Ga naar inhoud
MAP
nl

Kerken in Dokkum

De Grote Kerk in Dokkum

De St. Martinuskerk, ook wel de Grote kerk genoemd, is gewijd aan de heilige Sint Maarten. Die kennen wij vooral dankzij de lampionoptochten op 11 november, zijn naamdag. De naam van de kerk verwijst naar Martinus van Tours, de heilige die bekend is geworden doordat hij de helft van zijn mantel aan een bedelaar schonk. De kerk staat op de Markt in Dokkum en stamt uit de vijftiende eeuw. De huidige St. Martinuskerk is niet de eerste kerk die op deze plaats staat. Er zijn tenminste drie houten kerken aan de huidige tufstenen kerk vooraf gegaan. Bezoek ook de stiltetuin aan de zijkant van de kerk.

In de zomermaanden zijn er orgelconcerten in de Sint Martinuskerk. Het zijn inloopconcerten, de toegang is vrij en ze duren ca. 40 minuten. Je vindt de Grote kerk in Dokkum aan de Markt 2. 

Bonifatiuskerk in Dokkum

De Rooms-Katholieke kerk werd in 1872 in gebruik genomen en is ontworpen door de beroemde bouwmeester P.J.H. Cuypers. Voor Dokkum bouwde hij een kruisbasiliek, in vroeg gotische stijl, met stenen kruisgewelven over koor en zijbeuken en houten tongewelven over middenschip en dwarsschip. Deze kerk werd gewijd aan de H. Martinus en de H.H. Bonifatius en gezellen. In de kerk zijn relieken van Bonifatius te bezichtigen: een schedelfragment en een versteend brood. De kerk staat midden in het winkelcentrum, op steenworp afstand van de St. Martinuskerk aan de Konigstraat 25.

Meer over Dokkum en Bonifatius