November is de maand van de gezelligheid. De maand waarin ook in Friesland verschillende optochten voor Sint Maarten worden gehouden, intochten van Sinterklaas én Kerstfairs. We zetten ze voor je op een rijtje.

Lampionnenoptocht Sint Maarten

Vaste traditie in Kollum is de lampionnenoptocht met heel veel gekleurde lampjes, kinderen, ouders, belangstellenden en natuurlijk muziek. Achter het echte draaiorgel aan gaat de stoet richting het centrum waar alle deelnemende kinderen een lekkere traktatie krijgen! Ook in andere dorpen worden lampionnenoptochten georganiseerd, zoals in Damwâld en Ee. Komen jullie ook?

Sinterklaasintocht per boot

Wat betreft de intocht van Sinterklaas is er genoeg keus in Noordoost-Friesland. De grootste intocht is in Dokkum. In het historische centrum wordt de mooie pakjesboot van Sint en zijn vijftig Pieten opgewacht door duizenden kinderen en hun ouders. Voor wie Sinterklaas wel per boot binnen wil zien varen, maar voor een minder massale optocht gaat, zijn er genoeg alternatieven in deze regio. Zo hoopt Sinterklaas met een aantal Pieten per stoomboot bij de Swemmer haven in De Westereen aan te komen. In Kollum vindt het Sinterklaasfeest plaats in het centrum. In Burgum meren Sint en zijn Pieten op de Loswal aan. En ook in Surhuisterveen komt de kindervriend met zijn gevolg aan in de haven. Daarna gaat iedereen in optocht mee naar het centrum.

Glazen Huis van Sinterklaas

In Dokkum is op de zaterdag na de intocht weer van alles te doen rondom het thema Sinterklaas. Zo kunnen kinderen deze dag een Hulp-Pietendiploma halen. Dit kan door het Pietenparcours te volgen die bij het Glazen Huis in het centrum van de stad te vinden is. Hier zamelt de Lions Club Noordoost-Friesland nieuwe cadeaus in voor kinderen wiens ouders zijn aangewezen op hulp van de voedselbank. Kinderen kunnen deze dag ook nog geschminkt worden. Daarnaast draait het Rad van Sinterklaas met prijsjes die ter beschikking zijn gesteld door vele lokale ondernemers. Gedurende de actie is er een 7-koppig Pietenorkest aanwezig voor de vrolijke noot.

Magisch Sinterklaassprookje

Traditiegetrouw wordt er in theater de Colle in Kollum op de zaterdagavond na de aankomst van Sint en zijn Pieten een magisch Sinterklaassprookje opgevoerd.  Het sprookje wordt opgevoerd door de toneelploeg van de Sint Nicolaascommissie NOF. Dankzij  de medewerking van professionele belichters, grimeurs en regisseurs, wordt een voorstelling gegeven die de concurrentie aan kan met menig commerciële productie.

Populaire Kerstsprokkelfair

Al jaren een begrip in Friesland: De Kerstsprokkelfair bij De Vertakking in Ryptsjerk. Standhouders met woon- en kerstdecoraties, trendy dameskleding, modeaccessoires, sieraden, parfum, bloemsierkunst en veel meer brengen je absoluut in de kerstsfeer! De modeshows, theater, muziek en kook- en bloemschikdemonstraties zorgen voor inspiratie en vermaak.

Noord-Friese winkeltjesroute in kerststijl

De deelnemers van de Noord-Friese Winkeltjesroute zijn eind november weer in kerstsfeer gehuld. Het betreft ateliers en winkeltjes met een gezellige sfeer, waar je persoonlijk geholpen wordt. Vergeet de winkelketens van de grote stad. Trek er op uit met auto of fiets en ga op ontdekking langs deze winkels die Friesland extra leuk maken!

Winterfair in Wâlterswâld

De Winterfair in Wâlterswâld is een aanrader voor een breed publiek, vooral omdat het aanbod tijdens deze twee dagen zeer divers is. Zowel voor jong als oud, man en vrouw, is er veel te zien en te verkrijgen. Ook de bar is op beide dagen geopend voor een lekker hapje of drankje.

Natuurwerkdag

Wil je lekker samen buiten aan de slag? Dat kan ook tijdens de Natuurwerkdag, de grootste vrijwilligersdag in het groen. Zo kun je bomen en struiken zagen bij natuurgebied het Houtwiel in Broeksterwâld.

Vogelexcursies in NP Lauwersmeer

Ga samen met de boswachter van Staatsbosbeheer op zoek naar de wintervogels van Nationaal Park Lauwersmeer. Een excursie voor het hele gezin. In deze wintermaanden komen de wintergasten naar het Lauwersmeer, waaronder verschillende ganzen- en eendensoorten. Ook roofvogels, zoals de buizerd en slechtvalk verblijven hier. Lees voor meer informatie over de beste locaties om vogels te spotten de blog van Johanna Kommerie.

 

Exclusief te doen in Friesland in 2018:

Beleefroute Bildtstars en Eigenheimers

Het fotoproject ‘Bildtstars en Eigenheimers’ trapt af met tien reusachtige portretfoto’s van lokale aardappelboeren langs de Waddenkust van Noordoost-Friesland. De portretten – gemaakt door fotograaf Linette Raven – krijgen voor tenminste vijf jaar een plek op boerderijdaken, muren en schuren midden in het landschap. Zo krijgen de aardappelboeren en hun families een gezicht. Welk verhaal willen zíj vertellen over het land dat zij bewerken? Over hun cultuur en hun leven? Ontdek het op locatie – met de kop in de wind en op eigen tempo – aan de hand van de beleefroute ‘Bildtstars en Eigenheimers’: een expeditie dwars door het aardappelhart van Nederland. De beleefroute ‘Bildtstars en Eigenheimers’ is vanaf 28 november te downloaden via de gratis app Routes Friesland Style.

Foto-expositie Bermtoeristen

Ruim 250 kinderen van basisscholen uit de gemeenten Tytsjerksteradiel en Dantumadiel hebben natuurgebied ’t Bûtefjild door de lens van de camera bekeken. Ze waren als het ware toerist in hun eigen achtertuin. De 30 mooiste foto’s van tien dagen ‘Bermtoeristen Bûtefjild’ zijn tot en met zaterdag 24 november te zien in het Paviljoen van Park Vijversburg in Tytsjerk.

Blog door Klasina van der Werf
Klasina woont en werkt in Ee. Ze heeft twee kinderen en schrijft regelmatig een artikel voor eropuitinfriesland.nl. Schrijven is haar passie. Haar twee dochters en de regio Noordoost-Friesland zijn de meest belangrijke inspiratiebronnen voor haar werk.

Foto’s: Marcel van Kammen

Comments

Meer nieuws

Meer genieten van weidevogels dankzij mobiele vogelkijkhut

23 april 2019

Voorzitter Frans Kloosterman van de Bond van Friese Vogel Wachten (BFVW) heeft vrijdag de nieuwe mobiele…

Lees meer
Nieuws

Meivakantie 27 april t/m 5 mei 2019

9 april 2019

Inmiddels hebben de mazzelaars onder ons al kunnen genieten van een heerlijke week vakantie. Maar wees…

Lees meer

Nieuwsoverzicht