circle-mask

Aan de rand van de Friese Wouden, dicht bij Leeuwarden, ligt het Bûtenfjild. Dit 319 hectare grote natuurgebied heeft veel te bieden. Natte graslanden, petgaten, broekbossen, open waterplassen en uitgestrekte rietvelden. Al deze verschillende landschapstypen zorgen ervoor dat het een uniek leefgebied is voor planten en dieren, bijvoorbeeld voor de otter. Er zijn meerdere opties om dit nog onontdekte gebied met haar mysterieuze streekverhalen te verkennen: per boot of kano, op de fiets of met de benenwag

“Mijn kajak komt bijna vast te zitten, zoveel waterlelies omringen mij. Het is er prachtig! Ik kan hier wel de hele middag blijven.” (Reisblog Dream the World)

Fietsen langs Staten en Stinzen

Streekverhaal: Goddeloze Singel en Goddeloos Tolhuis

Het Bûtenfjild is een geliefd gebied bij fietsers en mountainbikers. Fietsend over de historische paden kom je langs de meest kenmerkende plekjes en historische gebouwen die ook wel ‘Staten en Stinzen’ worden genoemd. De basis van het rondje op de kaart is 30,8 kilometer.

Lees meer

Wandelen over de vergezichtenroute

Streekverhaal: Wonderdokters en duivelbanners

Zin om eens een flinke wandeling te maken? De 18 kilometer lange route op de kaart leidt je dwars door de natuur langs de meest bijzondere plekjes. Neem zo nu en dan eens een pauze om te genieten van de prachtige vergezichten die het gebied rijk is. Het zingen van de vogels en de ondergaande zon maken tijdens een mooie zomeravond je wandeling helemaal compleet.

Lees meer

Varen van dorp naar dorp

Streekverhaal: De Schierstins

Stap in een kano, elektrische sloep of op een sup-board en beleef het Bûtenfjild vanuit een nieuwe dimensie! Een gedeelte van de vaarroute is electric-only. Met een elektrische sloep vaar je geruisloos door het gebied en beleef je de stilte optimaal. Ideaal ook om wilde dieren te spotten, zij zullen je minder snel opmerken. Je staat zomaar oog in oog met een ree. De fluisterstille sloepenroute is 22 kilometer. Het rondje op de Sippenfinnen is vier kilometer lang.

Lees meer