Ga naar inhoud
MAP
nl

Feanwâlden

Dorp van de monniken

Midden in Feanwâlden staat De Schierstins, de nog enige overgebleven ‘Stin’ in Friesland. Rond 1300 gebouwd. De stins is vernoemd naar de monniken van het klooster Claercamp bij Rinsumageest, die schiere (grijze) pijen droegen. Tegenwoordig is het een cultuur, historisch centrum met verschillende exposities en activiteiten. Tevens is het een toeristisch informatiepunt.

Streekverhalen
Feanwâlden ligt in natuurgebied Het Bûtefjild. Je kunt hier prachtig fietsen, wandelen en varen. Het gebied staat bekend om zijn vele streekverhalen. Zo zijn er ook verschillende verhalen over wat er allemaal rondom de Schierstins heeft afgespeeld. Tijdens de fietsroute kun je deze verhalen beluisteren. Bekijk en beluister hier de route. Hij start bij de Schierstins.

Nationaal Landschap
Een groot gedeelte van Friesland, met name het oosten, bestaat uit wouden. We noemen het ook wel de Friese Wouden. In het noorden van dit gebied ligt Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden(Noordelijke Friese Wouden) en Feanwâlden valt onder dat gebied.

Het gebied dankt de titel aan de unieke combinatie van wonen en landbouwactiviteiten in balans met de natuur en cultuurhistorie. Het is eeuwenoude coulisselandschap met elzensingels en houtwallen. Het landschap beleef je optimaal met het 165 kilometer lange Streekpad (wandelen) of de 127 kilometer lange fietstocht. Van beide zijn verschillende etappes te bewandelen en te fietsen.

Ook is er een pelgrimstocht die langs de Schierstins loopt: het Bonifatiuskloosterpad. Meer info vind je hier.

Op korte afstand