circle-mask

Houd je van water? Laat je dan verrassen door het prachtige Nationaal Park De Alde Feanen. Dit merengebied met als centraal punt Earnewâld (Eernewoude) is uitermate geschikt om te verkennen per boot. Toch liever een combinatie van de Friese Meren en de Friese Wouden? Bezoek dan de gebieden Bergumermeer of De Leyen.

Hieronder staan de highlights van De Friese Meren voor een dagje uit en leuke weetjes.

Watersport in natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen is een prachtig natuurgebied omringd door water. Wil je het hart van het park écht verkennen? Dan is via het water de enige optie. Alleen zo kom je bij alle kleine eilandjes die het park rijk is. Er zijn verschillende partijen in de omliggende dorpen waar je terecht kunt voor een kano, bootje, luxere sloep of rondvaartboot om het park via het water te verkennen. Ook kan je leren zeilen of suppen (stand up paddling). Kijk op de pagina watersport welke aanbieders in Nationaal Park De Alde Feanen zitten.

’s Zomers vindt het grote Friese evenement ‘Skûtsjesilen’ plaats, o.a. in Earnewâld en in Grou. Wil je weten hoe zij te werk gaan? Ga dan zelf skûtsjesilen of neem een kijkje in het skûtsjemuseum in Earnewâld.

meneer en mevrouw Toepfel uit de regio Brandenburg in Duitsland genieten van het mooie weer tijdens hun vakantie in Earnewald. Ze verkennen de Alde Feanen per kano en genieten optimaal van de rust en de natuur.

Outdoor in natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen

Naast watersport activiteiten is Nationaal Park De Alde Feanen de ideale plek voor outdoor activiteiten. Via de pontjesroute fiets je door het park. Volg de fietsroute door middel van de fietsknooppunten en kom op de mooiste plekken. In het Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen zijn er verschillende kinderactiviteiten voor binnen en buiten. ’s Zomers biedt het park mooie plekken om te zwemmen, o.a. op het strandje van Earnewald en Grou. ’s Winters kun je het park ontdekken op de schaatsen. Toch wat meer actief? Geef je dan op voor het evenement, elk jaar in augustus: ‘de Alde Feanen Challenge’.

fietsen_alde_feanen_friesland

Dagje uit in Earnewald (Eernewoude)

Houd je van water en prachtige natuur? Dan moet je in Earnewâld zijn! Dit dorp ligt midden in het Nationale Park De Alde Feanen en kent een rijke historie. Halverwege de achttiende eeuw kwam de turfindustrie op gang. Een kaalslag voor het veengebied dat veranderde in land met grote petgaten. Als de ribben te smal werden zorgden weer en wind voor grote plassen waardoor bewoners soms maanden hun erf niet konden verlaten. Eind negentiende eeuw werden er kades rond boezemlanden gemaakt en ontstonden er zomerpolders. Vandaag de dag is Earnewâld een recreatief watersportdorp waar de massa niet overheerst. Waar je een bootje huurt om gemoedelijk rond te dobberen en een terrasje pakt om van een gezellige sfeer te genieten. De prinsen van Oranje gingen je daar een paar honderd jaar geleden al in voor. Vandaar dat je de naam Princenhof op veel plekken nog tegenkomt. Ook de gebiedsnaam It Wiid is een bekende naam in het dorp. Voor meer informatie wat er te doen is in het dorp kijk op www.earnewald.nl of kijk op de museumpagina voor omliggende musea.

Andere omliggende dorpen van Nationaal Park De Alde Feanen zijn Grou, De Veenhoop, Warten, Wergea en Oudega (Sm.). De stad Leeuwarden en grote dorpen Heerenveen en Drachten liggen er tevens vlakbij.

waterplezier_earnewald_friesland

 Tips voor de meren

  • Ga langs bij het Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen in Earnewald
  • Leuk weetje: spot de big five van het park. Bekijk hiervoor de inspiratiekaart in de Opstapkrant van het park
  • Bezoek de zeven punten waar je de natuur het beste kunt beleven. Bekijk hiervoor de inspiratiekaart in de Opstapkrant van het park
  • De Alde Feanen ontdekken met Bioloog Freek Vonk. Leuk voor de kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. Goed voorbereid de Alde Feanen ontdekken? Bereid je voor met Freek Vonk in je oor! Download de podcast hier en hoor wat de leukste bioloog van Nederland te vertellen heeft.

Comments

Binnenkort in De Friese Meren

21 dec 2017

Midwinterwandeling Alde Feanen

23 dec 2017

Vaarexcursie XL (A)

27 dec 2017

Oudejaarssjouwtocht Peazemerlannen, Bantpolder, Anjumerkolken

28 dec 2017

Vaarexcursies wintergasten en trekvogels in Nationaal Park De Alde Feanen

Alle evenementen