Ga naar inhoud
MAP
nl

Kollum

Watersportdorp Kollum

Kollum, je kunt het kennen van de kaas. Maar als je de Kollumers zelf vraagt zullen ze je eerst veel andere dingen vertellen. Over de watersport die je hier zo mooi kunt doen, de vroegere welvaart bijvoorbeeld en de opstand tegen de Fransen: het Kollumer Oproer. Kollum is weer zo'n onverwacht feestje. Kunnen ze trouwens ook heel goed: verrassende evenementen organiseren.

 

Toeristisch overstappunt Kollum

De start van je ontdekking

Routes in de omgeving, poezie en informatie: stop bij de TOP! Hier parkeer je ook je auto of leg je aan met boot of kano. 

Routes TOP Kollum

Waarom je naar Kollum wilt

Ze heeft nooit stadsrechten gehad, maar eigenlijk is Kollum een kleine stad. Dat maakt het al leuk om eens je eigen stadswandeling te doen langs de gracht met de prachtige panden, de gezellige winkelstraat en verborgen schoonheden. De geschiedenis gaat extra leven na een bezoek aan het Kollumer Museum. Verder is het een absoluut watersportdorp: je kunt er heerlijk in de haven verblijven en ook uitstekend met de kano de omgeving verkennen. Dan ligt het mooi centraal ten opzichte van het wad, de wouden, Dokkum en natuurlijk Nationaal Park Lauwersmeer. Fantastisch dus om je tripjes te starten. En de Kollumers zelf zijn fijne gastheren. Ze draaien hun hand dan ook niet om voor het geven van leuke tips en organiseren van leuke activiteiten. 

In en rond Kollum

Evenementen in Kollum

Als gezegd, de Kollumers kunnen er wat van als het gaat om evenementen. Wereldrecord en later de dagen van het Paalzitten, Het kollumer oproer – met in 2019 een groots theaterspektakel en in 2020 een driedaags Eifeltorenfestival met uiteraard een eigen Eifeltoren. Autocross, Drakenbootraces: een goed idee landt niet zonder gevolgen hier. Schouders er onder en voor je het weet staat er een evenement van formaat. Want ze doen het gewoon in Kollum en het is altijd groot feest. Houdt de evenementenagenda goed in de gaten en zorg dat je er bij bent!

Check de evenementenkalender

Tijdreisje Kollum

Kollum is in de vroege Middeleeuwen ontstaan als een nederzetting op de rand van een zandplateau en vlak in de buurt van de zee. Het dorp is gebouwd op enkele terpen; het centrum vormde zich rond een landweg en een waterweg, respectievelijk de Voorstraat en de Rijd. Het was een handelsdorp in boter, kaas en granen en lag aan de populaire vaarroute Leeuwarden – Groningen.

Het dorp had in het verleden een centrale plaats in de regio. En dat legde ze geen windeieren: in de gloriedagen waren er dan ook echte stedelijke voorzieningen zoals een Latijnse school en een waag. In het centrum is dit nog goed te zien, aan de herenhuizen en de trapgevels op de daken. Tegenwoordig is een deel beschermd dorpsgezicht en dat snap je direct wanneer je er rondwandelt! Meer weten over de geschiedenis, de zilverhistorie, het oproer en meer? Dan moet je zeker het Kollumer Museum aandoen!