Het waddengebied in Noordoost Friesland biedt een uitgestrekt palet aan mogelijkheden. Bezoek bijvoorbeeld een van de vele unieke natuurgebieden zoals het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, Noord-Friesland Buitendijks of het Nationaal Park Lauwersmeer, of kijk op de museumpagina voor omliggende musea.

Terpenland

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar er was een tijd waarin zeedijken nog niet aangelegd waren en terpen de dorpen beschermden tegen het water. Verken het terpengebied met de Terpenroute. Deze route is onderdeel van Unesco Werelderfgoed en voert langs plekken waar eeuwenlang het water over de vlaktes stroomde. In dorpjes als Ginnum, Reitsum, Lichtaard, Waaxens, Brantgum, Jannum en Kettingwier kom je bijzondere kerken, molens en staten tegen.

Ook beklim je natuurlijk de hoogste terp van Nederland, die van Hegebeintum. Het Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum is ook meteen een goede start voor bovenstaande route langs de terpen. Adres: Pypkedyk 4, Hegebeintum. Laat je inspireren door www.travelwriter.nl en lees over de ervaring van reisblogger Aniek.

HPIM0276.JPG

Noord-Friese Winkeltjesroute

Vergeet even de bekende winkelketens. Trek er eens op uit met de auto of fiets en ga op ontdekking langs de Noord-Friese Winkeltjesroute. Lokale ondernemers, langs de route, stellen gezamenlijk een aantal zaterdagen hun deuren open voor het publiek. Zo is er: de kaarsenmakerij in Burdaard, pools aardewerk in Reitsum, een eetcafé in Wierum, een draaiende molen in Paesens, outdoor mozaïek in Ferwert en brocanteworkshops in Ferwert. Het zijn deze locaties die Fryslân extra leuk maken! Ga voor openingstijden en een routebeschrijving naar hun website. Ook is er de Friese Brocanteroute in Ferwert en Rinsumageast en winkels in Zuidwest Friesland.

Wadlopen in Friesland

Wadlopen is misschien wel de meest unieke uitdaging in ons land. Je moet er eerst even voor door het slijk, maar als de ondergrond eenmaal wat zanderiger wordt, gaat het lopen makkelijker en is het uitzicht werkelijk fenomenaal. Maar blijf vooral ook naar je voeten kijken, zodat je ziet waar je loopt en wat er om je heen dobbert en blubbert. Ondertussen tikt de natuurlijke klok wel door, het water laat niet op zich wachten. Voor je het weet is het weer vloed en overspoelt het water de sporen die jij zojuist achterliet op het wad. Zin in deze uitdaging? De wadloopgidsen bezorgen je graag een unieke ervaring.

  • Wadloopcentrum Fryslân organiseert tochten vanaf Holwerd, Wierum, Ternaard, Lauwersoog en Marrum naar de overkant of aan de Waddenkust.
  • Oan’e Dyk vertrekt vanaf Paesens-Moddergat. Ook leuk: met deze wadlooporganisatie kun je je wadlooptocht combineren met een buffet van producten uit de streek.
  • Wadloopcentrum Pieterburen verzorgt tochten vanuit Lauwersoog naar Schiermonnikoog, Engelsmanplaat, Simonszand en Rottumeroog. Zij organiseren ook wadlooptochten voor kinderen vanaf 4 jaar.
  • Met de Fryske Waedrinners kun je vanaf Holwerd naar Ameland lopen of vanaf Nes naar Engelsmanplaat.

Laat het vaste land een dagje voor wat het is en ga naar Ameland of Schiermonnikoog. Ook dit kan via een wadlooptocht of natuurlijk met de boot.

Wil je weten wat er nog meer te doen is in de Wadden, of waar je kunt overnachten of eten? Klik dan hier.

Binnenkort in De Friese Wadden

29 feb 2020

Noord-Friese winkeltjesroute

07 mrt 2020

CD presentatie ‘Magnolia’ van Marcel Kapteijn & Boelo Klat

13 mrt 2020

Toneelstuk ‘Wat nou oud?’

14 mrt 2020

Presentatie nieuw theaterprogramma ‘Te Plak’ (Fries)

Alle evenementen