Ga naar inhoud
MAP

cultuur in Friesland

Ontdek de historie van Land in Friesland

Cultuur in Land in Friesland genoeg. Verschillende musea in het gebied vertellen het verhaal van vroeger, zoals Vlasmuseum ’t Braakhok in Ee, ’t Skûtsjemuseum in Earnewâld, Museum ’t Fiskershúske in Moddergat, de Spitkeet in Harkema of Museum Dokkum.

En je kunt veel gebouwen ook nog bekijken: de prachtige Staten van de adel van vroeger, maar ook de plaggenhutten en spitketen van de wâldpyken.

Verschillende cultuur-sporten worden nog steeds beoefenend. Bezoek 's zomers eens een wedstrijd van het Skûtsjesilen, ga naar een fierljepwedstrijd of neem plaats op de tribune van een kaatswedstrijd. Met groepen kun je zelfs zelf Skûtsjesilen bij Annage in Earnewâld of polsstokhoogspringen in de fierljeppolder in Noardburgum

Ontdek meer cultuur op deze pagina!

Staten en Stinzen

Staten en Stinzen

Staten en Stinzen waren vroeger het symbool van de rijkdom van Friesland. 

Dam Jaarsma: grootste volkverhalenverzamelaar ooit

Dam Jaarsma: grootste volkverhalenverzamelaar ooit

Dam Jaarsma verzamelde in de vorige eeuw verhalen die mensen elkaar doorvertelden. Vooral van rondom zijn woonplaats Eastermar. Zijn verzameling bestaat uit bijna 17.000 volksverhalen.

Terp Hegebeintum

Terp Hegebeintum

De hoogste terp van Nederland: 8.80 meter boven NAP.

Bonifatius en Dokkum

Bonifatius en Dokkum

Bonifatius is de man die Dokkum beroemd maakte. Hij werd op 5 juni 754 nabij Dokkum vermoord en meteen heilig verklaard.

Schierstins

Schierstins Schierstins Fotograaf Frans de Vries

De nog enige overgebleven Middeleeuwse Stins (Torenkasteel) van Noord Nederland. Het is genoemd naar de latere bewoners: de ‘schiere’ (in het grijs geklede) monniken van het (toen) nabijgelegen grote Klooster Klaarkamp bij Rinsumageast.

Elfstedeniconen

Elfstedeniconen

Het keerpunt in Dokkum, het beroemde bruggetje van Bartlehiem en de tegeltjesbrug. Allemaal gelegen in Land in Friesland.

Pelgrimeren

Pelgrimeren

Vroeger stonden in Friesland verschillende kloosters. Stap in de voetsporen van de Friese monnikengeschiedenis en doorkruis een stukje “Hemel op aarde” met het Bonifatius Kloosterpad.

Wâldpyk: inwoner Noardlike Fryske Wâlden

Wâldpyk: inwoner Noardlike Fryske Wâlden

"Liever kleine baas dan grote knecht"

Wil je meer Friesland ontdekken?