Op een terp onder hoge bomen ligt dit kleine kerkje. Het is gesticht als uithof van het inmiddels verdwenen klooster Klaarkamp. In de noordwand bevindt zich een nu gesloten Romano-gotisch venster en een rond raam in een tot de grond doorlopende nis. Rondom de kerk ligt een kerkhof met daaromheen een gracht. Buiten de terp staan slechts enkele huizen en boerderijen, midden in het kleilandschap even buiten Dokkum.

De kerk is nu bekend vanwege de vele, goed bezochte concerten van Friese troubadours, folkgroepen, klassieke ensembles en seniorenorkesten. Leuk weetje: Eens per jaar wordt er een kerkdienst in de Groninger taal gehouden, voor Groningers uit de provincie Fryslân.

05092007 - sijbrandahuis op zondag 16 september om 19.00 uur is er een grunneger kerkdainst met ds. t.j.oldenhuis in de kloosterkapel te sijbrandahuis.

Haal zelf de sleutel

In de zomerperiode worden iedere zaterdagmiddag meer dan 250 kerken in Fryslân opengesteld.Vrijwilligers staan klaar om als gastheer of gastvrouw iets over de geschiedenis van de kerk te vertellen en er is veelal koffie of thee. Soms zijn er exposities, concerten of speciale fietsroutes vanuit de kerk. De kerken of kerkjes nodigen uit  tot rust en bezinning. Wil je de kerk van Sibrandahûs op een ander moment van binnen bekijken? De sleutel is af te halen bij mevrouw De Vries, Burdaarderstrjitwei 2 in Sibrandahûs. Telefoon: 0519-294750

Kloosterpad van 1453

In een oorkonde van 24 juli 1453 wordt een veilige handelsroute vastgelegd tussen Dokkum en Drachten. Vanaf klooster Klaarkamp in het noorden, langs het klooster van Burgum in het midden en het klooster van Smalle Ee bij Drachten in het zuiden. Dit Kloosterpad ligt er nog steeds. Er zijn stukken pad die de Middeleeuwse sfeer nog ademen. De reiziger kan zich daar pelgrim wanen. Het pad voert langs Middeleeuwse kerken die tot de mooiste van Friesland worden gerekend.

_DSC8818