Houd je van water? Laat je dan verrassen door het prachtige Nationaal Park De Alde Feanen. Dit merengebied met als centraal punt Earnewâld (Eernewoude) is uitermate geschikt om te verkennen per boot. Toch liever een combinatie van de Friese Meren en de Friese Wouden? Bezoek dan de gebieden Bergumermeer of De Leyen.

Hieronder staan de highlights van De Friese Meren voor een dagje uit en leuke weetjes.

Watersport in natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen is een prachtig natuurgebied omringd door water. Wil je het hart van het park écht verkennen? Dan kan dat alleen via het water. Alleen zo kom je bij alle kleine eilandjes die het park rijk is. In de omliggende dorpen zijn er verschillende partijen waar je terecht kunt voor een kano, sloep of rondvaartboot. Ook kan je leren zeilen of suppen (stand up paddling). Kijk op de pagina watersport welke aanbieders in Nationaal Park De Alde Feanen zitten.

’s Zomers vindt het grote Friese evenement ‘Skûtsjesilen’ plaats, o.a. in Earnewâld en in Grou. Wil je weten hoe de bemanning te werk gaat? Ga dan zelf skûtsjesilen of neem een kijkje in het skûtsjemuseum in Earnewâld.

meneer en mevrouw Toepfel uit de regio Brandenburg in Duitsland genieten van het mooie weer tijdens hun vakantie in Earnewald. Ze verkennen de Alde Feanen per kano en genieten optimaal van de rust en de natuur.

Outdoor in natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen

Naast watersport activiteiten is Nationaal Park De Alde Feanen de ideale plek voor outdoor activiteiten. Via de pontjesroute fiets je door het park. Volg de fietsroute door middel van de fietsknooppunten en kom op de mooiste plekken. In het Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen zijn er verschillende kinderactiviteiten voor binnen en buiten. ’s Zomers biedt het park mooie plekken om te zwemmen, o.a. op het strandje van Earnewald en Grou. ’s Winters kun je het park ontdekken op de schaatsen. Heb je liever wat meer actief? Geef je dan op voor het jaarlijkse evenement in augustus: ‘de Alde Feanen Challenge’.

fietsen_alde_feanen_friesland

Dagje uit in Earnewâld (Eernewoude)

Houd je van water en prachtige natuur? Dan moet je in Earnewâld zijn! Dit dorp ligt midden in het Nationale Park De Alde Feanen en kent een rijke historie. Halverwege de achttiende eeuw kwam de turfindustrie op gang. Een kaalslag voor het veengebied dat veranderde in land met grote petgaten. Als de ribben te smal werden zorgden weer en wind voor grote plassen waardoor bewoners soms maanden hun erf niet konden verlaten. Eind negentiende eeuw werden er kades rond boezemlanden gemaakt en ontstonden er zomerpolders. Vandaag de dag is Earnewâld een recreatief watersportdorp waar massa niet overheerst. Waar je een bootje huurt om gemoedelijk rond te dobberen en een terrasje pakt om van een gezellige sfeer te genieten. De prinsen van Oranje gingen je daar een paar honderd jaar geleden al in voor. Vandaar dat je de naam Princenhof op veel plekken nog tegenkomt. Ook de gebiedsnaam It Wiid is een bekende naam in het dorp. Voor meer informatie wat er te doen is in het dorp kijk op www.earnewald.nl of kijk op de museumpagina voor omliggende musea.

Andere omliggende dorpen van Nationaal Park De Alde Feanen zijn Grou, De Veenhoop, Warten, Wergea en Oudega (Sm.). De stad Leeuwarden en grote dorpen Heerenveen en Drachten liggen er tevens vlakbij.

waterplezier_earnewald_friesland

 Tips voor de meren

  • Ga langs bij het Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen in Earnewâld.
  • Leuk weetje: spot de big five van het park: otter, ree, roerdomp, aalscholver en de ooievaar. In de opstapkrant van het park staan de exacte locaties waar je ze kunt zien. De Opstapkrant is verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum en toeristische ondernemers.
  • Bezoek de zeven punten waar je de natuur het beste kunt beleven. Bekijk hiervoor de inspiratiekaart in de Opstapkrant van het park.
  • Goed voorbereid de Alde Feanen ontdekken? Bereid je voor met Freek Vonk in je oor! Download de podcast hier en hoor wat de leukste bioloog van Nederland te vertellen heeft.
  • 10 tips voor kinderen van www.reiswijzerkidsenco.nl.
  • www.gezinopreis.nl geeft allerlei leuke tips voor gezinsactiviteiten.

Wat anderen zeggen over Nationaal Park De Alde Feanen

Ik was enorm verrast door de schoonheid van de omgeving. Het gebied is zo mooi dat ik er gemakkelijk een hele week had kunnen verblijven zonder me te vervelen.
(Reisblog www.lifelicious.nl)

Langzaam varen we door smalle kreekjes en genieten van de prachtige natuur. Libellen gaan op de kajak zitten, even verderop zit een zwaan te broeden.
(Reisblog www.vakantaseren.nl)

Onze schipper vaart met ons een heel stuk het meer op, voor alle kleine zeilbootjes uit…… Daarna doen we onze ogen dicht en luisteren samen 2 minuten lang naar de stilte om ons heen.
(Reisblog www.myfootprints.nl)

Water of weiland, varen of fietsen, actief of passief; de mogelijkheden zijn oneindig!
(Reisblog www.bijzonderplekje.nl)

Natuurlijk zijn er nog meer leuke en stoere kinderuitjes in Friesland, maar varen op de Friese meren van de Alde Faenen met Freek Vonk is er dus zeker weten één van.
(Reisblog www.dekleinewereldreiziger.nl)

Het Friese Nationaal Park De Alde Feanen is een gevalletje ‘safe the best for last’. Dit natuurgebied is het jongste nationaal park van Nederland en combineert rust en natuur met de Friese cultuur en watersport.
(Lifestyleblog www.artikel255.nl)

Wil je een gezinsvakantie plannen? Klik dan hier voor meer praktische informatie.

Comments

Binnenkort in De Friese Meren

Alle evenementen