Ga naar inhoud
MAP
nl

Spelletjes voor buiten – ga met de kids het bos in!

Geen 10 maar 12 tips voor spelletjes voor buiten in het bos met kids

Bos, word jij daar ook zo blij van? Lekker struinen door de takken, de geur van dennen en het ruisen van de boomtoppen; bos maakt je hoofd heerlijk leeg en is in ieder seizoen prachtig! Maar om nou een stevige wandeling in te zetten wanneer je met kinderen op stap bent…… Met onze spelletjes voor buiten geniet je op een heel andere manier van het bos! De bossen in Noordoost Friesland zijn – zoals alles hier – anders dan elders. Met de invloeden van het wad en de overblijfselen van de IJstijd zijn het vaak afwisselende landschappen. Weten waar leuke bossen en struingebieden zijn in Land in Friesland? Laat je inspireren door de wouden!

Tikkertje in het bos!

Echt obstakeltikkertje. Om het spannender te maken kun je ook virustikkertje spelen: iedereen die getikt wordt, wordt automatisch ook tikker. Wie wint?

Boompje verwisselen

Het blijft een superleuk spel! Met een groep tot 6 deelnemers spelen wij het altijd zo:

Je zoekt een groepje bomen met 1 boom minder dan er deelnemers zijn. De “lummel” moet een boom veroveren. Daarvoor moet hij een speler tikken die onderweg is tussen 2 bomen.

Het gaat als volgt:

 • De spelers nemen allen 1 boom in en staan er tegen aan.
 • De tikker geeft een fluitsignaal (of ander afgesproken teken) waarna iedereen van zijn boom naar een andere moet rennen. Wordt hij/ zij onderweg getikt, dan is de nieuwe tikker bekend.
 • De tikker moet minimaal 3 meter bij de bomen vandaan staan.

Verstoppertje

Nog altijd een van de meest populaire spelletjes voor buiten. Met jonge kinderen is het verstandig om samen te verstoppen.

Je kunt ook nog omgekeerd verstoppertje spelen:

 • Een persoon verstopt zich
 • De rest gaat zoeken
 • Degene die de persoon vindt, gaat er stil naast staan
 • De persoon die als laatste zoeker overblijft, heeft verloren. Maar mag zich nu wel verstoppen voor de nieuwe ronde!

Speurtocht

Speurtocht

Terwijl iedereen bij de startplek lekker even iets eet en drinkt, zet jij snel een speurtocht uit. De meest simpele: zoek de schat!

Met touwtjes, lintjes of pijlen op de grond zet je de weg uit. En aan het einde leg je een leuke schat neer. Als variant kun je ook letters ophangen onderweg waar de speurders een woord mee moeten vormen (of plaatjes en een rebus, net wat je wilt). Dit woord vormt de code waarmee de schat gekraakt kan worden. Het woord moeten ze aan de schatbewaarder (dat ben jij waarschijnlijk) vertellen waarna ze de schatkist krijgen.

In het schatkistje? Dat mag je helemaal zelf bedenken

Kunst van schatten uit het bos

Takken, eikels, dennenappels, bladeren, mos en andere schatten; in het bos is heel veel te vinden waar je iets moois van kunt maken. Geef ieder kind een tas mee waar hij/ zij de schatten in verzamelt. En wat je er van kunt maken? Daar hebben we wel wat inspiratie voor:

 • Een kabouterhuis

Maak een mooi huisje met tuintje en andere dingen. Zoek brede korte takjes waar je krukjes van maakt, leg een dakje van mos en creëer een echte kaboutersurvival met dennenappels en eikels. Je kunt natuurlijk ook verf en lijm gebruiken, hartstikke leuk!

 • Een kerststukje

Nouja, van ons mag dat de hele winter en herfst hoor; maak een mooi stuk voor in huis of op de tuintafel. Kijk je wel uit met kaarsjes? Je kunt er natuurlijk ook een lichtsnoertje op batterijen in zetten, dat ziet er altijd prachtig uit! Steekschuim en een pot zijn hier erg handig bij.

 • Een beeld

Maak er een robot, fantasiedier of gewoon iets anders van. Laat kinderen knutselen met de schatten, lijm, spijkers en verf.

 • Een krans

Koop een strokrans en steek alle schatten er mooi in!

Sporen zoeken

Wat zie je als je met een verrekijker over de grond speurt? Er zijn leuke boeken, maar ook folders en vindkaarten om mee te nemen. Bij sommige bezoekerscentra hebben ze ook mooie info en routes voor spelletjes voor buiten.

Kabouterpad, rugzakroutes en meer

It Fryske Gea en Staatsbosbeheer zijn natuurlijk meesterbedenkers van spelletjes voor buiten! Zij hebben routes met spelletjes onderweg.

Survivallen

Dit is een van de favoriete spelletjes voor buiten voor volwassenen (ja, ook van ons

Wie maakt de mooiste foto?

Je hebt vast nog wel een oud digitaal fototoestel liggen. Zo kun je met elkaar op jacht naar de mooiste foto.

Zo zie je de natuur eens heel anders. Zeker als je een van deze tips toepast:

 • Fotografeer eens vanaf de grond
 • Of vanuit de boom (wel goed vasthouden)
 • Van heeeeel dichtbij
 • Of een detail; zoals bijvoorbeeld boomschors, of een enkel blaadje met een druppel water er op
 • Wat vind jij bijzonder? Zet het op de foto!
 • Wacht op het moment. Soms hoef je alleen maar stil te zitten en te kijken, dan gebeurt er vanzelf iets dat echt op de foto moet!

Neem de mountainbike mee!

Voor een kind is wandelen vaak niet alleen saai, maar ook wat lang. Neem zijn/haar fiets mee voor in het bos!

Eikels keilen

Jeux de boules au bois!

 • Zoek eikels. En markeer ze met een stift of door er een merkje in te krassen.
 • Leg een steentje ergens neer, of bepaal dat iets anders “het doel” is.
 • Werp nu een voor een een eikel (je kunt zelf bepalen hoeveel eikels per persoon)
 • Wie heeft het dichtst bij het doel gegooid?

Klootschieten – maar dan met iets anders

Welk team heeft de minste slagen nodig om de kloot bij het doel te krijgen?

Zo voeg je gemakkelijk een spel toe aan een wandeling. Een echte kloot is een met lood verzwaarde kogel, maar je kunt natuurlijk prima iets in het bos vinden waar je mee kunt gooien of tennisballen of iets dergelijks van huis meenemen.

Je verdeelt de groep in minimaal 2 teams en vanaf het zelfde startpunt loop je de route. Om en om gooit iedereen de kloot zover mogelijk de route op. Iedere slag noteer je en wie bij de finish de minste punten heeft, heeft gewonnen!

Neem pen en een notitieblokje mee of noteer de slagen in je telefoon.

Nog even lekker ergens iets eten en drinken?

Zoek op onze kaart uit in welk restaurant jullie nog even neerploffen. Of kom gewoon lekker slapen in Land in Friesland!

Kijk ook eens bij alle tips voor kids!