Noordoost Friesland heeft zijn eigen streekproducten, culinaire hoogstandjes en evenementen. Ontdek met welke activiteiten en routes je dit kunt proeven.

Friese Streekproducten

Waddengoud. Hét keurmerk voor alles wat groeit en bloeit in het Waddengebied en waarvan je zeker bent dat het op natuurlijke wijze verwerkt is. Hetzelfde keurmerk wordt afgegeven voor de restaurants waar je van al die eetbare rijkdommen kunt genieten. Leuk om te weten: veel evenementen en activiteiten die typerend zijn voor het Waddengebied krijgen ook het keurmerk Waddengoud.

Tip: Heel veel van de bovenstaande streekproducten zijn verkrijgbaar in de plaatselijke supermarkten.

Om in huis te halen: Waddendelicatessen

De cranberry, de duindoorn, de aronia; met elkaar een kleurrijk pallet aan bessen die groeien en bloeien in het Waddengebied. De bessen worden onder andere verwerkt tot thee, sap, siroop, azijn, wijn, honing, jam, mosterd en zelfs snoep. Maar ook shampoo, badzout, bodyscrub, huidolie en handzeep worden samengesteld met een snufje van deze Waddendelicatessen. Tip: van cranberrysiroop kun je heerlijk fruitige ijsblokjes maken. Het ziet er feestelijk uit in een glas water en voor de kinderen maken ze de appelsap extra smakelijk.

Wâldpyk: het streekmerk van de Friese Wouden

Giele wâldbeantsjes (Friese gele woudbonen), wâldgieltsjes (aardappelen), wichters (woudpruimen), alleen al de Friese namen zijn typerend voor de streekproducten. Het zijn de gezichten van het streekmerk Wâldpyk. De Reade krobbe, Kollumer pronkboon, aronia, blauwe bes en de parnaskruid zijn rassen en gewassen die het bijzonder goed doen in de regio.

It Griene Nest in Sumar. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Van kruid tot fruit in De Kruidhof

In Botanische tuin De Kruidhof wandel je naar hartenlust door maar liefst zeventien verschillende thematuinen, met de grootste botanische collectie geneeskrachtige kruiden van West-Europa. Vanzelfsprekend veel sierplanten, maar ook veel planten die worden verwerkt in voedsel. Zo vind je onder andere een border met een aantal kruiden uit het geheime recept voor Berenburg. In de keukenkruidentuin herken je meteen de geuren van salie, tijm en lavendel. In de fruithof staan zo’n 300 verschillende fruitrassen, waaronder een paar bijzondere streekeigen. Landbouwgewassen die vroeger in de Friese Wouden werden geteeld, vind je terug in de cultuurgewassentuin. De kruiden die je in De Kruidhof ziet kun je direct vers kopen en mee naar huis nemen. Ook leuk: met je toegangskaartje kun je zowel de tuinen in als naar het IJstijdenmuseum.

Foodwalk door het landschap bij Buitenpost

Loop of fiets de route van de Foodwalk en geniet van het prachtige landschap, de bijzondere monumenten langs de route en natuurlijk de planten en streekproducten uit het gebied. Neem een picknickmandje mee en pluk wat je tijdens de route tegenkomt! De Foodwalk is ongeveer zeven kilometer en start bij Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost. In de folder staat de route en een recept beschreven. Geniet van deze culinaire tocht in Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden!

Op tournee langs de kruiden

Om de kruiden nog beter te leren kennen, is de kruidentour een aanrader. De tour is via de website te boeken als arrangement waarbij alle zintuigen door de kruiden worden geprikkeld! Zo vertelt een kruidengeneeskundige je alles over de helende werking en culinaire mogelijkheden van de kruiden en proef je van alle geneugten uit de streek. De kruidentour is een samenwerking tussen Botanische tuin De Kruidhof met het Tuincafé in Buitenpost, kruidenvakvrouw Tjitske Postma van de Krudwiizer uit Noardburgum, De Wâldpyk, restaurant De Herberg van Smallingerland in Rottevalle en restaurant De Pleats in Burgum.

Het brûst bij de Frysling

De Frysling is de meest noordelijke wijngaard van Nederland en ligt net buiten het dorp Twijzel. Tevens in 2018 uitgeroepen tot ‘beste wijngaard van Nederland‘. De naam ‘Frysling’ is een combinatie van de provincienaam Fryslân en het druivenras Riesling, die bekend staat als de koningin van de druiven. Onder invloed van de Waddenzee en in de beschutting van het Friese woudengebied gedijen sinds 2009 vijfduizend druivenstokken in de zanderige grond. Zes verschillende druivenrassen leggen daar de basis voor heerlijke witte en rosé wijnen. Wil je echt een feestje? Proef dan de primeur van Friese bodem, de mousserende Frysling Brûswyn. Niet alleen de wijn bruist. Bij de Frysling is er altijd gezelligheid met rondleidingen, wijnproeverijen en kunstzinnige workshops. Het proeflokaal is elke eerste zondagmiddag van de maand geopend.

Oan ‘e Dyk

Om inspanning in de streek met de nodige ontspanning uit de streek te verenigen kun je bij Oan ‘e Dyk in Paesens-Moddergat een wadlooptocht combineren met een buffet van producten uit de streek. Geniet welverdiend van Amelander mosterdsoep, ragout van biologische lammeren van de zeedijk, salade met zeegroenten en eigengemaakte honing en jam uit het Waddengebied. Nieuw bij Oan ‘e Dyk is het ‘oereten‘. Hierbij sluiten ze zoveel mogelijk aan bij de eetgewoontes uit de oertijd. Weet jij precies wat men vroeger at? Leer het hier!

Niets gaat verloren bij Frytsjam

Frytsjam in Twijzel is een biologische fruitkwekerij van vlierbessen, aronia, duindoorn en blauwe bessen. Frytsjam maakt van de verschillende producten siropen, sappen, jams, puree, honing, wijnen en azijnen. Goed om te weten: de meeste producten zijn suikervrij! In de verwerking wordt er gebruik gemaakt van vruchtensuiker of appeldiksap. De hele bes wordt gebruikt, er  gaat niets verloren. Als het sap geperst is, wordt de pulp die bestaat uit overgebleven schilletjes en pitjes, gedroogd en gebruikt in bijvoorbeeld bessenthee, mosterd en duindoornscrub. Tevens hebben ze een pluktuin waar je zelf het lekkerste fruit uitzoekt. In de zomer is de tuin bijna elke dag te bezoeken. Vraag even van te voren of er genoeg fruit hangt. Bij natuurproducten wisselt de hoeveelheid rijp fruit per dag.

Lekker borrelen

Een lekker drankje, een stukje worst en kaas; deze Friese lekkernijen zijn zeker het proeven waard:

  • Sonnema Berenburg: het bezoekerscentrum en de fabriek zitten in Bolsward, maar het drankje komt oorspronkelijk uit Dokkum. Verkrijgbaar bij vele slijterijen
  • Bonifatiusbier: deels gebrouwen met water uit de Bonifatiusbron. Doe een proeverijtje bij Stadsbrouwerij Bonifatius754 in Dokkum
    Bonifatius bitter: een heerlijk pittige kruidenbitter uit Dokkum. Verkrijgbaar bij de speciaalzaak of slijterij in de regio
  • Kâld Kletske: lokaal speciaalbier uit Burgum. Tegenwoordig gebrouwen bij Brouwerij Dockum
  • De droge worsten uit Dokkum van Weidenaar. Verkrijgbaar in vele supermarkten.
  • De schapenkaas van boerderij en winkel Grootkabel in Kollumerpomp
  • Maar liefst 120 verschillende soorten Whisky verzamelde Logement Doosje uit Warfstermolen door de jaren heen. De bijbehorende kennis delen deze liefhebbers graag met je tijdens een proeverij

Ook lekker of leuk om zelf te nuttigen:

Reisblogger Lifelicious stelde haar eigen Top 5 Eetadresjes samen; lees hier haar ervaringen.