De Friese Wouden is een regio die wordt getypeerd door boomwallen en elzensingels. Het gebied heeft een rijk verleden. Liefhebbers van natuur en cultuurhistorie kunnen hier hun hart ophalen. Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden ligt midden in het gebied en is erg geschikt voor fiets- en wandelliefhebbers. Ben je een tuinliefhebber? De regio beschikt over vele Roodbaardtuinen. Bezoek daarnaast ook het (nog) onontdekte natuurgebied het Bûtenfjild met een electronic only vaarroute.

Hieronder staan de highlights van De Friese Wouden voor een dagje uit en leuke weetjes. Kijk op de museumpagina voor omliggende musea.

Cultuur in de Friese Wouden

Tussen de boerendorpen in de Friese Wouden lagen uitgestrekte veengebieden. Deze veengebieden werden door arbeiders onder erbarmelijke omstandigheden afgegraven. Toen deze venen afgegraven waren, lieten de investeerders de arbeiders werkloos achter. Met niets en in diepe armoede, bouwden ze hier hun eigen hutje. In de plaggenhutten en spitketen die zo ontstonden, vestigden hele gezinnen zich. Ze zorgden voor hun eigen onderhoud, trokken zich van niemand iets aan en niemand trok zich van hen iets aan. Het waren evangelisten en dominees die zich tientallen jaren later bekommerden om de heidebewoners. Stapje voor stapje, of liever steentje voor steentje, werden huizen, scholen en uiteindelijk hele dorpen gebouwd voor en door de heidebewoners. Het typeert de inwoners van de Friese Wouden, Wâldpiken genoemd, tot vandaag de dag: vrijgevochten, anders dan anders en een beetje dwars. Een Wâldpyk is nog altijd liever kleine baas dan grote knecht.

Handelskarakter
Waar je ook kijkt, overal vind je in deze regio handel langs de weg. Van onbemande kraampjes met kleine goederen waarbij het geld in een potje achtergelaten kan worden, tot een verscheidenheid van eigen ondernemingen aan huis.

Oud geld: Staten en Stinzen
Waar het op het land armoe troef was, waren Staten en Stinzen vroeger het symbool van de rijkdom van Fryslân. Veel van de prachtige gebouwen zijn verloren gegaan. Een aantal Staten en Stinzen is blijven bestaan. Een paar liggen ‘verborgen’ in mooie parken, onder andere in de Roodbaardtuinen van de architecten Vlaskamp en Roodbaard.

stania_state_oentsjerk_friesland

Dam Jaarsma volksverhalen
Bijna 17.000 volksverhalen verzamelde Dam Jaarsma. Daarmee was hij de grootste verzamelaar van Nederland en hij behoort tot de top drie van Europa! De verzameling is van onschatbare waarde. Zijn woonplaats Eastermar toont met trots een deel van de collectie in de Verhalenkamer en via wandel- en fietsroutes door de regio. Vraag om de gratis routekaarten bij het dichtstbijzijnde informatiepunt of boek een rondleiding via 06 – 57335269 of verhalenkamer@eastermar.nl

Vissen en fietsen in de Friese Wouden

Vissen: pingoruïnes
Je ziet ze bijna niet, en toch zijn er zo’n 300 te vinden in dit gebied. Het zijn cirkelvormige kraters die we te danken hebben aan de ijstijd. Je kunt er prima in vissen. Vind je er eentje? Vraag dan de boer om toestemming zodat je over zijn erf bij de pingo kunt komen. Vissen kan ook aan het Prinses Margrietkanaal, vanaf de vele vissteigers of bij de forelvijvers: Forelvijver de Pingo in Twijzelerheide en De Forelpoel in Kollumerzwaag.

vissen.. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Fietsen
In het hele gebied is een fiets knooppuntennetwerk aangelegd. Er is een speciale fietsroute van De Noardlike Fryske Wâlden van 127km om de hele regio te leren kennen. Mooie plekken om even tot rust te komen zijn het Bergumermeer, De Leyen en Burgum.

Bûtenfjild

Bûtenfjild ligt in de Trynwâlden, nabij Leeuwarden. Het betekent ‘het Buitenveld’. Sinds 2017 is er een nieuwe vaarroute door dit (nog) onontdekte gebied, een electric-only route. Meer informatie hierover en over het gebied vind je hier. Het gebied is naast varen ook geschikt voor wandelaars en fietsers. Bekijk deze pagina voor een route.

Botanische tuin De Kruidhof

In Botanische tuin De Kruidhof wandel je naar hartenlust door maar liefst zeventien verschillende thematuinen, met de grootste botanische collectie geneeskrachtige kruiden van West-Europa. Vanzelfsprekend veel sierplanten, maar ook veel planten die worden verwerkt in voedsel. Zo vind je onder andere een border met een aantal kruiden uit het geheime recept voor Berenburg. In de keukenkruidentuin herken je meteen de geuren van salie, tijm en lavendel. In de fruithof staan zo’n 300 verschillende fruitrassen, waaronder een paar bijzondere streekeigen. Landbouwgewassen die vroeger in de Friese Wouden werden geteeld, vind je terug in de cultuurgewassentuin. De kruiden die je in De Kruidhof ziet kun je direct vers kopen en mee naar huis nemen. Ook leuk: met je toegangskaartje kun je zowel de tuinen in als naar het IJstijdenmuseum.

Tips voor de Friese Wouden

  • Fietstocht Noardlike Fryske Wâlden incl. kaart en picknickbankjes
  • Proef de verschillende culinaire streekproducten van de regio, loop o.a. mee met de Foodwalk
  • Ontdek de regio te paard, bekijk hier de verschillende ruiterroutes
  • Bezoek de noordelijkste wijngaard van Nederland; De Frysling. Kijk hiervoor bij de pagina culinair
  • Nieuwsgierig naar hoe deze omgeving er vroeger uit zag? Kijk dan eens rond in het fotoarchief van Stichting Oud Achtkarspelen

Zoek je meer informatie over fietsen in de Friese Wouden of wil je weten waar je kunt overnachten of eten? Klik dan hier.

Comments

Binnenkort in De Friese Wouden

17 feb 2020

Uilenballen pluizen voor jonge natuuronderzoekers

18 feb 2020

Help pake en beppe de vakantie door – De Spitkeet

18 feb 2020

Rietsafari voor kids

18 feb 2020

Geniet van de winter vanaf het water

Alle evenementen