Op een unieke plek (midden in het Prins Margrietkanaal), in een uniek landschap (de Noardlike Fryske Wâlden), bevindt zich een unieke camping met passantenhaven, restaurant en kleine supermarkt: De 4 Elementen in Stroobos.

Een camping als deze vind je nergens anders in Nederland. Dat heeft te maken met de ligging, dat zeker. Maar het heeft nog meer te maken met de manier waarop deze camping gerund wordt. Het is namelijk een woon-, werk- en leervoorziening voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Janny Reitsema is de grondlegger van deze bijzondere plek.

Entree De 4 Elementen

Een bijzonder plek in Friesland

Vanuit een persoonlijke drive om iets te veranderen in het zorglandschap en mensen met een beperking te helpen zichzelf verder te ontwikkelen bedacht Janny De 4 Elementen. “De 4 Elementen zien wij als een springplank om verder te komen”, aldus Janny. De gehele camping wordt verzorgd door de deelnemers zelf. “Onze deelnemers leren hier praktische zaken, zoals schoonmaken of timmeren, maar ook sociale vaardigheden. Mensen begroeten, samenwerken, noem maar op. Als ze dan complimenten krijgen van onze gasten dan doet hen dat veel.”

Janny Reitsema

Wat merkt de campinggast van deze bijzondere manier waarop de camping wordt gerund?

“Voor de campinggast of de gast die per boot aanmeert is De 4 Elementen een plek met een open karakter. Wij hebben bijvoorbeeld geen vaste plaatsen op de camping. Wij zeggen vaak: zoek maar een mooi plekje. Bovendien zijn we 365 dagen per jaar geopend en is het gehele terrein rolstoeltoegankelijk”, vertelt Janny. “De sfeer is hier heel ontspannen. Gastvrijheid staat bij alle deelnemers hoog in het vaandel. Bovendien sta je direct aan het water en heb je uitzicht over een prachtig natuurgebied.”


Camping De 4 Elementen

Wat raad je gasten aan om te doen in de regio?

1. Bezoek de gehele regio

“In de omgeving van De 4 Elementen is van alles te zien en te beleven. Wij vinden het belangrijk om voorbij grenzen te kijken. Stroobos mag dan wel in Friesland liggen, het ligt op steenworp afstand van de provincie Groningen. Ook daar is een hoop moois te zien. Het laarzenpad in Lutjegast is bijvoorbeeld een aanrader. In Lutjegast kun je ook het Abel Tasman Museum bezoeken.”

2. Museumboerderij Ot en Sien in Surhuisterveen

“Ga op de fiets naar Surhuisterveen. Dit dorp ligt op zo’n tien kilometer afstand van Stroobos en onderweg fiets je door een prachtig natuurgebied. In Surhuisterveen kun je prima even winkelen of genieten van een kopje koffie op het terras. Ook is het leuk om in Surhuisterveen Museumboerderij Ot en Sien te bezoeken. Hier beleef je de sfeer van honderd jaar geleden.”

3. De Kruidhof in Buitenpost

“Op prima fietsafstand van Stroobos ligt Buitenpost. Wanneer gasten aangeven richting Buitenpost te gaan raden we ze altijd aan om Botanische tuin De Kruidhof te bezoeken. Hier worden vaak workshops, cursussen of andere natuurevenementen gehouden. Maar op eigen houtje door de tuinen lopen en genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft kan natuurlijk ook.”

4. Dagje naar de Wadden

“Stroobos is een prima uitvalsbasis voor wie graag in de Noardlike Fryske Wâlden verblijft, maar ook graag de Wadden wil ontdekken. De boot naar Schiermonnikoog of Ameland is vanaf Stroobos slechts een halfuur rijden.”

Passantenhaven De 4 Elementen

Blog door Johanna Kommerie

Johanna is tekstschrijver, blogger en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven. 

Comments

Meer nieuws

Solotentoonstelling van Buddy Hermans (schilderijen en zeefdrukken)

20 november 2017

Zaterdagmiddag 4 november werd de solotentoonstelling van beeldend kunstenaar en filmmaker Buddy Hermans uit Groningen geopend….

Lees meer
Exposities

WOLKOM BY ÚS YN 2018! Lancering website Bijwiewiljijslapen?

17 november 2017

Leeuwarden heeft onvoldoende overnachtingsplekken om alle verwachte bezoekers in 2018, het jaar waarin Leeuwarden-Fryslân de culturele…

Lees meer
Nieuws

Nieuwsoverzicht