Ga naar inhoud
MAP
nl

Bûtefjild

Toe aan een beetje mysterie? Wat ruist er door de rietkragen? Waar lopen de paarden? Waar zou de otter uithangen? Aan de rand van Nationaal Park De Noardlike Fryske Wâlden, dichtbij Leeuwarden, ligt het Bûtefjild. Dit 319 hectare grote natuurgebied kent een enorme variatie: natte graslanden, petgaten, broekbossen, open waterplassen en uitgestrekte rietvelden. Al deze verschillende landschapstypen zorgen ervoor dat het een uniek leefgebied is voor planten en dieren. Zo zwemt de otter hier bijvoorbeeld vrij rond. Dit onontdekte gebied met zijn mysterieuze streekverhalen kun je verkennen per boot of kano, via SUP, op de fiets of wandelend.

Het Bûtefjild bestaat uit verschillende deelgebieden met uitdagende namen zoals de Lodde Hel, de Houtwiel en Japmuoiskolk. De eeuwenoude dorpen van Wetterwâlden liggen als een hoefijzer om het Bûtefjild. Samen worden ze omsloten door wetter en wâlden: water en wouden.

Door het gebied loopt een, deels electric only, vaarroute. Deze route is onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, die de Grutte Wielen bij Leeuwarden verbindt met het Lauwersmeergebied op de grens van Friesland en Groningen.

Bij ondernemers in het gebied ligt een inspiratiekaart 'Bûtefjild en omgeving', met vaar-, fiets- en wandelroutes. Aan de hand hiervan kun je je route en activiteiten bepalen.

Zien en doen rond het Bûtefjild

Ontmoet de sterren van het Bûtefjild: gagel, heikikker en otter

Wel eens een heikikker gehoord? Natuurliefhebbers komen ruim aan hun trekken in het Bûtefjild. Neem je verrekijker mee en ga op pad naar de uitkijkheuvels en vogelkijkhutten. Met een beetje geluk spot je hier de ijsvogel, grote zilverreiger, de roerdomp en de klapekster.

Laarzen

Er loopt een laarzenpad door de natuurgebieden De Sippenfinnen en De Houtwiel. Trek dus goede schoenen aan als je dit pad wilt bewandelen! Let op: natuurgebied Sippenfinnen is niet toegankelijk tijdens het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juni.

Kids in het Bûtefjild

Voor kinderen is het Bûtefjild een ontdekplek. Maar dan moet je wel beloven dat ze vies mogen worden natuurlijk! Huur een tweepersoonskano, ga suppen, bewandel het laarzenpad, ga over het trekpontje... moeten we nog even doorgaan? Ja, want de boswachter van It Fryske Gea heeft vaak assistentie nodig van kids. In onze evenementenkalender zie je wanneer, wat en waar.

Routes in het Bûtefjild

In de gratis app 'Izi Travel' staan de mooiste wandel-, fiets- en vaarroute van het Bûtefjild. In deze app, die je download op je telefoon, zijn audiofragmenten te horen bij bepaalde locaties waar je tijdens je route langs komt. Leer het gebied kennen met de streekverhalen en leuke weetjes onderweg! Vergeet dus niet je oordopjes voor de fragmenten.

De routes vind je hier:

Eten en drinken rond het Bûtefjild

Slapen rond het Bûtefjild