Lekker achterover leunen, drankje en hapje binnen handbereik en zie het prachtige Friese landschap aan je voorbij trekken. Alle tijd om foto’s te schieten en mooie herinneringen te bewaren. Het kan op veel plekken in deze omgeving met georganiseerde rondvaarttochten. Heb je meer zin om zelf aan het roer te staan? Of wil je actief op ontdekkingstocht gaan door te zeilen, surfen, suppen of kanovaren? Alles is mogelijk!

Laat je varen!

Met z’n allen het schip in
Met het gezin, de hele familie of de hele camping, Rondvaardij Princenhof in Earnewâld heeft voor elke gelegenheid het juiste schip. Een ervaren gids gaat mee om over de omgeving te vertellen en voor wie dat wil, gaat de barbecue op het dek aan voor extra gezelligheid.

It Fryske Gea beschikt over de excursieboot de Blaustirns die op zonne-energie vaart en vrijwel geruisloos is. Vanaf het bovendek heb je een prachtig uitzicht en binnen kun je lekker warm genieten van de omgeving. Beleef de vaartocht langs moerasbossen, rietlanden, zomerpolders en petgaten!

Ontdek het Lauwersland vanaf het water met de ms Silverwind. Lauwersmeer, waddenzee of de binnenwateren? Alles is mogelijk. Reserveren bij Het Booze Wijf in Lauwersoog.

Luister naar verhalen over de vroegere zeevisserij en proef de sfeer van het werken op een zeilend vissersschip: De Wierumer Aek WL 19. Te reserveren bij Museum ’t Fiskershúske in Moddergat.

Op rondvaartboot de Vlinderbalg hoor je alles over hoe de Lauwerszee het Lauwersmeer werd, en leer je over hoe flora en fauna ook met de tijd meegingen. Vertrekt vanuit Oostmahorn en Lauwersoog.

Trek in kabeljauw?
Met de MS Tender ga je de Noordzee op om verse vis te vangen. Misschien spot je onderweg nog wel een zeehond of een witsnuitdolfijn!

Zin in actie?
Met 90km/u over de golven deinzen? Uitwaaien, uitblazen en uitrazen kan op de Tornado, de powerboat van de Wadden. Of ga mee op een avontuurlijke RIB tocht in een rescueboot.

Zelf aan het roer

Zelf de boot bedienen? Er zijn verschillende opties. Een fluisterboot maakt weinig lawaai, vandaar de naam. De bediening van de motor is relatief eenvoudig. Dat geeft de kans om onderweg goed om je heen te kijken. In een motorboot is de bediening nog steeds niet moeilijk en heb je wat meer ruimte. Met een elektrische sloep maak je natuurlijk helemaal de blits, het ziet er niet alleen super uit, deze boten zijn van alle gemakken voorzien.

Een boot huur je onder andere bij:

Wil je wat luxer? Een kruiser kun je huren bij:

Op het Lauwersmeer zijn 20 zogenaamde ‘marboeien‘ geplaatst waar men kan aanleggen. Deze boeien zijn speciaal omdat het poëtische ankerplaatsen zijn. Schrijfster en journalist Marjoleine de Vos heeft voor deze boeien gedichten gemaakt. Leg tijdens je vaartocht aan, en geniet van de rust en de gedichten!

Varen Tytsjerksteradiel

Op eigen kracht

Het water in Friesland is op veel verschillende manieren toegankelijk. Kies hieronder uit de opties om het op eigen kracht te doen.

Zeilen
Of je er voor kiest het zelf te doen en alleen een boot huurt, les wil nemen om het goed te leren of onder deskundige begeleiding het water op wilt, Nationaal Park Lauwersmeer is dé plek om de zeilen te hijsen. Dit kan bij Waddeninzicht en bij De Lauwer. Ook kun je vanaf Dokkum naar het Lauwersmeer zeilen met Skûtsje De Noardling. Zin om actief op ontdekking te gaan in Nationaal Park De Alde Feanen? Hijs de zeilen en laat je leiden door ervaren instructeurs die je alles vertellen over het materiaal waar je mee werkt. Ook kinderen kunnen deze prachtige watersport zelf beoefenen. Zeilen op de Friese meren kan bij Watersportcentrum De Twirre, Camping It Wiid, Recreatiecentrum Bergumermeer, Annage Skûtsjesilen en Age Veldboom Zeilactiviteiten.

Vaarroute Alde Feanen naar Drachten, hier een plezierbootje nabij het kruispunt van Fokkesleat, Sydsdjip, It Wiid en Ule Krite. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Kanovaren
Geruisloos door de wateren en langs de dorpen peddelen en genieten van het uitzicht. Kanovaren kan perfect in deze regio! Wil je weten welke routes je kunt varen en waar je een kano kunt huren? Je leest het bij Kanoroutes.

Surfen
Kitesurfen, windsurfen of traditioneel surfen, het ziet er gaaf uit en met een paar lessen kom je al een heel eind. Windsurfen kunt je bij Zeilschool De Lauwer en Windsurfvereniging PZV de Wielen leren. Kitesurfen kun je leren bij Antix sports. (locatie Lauwersoog op aanvraag).

Doe eens anders en SUP
Dit waterrijke gebied valt traditioneel uitstekend te verkennen. Voor wie eens wat anders wil is SUPPEN wellicht een leuk idee. ‘Alsof je door het weiland wandelt’, zo wordt het omschreven. Suppen, ofwel ‘stand up paddle boarden’ is je staand op een surfplank met een peddel over water verplaatsen. Zo leer je niet alleen het water op een geheel nieuwe manier kennen, maar ook de omgeving. Suppend door het Friese landschap sta je letterlijk oog in oog met de paarden en koeien in de wei. Suppen kan in Earnewâld bij De Twirre, Outdoor Veldboom en Camping It Wiid, in Feanwâldsterwâl bij Hotel Café ’t Dûke Lûk, in Eastermar bij SUP Centre Fryslan en bij de Grote Wielen nabij Leeuwarden bij Windsurfvereniging PZV de Wielen.

_DSC3911