Het hele jaar door is Age Veldboom uit Earnewâld op het water te vinden, dus ook als het bevroren is. Johanna Kommerie ging bij hem langs en hoorde zijn verhalen over schaatsen in Nationaal Park de Alde Feanen

Age Veldboom heeft iets met water. Zowel met het vloeibare, als de bevroren variant. In de zomer vind je hem op het water, waar hij met zijn bedrijf Age Veldboom Zeilactiviteiten door de jaren heen al honderden mensen enthousiast heeft weten te maken voor de zeilsport. Als medeoprichter en bestuurslid van het Skûtsjemuseum in Earnewâld zet hij zich daarnaast ook in voor het doorvertellen van de bijzondere verhalen over de oude zeiltraditie. ’s Winters vind je hem, als het weer een beetje meezit, op het ijs. Veldboom is voorzitter van de IJsclub Lyts Bigjin in Earnewâld. Met deze ijsclub organiseert hij – als het ijs maar dik genoeg is – verschillende toertochten in en rondom Earnewâld, die met name gericht zijn op het schaatsplezier voor het hele gezin. ‘Op zo’n toertocht komen gerust vierduizend mensen af.’

jan-durkspoldertocht-1

Schaatsen in De Alde Feanen

Veldboom woont midden in natuurgebied De Alde Feanen, waar hij uitzicht heeft op de Jan Durkspolder. Zodra de temperaturen in het najaar zakken, begint het bij hem te kriebelen. Een wintersportvakantie boeken voor februari? Geen denken aan. Stel je voor dat er dan ijs ligt. ‘Earnewâld is een echt schaatsdorp. Zodra het vriest zet iedereen in het dorp zich in om voor bezoekers het schaatsplezier mogelijk te maken. Er kan vaak al vrij snel geschaatst worden op de Jan Durkspolder. Omdat het water er ondiep is, een centimeter of dertig, is het relatief snel veilig om er op te schaatsen. Als het dan zover is dat er geschaatst kan worden, komen mensen van heinde en verre naar Earnewâld om te schaatsen. Brabant, Utrecht, zelfs vanuit België komen mensen om hier de ijzers onder te binden. En gelijk hebben ze. IJs en vis moet je nemen als het er is’, aldus Veldboom.

jan-durkspoldertocht-2

Inzet van tientallen vrijwilligers

Als het voldoende gevroren heeft is Age één van de eerste die er met prikstok op uit gaat om het ijs te inspecteren. Vervolgens moet alles wijken voor het schaatsen. Samen met meer dan vijftig vrijwilligers zorgt hij dan voor de parkeerterreinen, de koek en zopie, de veiligheid en de organisatie van tochten als de Alde Feanentocht, en de Jan Durkspolder Familie Toertocht.

Voor bezoekers aan Earnewâld/De Alde Feanen (wanneer er ijs ligt) heeft Age een aantal goede tips;

  • Ga vroeg van huis! Het kan jaren duren voordat er weer eens geschaatst kan worden en de schaatspret is dan vaak maar van korte duur. Neem de dag dan lekker mee.
  • Als er op de Jan Durkspolder geschaatst kan worden, is dat geen garantie dat dat in de rest van de Alde Feanen ook het geval is. Let daarom altijd goed op de aanwijzingen. De IJsclub en de IJswegencentrale houden de dikte van het ijs nauwlettend in de gaten en geven duidelijk aan waar het wel en niet veilig is om te schaatsen.
  • Niet alleen op de dag van de toertochten kun je schaatsen. De dag ervoor of de dag erna kan er soms ook prima geschaatst worden. Houd daarom de website van de ijsclub in de gaten. Op de website van de ijsclub staat overigens ook informatie over waar het wel en niet veilig is om te schaatsen.

lytse-mar-jan-2010-016

Meer schaatsen in Noordoost Friesland:

In Noordoost Friesland zijn er meer plaatsen waar je goed kunt schaatsen op natuurijs. De Ryptsjerksterpolder is hier een goed voorbeeld van. De Ryptsjerksterpolder is – net zoals de Jan Durkspolder – ondergelopen land, waardoor het water er ondiep is en er vaak al snel geschaatst kan worden.

Verder is Ezumakeeg, tussen Anjum en Engwierum, een geliefde plaats voor schaatsers. Dit gebied is een beschermd natuurgebied, maar Staatsbosbeheer staat schaatsen toe.

De Leijen bij Rottevalle is ook een populaire plaats om te schaatsen.

Als het echt flink gevroren heeft is schaatsen rondom de Bolwerken van Elfstedenstad Dokkum een hele belevenis. De grachten van de stad zijn niet vaak zodanig bevroren dat schaatsen er mogelijk is, maar als het kan dan is het een drukte van belang.

Verder zijn er talloze ijsbanen in Noordoost Friesland – bijna ieder dorp heeft een eigen ijsbaan – waar men ook ’s avonds als het donker is de nodige baantjes kan schaatsen.

Als laatst moet de tocht der tochten ook genoemd worden: de Elfstedentocht. Deze tocht langs de elf steden van Friesland is voor het laatst gereden in 1997. We blijven dromen over een vervolg…

_dsc9783

Overnachten in Noordoost Friesland als er natuurijs ligt

Zijn de weersvoorspellingen goed en is de verwachting er dat er een paar dagen op rij geschaatst kan worden? Natuurlijk haal je dan direct je schaatsen uit het vet en neem je vrij van je werk om naar Friesland te gaan. We hebben een rijtje met Bed & Breakfast waar je dan het best kunt overnachten:

Earnewâld (Jan Durkspolder)

B&B Lytse Meer in Oudega (de B&B van Age Veldboom en Nynke Veenstra)
Hotel Princenhof in Earnewâld
B&B Byboukje in Earnewâld
Appartementenverhuur Bella Porto in Earnewâld
B&B It Lytshûs in Earnewâld
B&B Simmerwille in Earnewâld
Wartenahoeve in Warten
B&B Justjesoars in Oudega
B&B Kiek in Oudega
De Kan Hoeve in De Veenhoop

Rottevalle (De Leijen)

B&B ’t Gemaaltje in Eastermar
B&B Friesland in Opeinde
B&B Swalkersstee in De Tike
B&B Theeschenkerij ’t Landschap in Boelenslaan
Alie’s Bêd en Brochje in Surhuisterveen

Ryptsjerkerpolder

De Klaborij in Ryptsjerk
B&B Het Woudhuisje in Gytsjerk
B&B It Keallehûs in Oentsjerk
B&B Gastopstal in Wyns
B&B Stateheide in Noardburgum
B&B Alddiel in Leeuwarden

Dokkum

B&B De Koesfabriek
B&B Het Vergulde Scheepje
Dokkumer Bed & Breakfast
Stadslogement Kleindiep

Ezumakeeg

De Guozzepôle, Anjum
Binneninn Buitenuit, Metslawier
Wellness B&B Bij Dokkum, Niawier
De Gastenkamer, Ee
Uniazathe, Ee

de-westereen-schaatsen_dsc6635po

Blog door Johanna Kommerie
De artikelen in de rubriek ‘Ambassadeur in beeld’ worden geschreven door Johanna Kommerie. Ze is tekstschrijver, blogger en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven. Elke maand schrijft ze over een toeristische ondernemer uit de regio die dezelfde passie met haar deelt.

Comments

Meer nieuws

Grootste Instameet in Nationaal Park De Alde Feanen

3 juni 2019

EARNEWALD – Op zondag 16 juni vindt voor de allereerste keer een Instameet plaats in Nationaal…

Lees meer
Evenementen

Prijswinnaar vlag “Geland” markeert landingsplek

24 mei 2019

Het was een raadsel: wij plaatsten vlaggen en ze verdwenen even snel weer. Ze kwamen terecht…

Lees meer
Nieuws

Nieuwsoverzicht