Friezen waren zeker niet het meest christelijke volk, maar met de weidsheid van nu kunnen wij ons niet voorstellen dat het bijna 1000 jaar geleden nou veel drukbevolkter was.

Later zullen we ontdekken dat hier een bloeiend kloosterleven was. In het enorme klooster Claercamp woonden in de toptijd 600 mensen. En naast de typische kloosterproducten hebben de monniken veel betekend in de ontwikkeling van water- en wegenwerken. Onder andere via het Bonifatius Kloosterpad kom je langs erfenissen hiervan in het landschap.

Direct naast de B&B kun je het Kloosterpad volgen en zelfs op het erf kun je het Museum Claercamp bezoeken. Niet groot, maar we verwonderen ons over wat hier allemaal is gebeurd en ontwikkeld. En in een simpele blik maken we een tijdreis waarbij het klooster letterlijk in het landschap verschijnt. Wij zijn geen experts en reizen ook geen landen af om kloosters te bezoeken, maar hier zijn we stil van. Echt indrukwekkend.

in een simpele blik maken we een tijdreis

Wandelen en fietsen langs de Elfstedentocht aan de Waddenkust

Onze B&B ligt aan de Elfstedenroute en is voor ons een mooie manier om dat stukje erfgoed op de fiets te proeven. Deze kiezen we uit de inspiratiemap van Sjoerd en Matsje. Wat een fijn landschap is het hier, we landen heerlijk in al die ruimte en alle drukte ligt voor ons gevoel al lang achter ons. Er ligt geen ijs, maar man, we voelen de historie; je hoort bijna het krassen van het ijzer op het ijs. Met de knooppuntenkaarten voor fietsen en wandelen kun je heel gemakkelijk rondjes uitzetten, wij zijn nou weer niet zulke diehards dat we de hele Efstedentocht willen fietsen. Helemaal opgeruimd ploffen we heerlijk in ons bed die avond, maar niet nadat we door onze gastheer nog even naar buiten zijn gestuurd om te genieten van de prachtige sterrenhemel. Het klopt, bijna nergens is de nacht zo mooi als in deze regio.

 

Citytrip Dokkum tijdens weekendje weg aan de Waddenkust

B&B Claercamp ligt 5 kilometer van Dokkum, dus we bezoeken deze voormalige Admiraliteitsstad. Wat een ontdekking, ook wij vallen als een blok voor de XXS stad. Wat een ontdekking! De Bolwerken, het prachtige historische centrum en ronduit prachtige en bijzondere winkels. Er wordt vaak gezegd dat Friezen stug zijn en de inwoners van deze regio worden “DiepFriezen” genoemd. Dat is dus echt een fabeltje, zowel in de winkels als op andere plekken is het gezellig en welkom. Veel terrasjes hier ook en ze tonen zich aardig bourgondisch met goed en puur eten.

Dokkum is ook bekend door de moord op Bonifatius ( het kloosterpad loopt ook door Dokkum!). We bezoeken dan ook de Bonifatiuskapel, zeker de moeite waard. Terug in het centrum doen we weer een ander stukje geschiedenis. We lopen langs het het 500 jaar oude hotel De Posthoorn en strijken neer op het terras van Artisante waarover Matsje ons al vertelde. Het pand heeft ook al heel wat bewoners gehad: van een sigarenfabriek tot een “Rode winkel”. Tijdens ons kopje koffie dwalen we even af naar het verhaal van het meisje Matsje dat daar met haar moeder nog inkopen deed in de “van alles winkel” en bijna voelen we de schipperstruien waar ze van vertelde zacht kriebelen.

 Met een prachtig uitzicht op de historische grachten en vlakbij het Keerpunt van de Elfstedentocht blijven we lang plakken. Wat ons betreft echt uniek dat stilte, rust en ruimte zo dicht bij zo’n historische stadje ligt.

tijdens ons kopje koffie dwalen we even af naar het meisje Matsje..

De dijk op – Wachten op Hoog Water

De volgende ochtend rijden we nog even naar de dijk, nu we er toch zijn. We geven de 5 meter hoge dames bij Holwerd een hand en sluiten daarmee een heerlijk weekend af. En nog een lijstje van dingen die we niet eens hebben gedaan hier. Noem het gerust een lijst met activiteiten zoals wadlopen of naar de authentieke dorpjes Ee, Wierum en Moddergat. Maar dat bewaren we voor een volgende keer, want we komen zeker terug.  

 

Waar hadden we het nou zo druk mee voor we hier kwamen? We kunnen het nauwelijks meer bedenken.  Met lichte spijt nemen we afscheid van Sjoerd en Matsje en stilletjes knikken we nog even naar de monniken uit het verleden. We komen zeker terug!

onze tips