Ga naar inhoud
MAP

Cultuur in Noordoost Friesland

Cultuur is er in Noordoost Friesland genoeg. Verschillende musea in het gebied vertellen het verhaal van vroeger, zoals Vlasmuseum ’t Braakhok in Ee, ’t Skûtsjemuseum in Earnewâld, Museum ’t Fiskershúske in Moddergat, de Spitkeet in Harkema of Museum Dokkum. En je kunt veel gebouwen ook nog bekijken: de prachtige Staten van de adel van vroeger, maar ook de plaggenhutten en spitketen van de wâldpyken.

Verschillende cultuur-sporten worden nog steeds beoefenend. Bezoek 's zomers eens een wedstrijd van het Skûtsjesilen, ga naar een fierljepwedstrijd of neem plaats op de tribune van een kaatswedstrijd. Met groepen kun je zelfs zelf Skûtsjesilen bij Annage in Earnewâld of polsstokhoogspringen in de fierljeppolder in Noardburgum.

rondje rondom de bolwerken

''Als ik door Dokkum slenter, waan ik me weer even terug in de tijd. Hier heb je nog oude straatjes, stegen en gevels die de stad zo bijzonder maken. Ik probeer – tussen het shoppen door – altijd even omhoog te kijken naar de prachtige panden als ik door de stad wandel.''

Slenteren door de geschiedenis van Dokkum

verhaal: arm vs. rijk

Ontdek aan de hand van onze video het verschil hoe men vroeger leefde in een Spitkeet en in een State. Waren ze gelukkig? Wat voor invloed had de hoeveelheid geld en middelen op het geluk van de Friezen?

Bekijk de video

Musea, kunst en cultuur op de kaart

Staten en Stinzen

Staten en Stinzen

Staten en Stinzen waren vroeger het symbool van de rijkdom van Friesland. 

Dam Jaarsma: grootste volkverhalenverzamelaar ooit

Dam Jaarsma: grootste volkverhalenverzamelaar ooit

Dam Jaarsma verzamelde in de vorige eeuw verhalen die mensen elkaar doorvertelden. Vooral van rondom zijn woonplaats Eastermar. Zijn verzameling bestaat uit bijna 17.000 volksverhalen.

Terp Hegebeintum

Terp Hegebeintum

De hoogste terp van Nederland: 8.80 meter boven NAP.

Bonifatius en Dokkum

Bonifatius en Dokkum

Bonifatius is de man die Dokkum beroemd maakte. Hij werd op 5 juni 754 nabij Dokkum vermoord en meteen heilig verklaard.

Schierstins

Schierstins Schierstins Fotograaf Frans de Vries

De nog enige overgebleven Middeleeuwse Stins (Torenkasteel) van Noord Nederland. Het is genoemd naar de latere bewoners: de ‘schiere’ (in het grijs geklede) monniken van het (toen) nabijgelegen grote Klooster Klaarkamp bij Rinsumageast.

Elfstedeniconen

Elfstedeniconen

Het keerpunt in Dokkum, het beroemde bruggetje van Bartlehiem en de tegeltjesbrug. Allemaal gelegen in Land in Friesland.

Pelgrimeren

Pelgrimeren

Vroeger stonden in Friesland verschillende kloosters. Stap in de voetsporen van de Friese monnikengeschiedenis en doorkruis een stukje “Hemel op aarde” met het Bonifatius Kloosterpad.

Wâldpyk: inwoner Noardlike Fryske Wâlden

Wâldpyk: inwoner Noardlike Fryske Wâlden

"Liever kleine baas dan grote knecht"

Wil je meer Friesland ontdekken?

  • Tips voor kids

    Tips voor kids
  • Ontdek onze 5 streekmerken

    Nationaal Park De Alde Feanen, Dokkum, Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, Waddenzee Unesco werelderfgoed en Nationaal Park Lauwersmeer

    Ontdek onze 5 streekmerken