Ga naar inhoud
MAP
nl

Kindvriendelijk kamperen in Friesland

Kun je zelf lekker tot rust komen

Kamperen levert zorgeloze herinneringen op aan een gelukkige kindertijd. Daarvoor hoef je écht niet naar Zuid-Frankrijk. Op slechts een uurtje of twee rijden ben je in Friesland, waar je de leukste en gezelligste gezinscampings vindt. Kindvriendelijke campings, met of zonder zwembad, waar kinderen zich dagelijks urenlang kunnen vermaken. Wellicht kom jij dan nog eens aan het lezen van een boek toe, kun je de tijd nemen om uitgebreid te koken of doe je gewoon even lekker niks. 

Het aanbod campings in Friesland is erg divers. Van kleinere campings aan het water tot grote gezinscampings met zwembad en waterglijbaan. Eigenlijk is er voor ieder type kampeerder wel een geschikte camping te vinden. Waar campings in Friesland in uitblinken zijn de mogelijkheden om back to basic te gaan. Je kunt er op adem komen. Tijd voor jezelf nemen. Je batterij opladen. Letterlijk als het moet, want de voorzieningen – ook de sanitaire – zijn modern en zoals je mag verwachten van een camping. Met back to basic bedoelen we dat je midden in de natuur zit en je de natuur optimaal kunt beleven. Voor kinderen betekent dit dat ze hutten bouwen, slootje springen, dieren verzorgen, verstoppertje spelen, kanovaren en pas terugkeren bij je caravan of tent als de zon ondergaat. Voor jou betekent dat rust, boeken lezen, muziek luisteren en misschien wel tijd voor wat zelfreflectie.

Slootje springen en in modder spelen

Op campings midden in de Friese Wouden is de kans groot dat je kunt genieten van een prachtig weids uitzicht. Hier word je wakker van het getsjilp van de weidevogels. Op campings in deze regio krijg je lucht. Letterlijk. Ook je kinderen zullen het hier fijn vinden. Vaak zijn het geen grote campings, waardoor het voor hen overzichtelijk is en er veel op eigen kracht te ontdekken valt. Vriendjes maken gaat gemakkelijk, er zijn spontane voetbalwedstrijdjes met andere kinderen. Spelen in de modder, vissen in de sloot en wie durft, gaat slootjespringen. De activiteiten die op deze campings worden georganiseerd zijn veelal eenvoudig, maar oh zo leuk, zeker voor wie uit de stad komt en niet veel in aanraking komt met het platteland. Boerengolf, hooivork hangen, polsstok springen; het levert leuke verhalen op voor als je kinderen straks weer naar school gaan. Wedden dat er tijdens deze vakantie geen enkele keer om de iPad wordt gevraagd?

Campings aan het water

Als je een echte waterrat bent dan kies je voor een camping aan het water, in de buurt van Dokkum, in de Friese Wouden, in het Waddengebied of in het merengebied. Voor de watersporters, maar ook voor de mensen die houden van het kijken naar bootjes, of die graag een hengeltje werpen. De campings bieden vaak goede recreatiemogelijkheden op het water. Zo kun je er bootjes en kano’s huren waarmee je om de Dokkumer Bolwerken heen kunt varen, een vaartocht maken door het Bûtefjild of bijvoorbeeld de Freek Vonk-audioroute doen door Nationaal Park De Alde Feanen (laatste helaas tijdelijk niet beschikbaar). 

Het aanbod campings in Friesland is erg divers. Van kleinere campings aan het water tot grote gezinscampings met zwembad en waterglijbaan.

Johanna Kommerie

Campings voor dierenliefhebbers

Houden je kinderen heel veel van dieren? In Friesland vind je een groot aantal boerderijcampings, waar kinderen de mogelijkheid krijgen om de boer te helpen. Bijvoorbeeld door mee te gaan het weiland in om koeien op te halen, door met kruiwagens met stro door de stal te lopen en de koeien te voeren en door lammetjes een flesje te geven. Sommige campings lenen schepnetjes en ontdektassen uit, zodat de kinderen zelfstandig (of met een beetje begeleiding) in de sloot op zoek kunnen gaan naar waterdiertjes. In de regio zijn overigens een heleboel leuke dierenuitjes te doen.

Gezinscampings met voor ieder wat wils

In Friesland zijn niet alleen maar boerencampings. Wil je liever een grote camping met zwembad en/of animatieteam, een camping waar ook je puber zich (met dank aan de WiFi) zal vermaken? Ook dat soort campings zijn er. Meterslange glijbanen, disco in het weekend, chillplekken voor de tieners; er is genoeg te doen voor jong en oud. Met dank aan professionele animatieteams wordt iedereen in het gezin vermaakt.

Wat trekt jou aan in een camping? Wat heb jij nodig om even helemaal tot rust te komen?