Ga naar inhoud
MAP
nl

vakantie met tieners

Tips voor tieners

Vakantie met tieners in Friesland

 

Ze hangen echt niet allemaal alleen maar op de bank,die tieners. Ze doen van alles, maar in het dagelijks leven speelt in jouw ogen misschien veel daarvan zich af op hun telefoon. Toch zijn wij “tiener-regio” bij uitstek voor tieners die tijdens hun vakantie een beetje actieve dingen willen doen. Niet saai, niet voorgekauwd; want de gebaande paden kennen ze wel.

Wij geven ze daar alle ruimte voor en zeg zelf; dat is nu exact waar ze altijd om vragen. Toch? In deze blog hebben we een aantal inspirerende tips voor jullie waarbij je het meeste ook vooral met elkaar kunt doen. Dus echt quality time samen. En hier is genoeg  instagrammable en TikTokproof "materiaal"Wedden dat je vakantie met tieners zo ineens unaniem besloten is?

Met sterren op de bank bij het Lauwersmeer

Met sterren op de bank bij het Lauwersmeer

Hangjongeren? Zekerss. Hier kun je lekker chillen en “chickies en haantjes” kijken. Vanuit de hele wereld komen mensen hier namelijk bijzondere vogelsoorten kijken. Het is hier overdag mooi, maar ook zeker ’s nachts! Nationaal Park Lauwersmeer is namelijk ook Dark Sky Park en dat wil zeggen dat je hier fantastisch sterren kunt zien. Check wel even of jouw camera nachtfoto’s kan maken als je in het donker komt.

Je parkeert dichtbij op de parkeerplaats. Hoe lang je blijft hangt helemaal af van hoe lekker je kunt omhangen.

suppen!

Door de grachten van Dokkum, naar onbewoonde eilandjes in de Leyen, geheimzinnig tussen het ruisend riet in het Bûtefjild of door de petgaten in Nationaal Park De Alde Feanen; suppen is hip, hot and happening. En bij uitstek iets dat je met mensen van verschillende leeftijden doet. Grappige filmpjes op de sup? Daar hoeven we je geen inspiratie voor te geven.

 

Kies je voor suppen in Dokkum, dan sup je zo over beroemd water: het Keerpunt van de Elfstedentocht. Maar ook langs de Bolwerken en ander mooie spots.Hier vind je de supverhuurders, maar je kunt je eigen sup natuurlijk op veel meer plekken te water laten!

Tijdsduur: Sups zijn te huur voor een uur of langer. Meestal is 2 uur lang genoeg, je kunt de sup ook delen met de andere gezinsleden.

niet voor watjes: vette gezinsexpedities

niet voor watjes: vette gezinsexpedities

Vlotbouwen, een kanotrail, een stepexpeditie, ontsnappen of met elkaar in de VR room; wanneer jullie lef hebben, ga je er voor bij de Twirre in de Alde Feanen. Je kunt een of meerdere activiteiten combineren.

Een activiteit duurt gemiddeld 2 uur.

Dagje Dokkum

Dagje Dokkum

Natuurlijk pak je hier in ieder geval de instaspots mee, maar Dokkum heeft veel meer. Terrasjes bijvoorbeeld, lekker om gewoon even lekker te chillen. Toffe winkels, de sups die we net noemden en een rondvaart.  Museum Dokkum en een rondje Bolwerken als je houdt van geschiedenis, de brouwerijen als je al een biertje mag en unieke ijswinkeltjes die je in ieder geval niet mag missen. En als de deuren van de molen openstaan, klim dan even naar boven en sta even overal boven.

Je bent hier zeker een middag zoet, of 2!

bootje varen

bootje varen

Vanaf 12 jaar mag je onder begeleiding een open boot tot 7 meter met maximum snelheid van 13 km/uur besturen. Dus pak die picknickmand maar in en trek er op uit! 

Boten zijn te huur vanaf een dagdeel tot meerdere dagen.

natte broek - of niet?

natte broek - of niet?

Eigenlijk kun je hier niet zijn zonder de Fierljep in handen te hebben. Slootje springen, maar dan Fries. Vroeger echt een vervoermiddel van de boer om snel van het ene naar het andere land te komen, tegenwoordig nog een populaire sport in de regio. Onder andere in de Fierljeppolder kun je alles vinden over het polsstokspringen. Maar veel belangrijker: je kunt het zelf doen en dat zorgt altijd voor geweldig vermaak. En of het nu kort of lang geleden is dat je over een sloot sprong, doe het gewoon! Zelf doen en kijken naar anderen; het is allebei even leuk.

op safari in Nationaal Park Lauwersmeer

op safari in Nationaal Park Lauwersmeer

Plan een Landrover jeepsafari om deze wildernis te ontdekken. Met de boswachter in de Landrover rijd je tussen de wilde konikpaarden en kom je op andere plekken waar je zelf niet kunt komen. Je kunt ook op wildlife fietsexpeditie of  doe een zeehondenexperience

 

De safari duurt ongeveer 2 uur.

beet!

beet!

Houden jullie van vissen of wil je het juist eens doen? Dan is hier veel te kiezen. We hebben een aantal mooie visplekken voor je in een overzicht gezet. Je kunt ook naar een van de forelvijvers, zoals de Pingo.

Altijd al eens met de vissers de zee op gewild? Dan is een van de wadvistochten iets voor jullie!

Met vissen ben je al gauw een dagdeel zoet. Of zout natuurlijk..

atlantis

atlantis

Lopen over de bodem van de zee, soms tot de rand je hoge gympen in de blubs, soms tot aan je middel in het water. Het is gaaf, actief en yep…very instagrammable. Wadlopen doe je altijd met begeleiding die het Wad en de getijden heel goed kent. Je kunt wadlopen vanaf onder andere Wierum (met scheepswrak!), het garnalenfabriekje in Moddergat en even verderop in het dorp aan de dijk. Ook in Lauwersoog staan gidsen klaar om je mee te nemen.

       Er zijn wadlooptochten van ongeveer 2,5 tot 8 uur.

klimmen,vliegen, schieten, mikken, kruipen

klimmen,vliegen, schieten, mikken, kruipen

Tot 15 meter de lucht in met 4 parcoursen op verschillende hoogtes met fantastische uitdagingen voor ieder niveau en in totaal 750 meter tokkelen. En de langste zipline van Nederland, die vind je dus hier in Burgum ,in het klimpark van Aventoer. Bijkomend voordeel: als het weer minder is, kun je op deze locatie ook nog van alles binnen ondernemen zoals glow in the dark golf, bowlen en 7D cinema.

Je vindt Aventoer in Burgum, vergeet niet te reserveren. Hoe lang je hier blijft? Dat mag je zelf uitzoeken

no angry birds

no angry birds

Dat kan hier in maar liefst 45 vogelkijkhutten. Vergeet je verrekijker niet!

Via de linkjes op de website vind je de adresgegevens en vaak een overzicht van de vogelsoorten die je er kunt treffen.

In een vogelkijkhut ben je al gauw een halfuur zoet.

house art

house art Ruurd Wiersma Huis in Burdaard. De man die zijn hele huis beschilderde. En meer!

Met geen stok naar een kunstmuseum te krijgen? Misschien brengt Ruurd daar verandering in. Je moet naar zijn huis, want hij beschilderde alle muren. En meer.

Iin Burdaard  is het leuk om dit dorpje even in te lopen. Je vindt hier onder andere het beeld voor Maarten van der Weijden die hier zijn eerste Elfstedenzwemtocht moest staken.

Als je rustig de tijd neemt, kost het ongeveer een uurtje.

Meer musea zien? Check ze hier

versailles

versailles

Met je ouders mee tuinen kijken. Dat kan in Vijversburg, maar nog beter kun je hier tuinen “doen”: dwars door de Dwaalster, de weg kwijtraken in het Ooievaarsnest, op een vlot door het waterlabyrinth in Frijlan; dat is nog eens wat anders dan onder Parijs tussen de heggetjes door. Het huis is ook "iets" kleiner, maar je kunt je best voorstellen dat het hier prima woonde toch?

Trek er rustig een paar uur voor uit en neem je picknickmandje ( of rugzak) mee.

Wil je daarna nog meer mooie buitenhuizen zien? Die hebben we hier voor je. 

hijs de zeilen!

Zeilen hoort bij Friesland. Huur een boot in Earnewald of op het Lauwersmeer

Eerste keer? Leer het dan bijvoorbeeld bij de zeilschool op de Grote Wielen of ga op zeilkamp in de Alde Feanen vanuit De Veenhoop. Leuk om toch ook nog vakantie samen te vieren? Kijk dan eens in Earnewald bij de Twirre voor cursussen van 5 dagdelen!

 

Huren kan vanaf een dagdeel, cursussen van een tot zeven dagen

vierlandenmonument

vierlandenmonument

In natuurgebied It Butenfjild ligt een monument dat helemaal is gebouwd van stenen die in de omgeving gevonden zijn. Duhh, zul je zeggen. Maar toch is dit wel interessant; het heeft iets te maken met heel lang geleden en Scandinavie speelt ook een rol,  En zo loop jij op dit monument eigenlijk door vier landen. 

Ongeveer 20 minuten is genoeg om er even te zijn. Leuk te combineren met suppen, kanoën of fluisterboten in het gebied.

smeren en keren

smeren en keren

zwemmen, bakken, chillen; we hebben zowel zwembaden als strandjes voor je!

Boeddha

Boeddha Stoepa in Hantum. Het boeddhistisch centrum in Friesland

Baalt jouw tiener dat jullie niet in het vliegtuig stappen naar verre oorden? Echte Boeddhistische cultuur ervaar je in de Stoepa in Hantum. Een heilige plek waar iedereen stil wordt. Draai de vriendschapsrollen en kijk rustig rond.

 

In ieder geval een kwartier heb je nodig. En kom je een van de bewoners tegen, dan zou je zo maar in een goed en vrolijk gesprek kunnen raken!

zee-land

zee-land

Het is een beetje een gek stukje zee. Of land. Of toch zee. Nouja, de houten paaltjes, de oesters die je er vindt en de uitkijk over de zee horen zeker op je tijdlijn. De plaatsnaam trouwens ook: Paesens- Moddergat. Je moet even over de dijk bij het beeld van het . Trouwens, een Tiktokje of Boomerang rollend van de dijk hoort er ook bij!

Jullie vermaken je hier minimaal een halfuur, wil je wat langer op pad zijn; dan kan dat ook! Leuk ook te combineren met een bezoek aan waar je alles ontdekt over de Vissersramp en kijk ook vooral goed om je heen, je loopt toch bijna in een filmdecor met al die vissershuisjes?

Wanneer je alleen over de Paezemmerlannen struint, trek er dan ongeveer een uur voor uit. Liever iets meer? Combineer het met wadlopen!