Ga naar inhoud
MAP
nl

Alle musea, kunst en cultuur in Noordoost Friesland

Wat zoek je

Thema

1 t/m 24 van 168 resultaten

  • Kerk Augsbuurt

    Kerk Augsbuurt Kerk Augsbuurt

    Midden tussen de weilanden is het eenvoudig bakstenen kerkje van Augsbuurt te vinden, het is de vervanger van een eerdere kapel. 

    Augsbuurt
  • Vissershuisjes Zoutkamp

    Vissershuisjes Zoutkamp

    Ooit was Zoutkamp de ‘gateway’ naar Groningen. Voor schepen was de doorgang via de Lauwerszee de enige route vanaf zee om in de stad Groningen te komen.

    Zoutkamp
  • Kunstwerk de Flaaksrûpelers

    Kunstwerk de Flaaksrûpelers

    Tegenover het pand Dr. Kijlstraweg 62 staat het kunstwerk De Flaaksrûpelers, gemaakt door Gosse Dam in 1990. Het herinnert aan de vlasbewerking. In Mû...

    Mûnein
  • Hervormde Kerk Nes

    Hervormde Kerk Nes

    Eerst is de toren gebouwd en spoedig daarna het schip van deze kerk uit eind twaalfde eeuw. In en bij die toren zijn trouwens nog oudere sporen te vin...

    Nes Dongeradeel
  • Stadsbrouwerij en museum Bonifatius754

    Stadsbrouwerij en museum Bonifatius754

    De geschiedenis van het Dokkumer bier begint al in de vroege middeleeuwen. Na de dood in 754 van Bonifatius brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij op de Markt het Dokkumer bier.

    Dokkum
  • Petruskerk Garyp

    Petruskerk Garyp

    Dit eenvoudig kerkje aan het Tsjerkepaed 18 heeft een daktoren uit 1838. In de kerk staan twee herenbanken waarvan een uit 1672 en een grote koperen k...

    Garyp
  • Fries Landbouwmuseum

    Fries Landbouwmuseum

    Friesland is al eeuwenlang een agrarische provincie. Sinds mensenheugenis houden boeren er vee en bewerken ze het land. In het Fries Landbouwmuseum (her)beleef je de waardevolle sporen die al die landbouwactiviteiten hebben nagelaten.

    Leeuwarden
  • Mariakerk Buitenpost

    Mariakerk Buitenpost Buitenpost kerk exterieur

    De Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Er zijn rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga.

    Buitenpost
  • Sint-Martinuskerk Ferwert

    Sint-Martinuskerk Ferwert

    Je bereikt de Sint-Martinuskerk via een zeventiende-eeuwse poort aan pleintje het Vrijhof. Een flinke kerk met grote spitsboogvensters in de zuidmuur....

    Ferwert
  • Terp fan de Takomst

    Terp fan de Takomst

    Een nieuwe terp, buitendijks. Een belevingsplek, om mensen de waddenkust te laten beleven. Om oude verhalen te vertellen en nieuwe verhalen te maken. Over het ontstaan van het gebied en haar bewoners.

    Blije
  • Observeum

    Observeum planetarium

    Bezoek de sterrenwacht en laat je inspireren door de wonderen van het heelal, of kijk hoe men in de Middensteentijd leefde.

    Burgum
  • Groene toren Eastermar

    Groene toren Eastermar Groene Toren Eastermar

    De markante groene toren (torenweduwe) is te vinden op het kerkhof aan de Torenlaan 11 in Eastermar, in het buurtschap It Heechsân. Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar.

    Eastermar
  • Eben Haëzerkerk Earnewâld

    Eben Haëzerkerk Earnewâld

    Aan de rand van de historische dorpskom staat de voormalige Gereformeerde Kerk uit 1906. Sinds 2018 is dit de Protestantse Kerk Gemeente Earnewâld. De...

    Earnewâld
  • Nicolaaskerk Eastrum (Oostrum)

    Nicolaaskerk Eastrum (Oostrum) Oostrum Sint Nicolaaskerk

    Vlakbij Dokkum, ligt het dorpje Eastrum (Oostrum). Op een deels afgegraven terp vind je dit fraaie kerkje met een opvallend lage toren. De 13e eeuwse toren is trouwens veel ouder dan de kerk zelf, die vermoedelijk uit de 16e eeuw stamt.

    Oostrum
  • Bonifatiuskapel

    Bonifatiuskapel

    Als zichtbaar herdenkingsteken aan de plaats waar Bonifatius stierf, staat naast de Bonifatiusbron een 2,50 meter hoog Bonifatiusbeeld. Bij de bron als doel van pelgrimage is een kapel gebouwd van kloosterstenen.

    Dokkum
  • Kunstwerk Heilige Grond

    Kunstwerk Heilige Grond

    Voor de elektriciteitscentrale staat het kunstwerk “heilige grond” van Jaap van der Meij. Hoge betonnen vruchtbladen beschermen daar het menselijke, d...

    Burgum
  • Steenbakkerij Oostrum

    Steenbakkerij Oostrum Oostrum steenbakkerij

    Een 1873 opgerichte stoom-steenfabriek, één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd. 

    Oostrum
  • Michaëlkerk Anjum

    Michaëlkerk Anjum Kerk Anjum

    Op het hoogste punt van het dorpje Anjum staat deze eenbeukige kerk, gewijd aan Sint-Michaël. Al bijna duizend jaar fungeert deze kerk als middelpunt in het gemeenschapsleven.

    Anjum
  • Simke Kloostermanhûs

    Simke Kloostermanhûs

    Het Simkehûs te Twijzel heeft tot 1938 gefungeerd als woonhuis van de vermaarde Friese schrijfster en dichteres Simke Kloosterman.

    Twijzel
  • Sint-Petruskerk Twijzel

    Sint-Petruskerk Twijzel

    De kerk lijkt niet zo oud en de classicistische toegangspoort in de zuidgevel geeft het jaartal 1692 te lezen. Maar de noordmuur en de toren zijn toch...

    Twijzel
  • Sint-Benedictuskerk Damwoude

    Sint-Benedictuskerk Damwoude Sint Benedictuskerk Damwoude

    De Sint-Benedictuskerk werd eind 12e eeuw gebouwd en in de 13e eeuw werd de toren toegevoegd. De kerk beschikt over vier bijzondere beschilderde schilden uit 1599, een vrijwel gaaf bewaard Hinsz-orgel en mooi gerestaureerde rouwborden. 

    Damwoude
  • Liudgerkerk Oldehove

    Liudgerkerk Oldehove

    Oorspronkelijk komt de kerk van Oldehove uit de dertiende eeuw, maar de toren werd pas in de vijftiende eeuw gebouwd. De kerk werd grondig verbouwd in 1664.

    Oldehove
  • Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut

    Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut

    Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut is gevestigd in een woning uit 1777, indertijd gebouwd door een veenbaas. De woonkamer is nog geheel ingericht in de stijl van begin vorige eeuw, kompleet met betegelde wanden en 2 bedsteden. Er liggen matten, gevlo...

    Earnewâld
  • Heemstra State

    Heemstra State bord Heemstra state oentsjerk

    Heemstra State was tot 1930 een state in het adellijke dorp Oentsjerk. De state werd begin 16e eeuw gebouwd door Willem Hendrik van Heemstra, commandant in het leger van Napoleon.

    Oentsjerk