Ga naar inhoud
MAP
nl

vakantie met tieners

Tips voor tieners

Vakantie met tieners in Friesland

 

Ze hangen echt niet allemaal alleen maar op de bank,die tieners. Jullie doen van alles, maar in het dagelijks leven speelt in de ogen an ouders misschien veel daarvan zich af op hun telefoon. Toch zijn wij “tiener-regio” bij uitstek voor tieners die tijdens hun vakantie een beetje actieve dingen willen doen. Niet saai, niet voorgekauwd; want de gebaande paden kennen jullie wel.

Wij geven je daar alle ruimte voor en zeg zelf; dat is nu exact waarom je toch met de rest zou meegaan. Toch? In deze blog hebben we een aantal inspirerende tips voor jullie waarbij je het meeste ook vooral met elkaar kunt doen. Dus echt quality time samen. En hier is genoeg  instagrammable en TikTokproof "materiaal" Wedden dat je je ouders met deze vakantie met tieners blog zo ineens de perfecte vakantie voorschotelt? 

Met sterren op de bank bij het Lauwersmeer

Met sterren op de bank bij het Lauwersmeer

Hangjongeren? Zekerss. Hier kun je lekker chillen en “chickies en haantjes” kijken. Vanuit de hele wereld komen mensen hier namelijk bijzondere vogelsoorten kijken. Het is hier overdag mooi, maar ook zeker ’s nachts! Nationaal Park Lauwersmeer is namelijk ook Dark Sky Park en dat wil zeggen dat je hier fantastisch sterren kunt zien. Check wel even of jouw camera nachtfoto’s kan maken als je in het donker komt.

Je parkeert dichtbij op de parkeerplaats. Hoe lang je blijft hangt helemaal af van hoe lekker je kunt omhangen.

suppen!

Door de grachten van Dokkum, naar onbewoonde eilandjes in de Leyen, geheimzinnig tussen het ruisend riet in het Bûtefjild of door de petgaten in Nationaal Park De Alde Feanen; suppen is hip, hot and happening. En bij uitstek iets dat je met mensen van verschillende leeftijden doet. Grappige filmpjes op de sup? Daar hoeven we je geen inspiratie voor te geven.

 

Kies je voor suppen in Dokkum, dan sup je zo over beroemd water: het Keerpunt van de Elfstedentocht. Maar ook langs de Bolwerken en ander mooie spots.Hier vind je de supverhuurders, maar je kunt je eigen sup natuurlijk op veel meer plekken te water laten!

Tijdsduur: Sups zijn te huur voor een uur of langer. Meestal is 2 uur lang genoeg, je kunt de sup ook delen met de andere gezinsleden.

niet voor watjes: vette gezinsexpedities

niet voor watjes: vette gezinsexpedities

Vlotbouwen, een kanotrail, een stepexpeditie, ontsnappen of met elkaar in de VR room; wanneer jullie lef hebben, ga je er voor bij de Twirre in de Alde Feanen. Je kunt een of meerdere activiteiten combineren.

Een activiteit duurt gemiddeld 2 uur.

Dagje Dokkum

Dagje Dokkum

Natuurlijk pak je hier in ieder geval de instaspots mee, maar Dokkum heeft veel meer. Terrasjes bijvoorbeeld, lekker om gewoon even lekker te chillen. Toffe winkels, de sups die we net noemden en een rondvaart.  Museum Dokkum en een rondje Bolwerken als je houdt van geschiedenis, de brouwerijen als je al een biertje mag en unieke ijswinkeltjes die je in ieder geval niet mag missen. En als de deuren van de molen openstaan, klim dan even naar boven en sta even overal boven.

Je bent hier zeker een middag zoet, of 2!

bootje varen

bootje varen

Vanaf 12 jaar mag je onder begeleiding een open boot tot 7 meter met maximum snelheid van 13 km/uur besturen. Dus pak die picknickmand maar in en trek er op uit! 

Boten zijn te huur vanaf een dagdeel tot meerdere dagen.

natte broek - of niet?

natte broek - of niet? fierljeppen in Land in Friesland

Eigenlijk kun je hier niet zijn zonder de Fierljep in handen te hebben. Slootje springen, maar dan Fries. Vroeger echt een vervoermiddel van de boer om snel van het ene naar het andere land te komen, tegenwoordig nog een populaire sport in de regio. Onder andere in de Fierljeppolder kun je alles vinden over het polsstokspringen. Maar veel belangrijker: je kunt het zelf doen en dat zorgt altijd voor geweldig vermaak. En of het nu kort of lang geleden is dat je over een sloot sprong, doe het gewoon! Zelf doen en kijken naar anderen; het is allebei even leuk.

op safari in Nationaal Park Lauwersmeer

op safari in Nationaal Park Lauwersmeer

Plan een Landrover jeepsafari om deze wildernis te ontdekken. Met de boswachter in de Landrover rijd je tussen de wilde konikpaarden en kom je op andere plekken waar je zelf niet kunt komen. Je kunt ook op wildlife fietsexpeditie of  doe een zeehondenexperience

 

De safari duurt ongeveer 2 uur.

beet!

beet!

Houden jullie van vissen of wil je het juist eens doen? Dan is hier veel te kiezen. We hebben een aantal mooie visplekken voor je in een overzicht gezet. Je kunt ook naar een van de forelvijvers, zoals de Pingo.

Altijd al eens met de vissers de zee op gewild? Dan is een van de wadvistochten iets voor jullie!

Met vissen ben je al gauw een dagdeel zoet. Of zout natuurlijk..

atlantis

atlantis

Lopen over de bodem van de zee, soms tot de rand je hoge gympen in de blubs, soms tot aan je middel in het water. Het is gaaf, actief en yep…very instagrammable. Wadlopen doe je altijd met begeleiding die het Wad en de getijden heel goed kent. Je kunt wadlopen vanaf onder andere Wierum (met scheepswrak!), het garnalenfabriekje in Moddergat en even verderop in het dorp aan de dijk. Ook in Lauwersoog staan gidsen klaar om je mee te nemen.

       Er zijn wadlooptochten van ongeveer 2,5 tot 8 uur.

klimmen,vliegen, schieten, mikken, kruipen

klimmen,vliegen, schieten, mikken, kruipen

Tot 15 meter de lucht in met 4 parcoursen op verschillende hoogtes met fantastische uitdagingen voor ieder niveau en in totaal 750 meter tokkelen. En de langste zipline van Nederland, die vind je dus hier in Burgum ,in het klimpark van Aventoer. Bijkomend voordeel: als het weer minder is, kun je op deze locatie ook nog van alles binnen ondernemen zoals glow in the dark golf, bowlen en 7D cinema.

Je vindt Aventoer in Burgum, vergeet niet te reserveren. Hoe lang je hier blijft? Dat mag je zelf uitzoeken