Alles wat je zoekt in een stad, vind je in Dokkum. Een stadse uitstraling met de overzichtelijkheid van een dorp. Historische hoogtepunten en eigentijdse voorzieningen. Veel te doen voor kinderen, maar ook genoeg plekken die volwassenen boeien. Of je midden in de Wouden met je caravan bivakkeert, of een weekend doorbrengt in een Bed & Breakfast op de Wadden, Dokkum móet je zien. Kijk voor alle actuele informatie op: www.dokkum.nl

Highlights van Dokkum

Dokkum is een kleine stad met een grote geschiedenis. Wist je dat het ooit een internationale handelsstad, een Admiraliteitsstad, is geweest? Kom meer te weten over de Admiraliteit. Dokkum werd écht beroemd doordat Bonifatius werd vermoord. Lees meer over Bonifatius, de heilig verklaarde missionaris. Bezoek daarnaast natuurlijk ook het keerpunt van de Elfstedentocht.

Activiteiten in Dokkum

Het knusse centrum van Dokkum nodigt uit tot gezellig borrelen in één van de vele cafés. Dokkum heeft tevens een eigen theater, Sense genaamd. Elke tweede en vierde dinsdag van de maand wordt Sense omgetoverd tot Filmhuis Dokkum. In het centrum van de stad staan twee historische kerken: De St. Martinuskerk of Grote Kerk en de Rooms-Katholieke kerk. Lees meer over de kerken in Dokkum en hun geschiedenis.  
Regelmatig zijn er in Dokkum koopzondagen en de supermarkten zijn elke zondag geopend. Ook zijn er regelmatig zondagmiddagconcerten in de binnenstad. De muziek, volle terrassen en een gezellige sfeer laten deze stad ook op zondag bruisen. Kijk op de museumpagina voor omliggende musea. Bezoek ook de enige Escaperoom in de stad!

winkelen_Dokkum_friesland

Sightseeing Dokkum

Vroeger liep er een spoorlijn van Leeuwarden naar Aalsum bij Dokkum, het traject werd het Dokkumer Lokaaltje genoemd. De spoorlijn bestaat niet meer, maar het Dokkumer Lokaeltsje is vandaag de dag wel de meest originele manier om de stad te verkennen. In een treintje op wielen word je door de stad gereden en vertelt machinist Piet Wiersma tijdens de rit allerlei wetenswaardigheden. In juli en augustus op woensdag- en zaterdagmiddagen.

Andere manieren om de stad te ontdekken:

  • Een rondvaart over de wateren van Dokkum terwijl schippers en ‘opstappers’ (oud-Dokkumers) aardige anekdotes over vroeger vertellen bij Rondvaart Dokkum. Aanmelden bij Museum Dokkum
  • Een wandeling over de bolwerken
  • Een excursie, stadswandeling met gids, via Museum Dokkum  en Stadswandeling Dokkum.
  • Met een motorboot, kano of (elektrische) sloep door de kleinere grachtjes. Te huur bij Schreiershoek Recreatie, aan de Diepswal 23 (naast ’t Stalt) en Stadswandeling Dokkum.

Genieten van het mooie weer in Dokkum

Leuke weetjes over Dokkum

Klokslag tien voor tien
Het kan je al opgevallen zijn wanneer je in de avonduren in Dokkum bent. Om 21.50 uur luiden er klokken in de stad. Het herinnert aan het sluiten van ingangen van de stadswallen van Dokkum, ook wel bekend als de bolwerken. Om 21.50 uur werden klokken geluid als waarschuwing dat de poorten van de Hanspoort, Halvemaanspoort, Woudpoort en Aalsumerpoort tien minuten later gingen sluiten. Om de traditie in ere te houden, luiden ze in Dokkum nog altijd de klok. Om klokslag 21.50.

Klingeling!
Elke vrijdagavond bespeelt de stadsbeiaardier het carillon van 19.00 tot 20.00 uur. Via de balie van het stadhuis is het mogelijk om verzoeken voor de carillonconcerten in te dienen.

Het keerpunt van de Elfstedentocht
Wie de Elfstedentocht een beetje kent, weet dat de schaatsers in het hart van Dokkum, op het water van de Zijl, na hun stempel via hetzelfde water de stad weer verlaten op weg naar Leeuwarden. Dat punt in Dokkum wordt het keerpunt van de Elfstedentocht genoemd. Breng je een bezoek aan de Zijl, let dan eens op de bankjes die op de wal geplaatst zijn. De twee bankjes hebben de vorm van Friese doorlopers. De punt van de schaatsen geeft de richting van de schaatsers aan.

Travelwriter.nl
Bekijk Dokkum door de ogen van Aniek van travelwriter.nl

Keerpunt

Binnenkort in Dokkum

25 aug 2019

Lummelen als een Luiaard

26 aug 2019

11steden fiets5daagse

28 aug 2019

Modderfeest

31 aug 2019

Skeeler Elfstedentocht

Alle evenementen