Om je vakantie zo makkelijk mogelijk te maken, publiceren we elke week van de zomervakantie een to-do lijst. We verzamelen de allerleukste uitjes, evenementen en activiteiten. Zodat jij het meeste uit je vakantie haalt! Deze keer: zaterdag 5 t/m vrijdag 11 augustus 2017. Bekijk het overzicht van alle evenementen hier.

Zaterdag 5 augustus – Autocross Kollum

Niet typisch Fries, wel typerend voor het platteland: de autocross! In Kollum pakken ze deze traditie serieus aan. Op zaterdag 5 augustus worden de Nederlandse Kampioenschappen Rodeo én Vrije Standaard verreden in Kollum. Houd je van actie, brullende motoren en spektakel? Dan moet je zaterdag vanaf 11.00 uur in Kollum zijn!

Locatie: Wouddijk 7, 9291 LA Kollum
Tijd: vanaf 11.00 uur
Kosten: Entree is 10 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis het terrein op.
Meer info vind je hier

Zondag 6 augustus – Vogelpraat Lauwersmeer

Wist je dat er ruim 350 vogelsoorten gespot zijn in Nationaal Park Lauwersmeer? Ben je benieuwd welke vogels er tijdens jouw vakantie aanwezig zijn? Ga dan naar het activiteitencentrum. De boswachter vertelt welke soort je waar kunt spotten en je mag al je vogelvragen aan deze deskundige stellen!

Locatie: Activiteitencentrum Bosschuur, De Rug 1 9976 VT Lauwersoog
Tijd: 13.30 – 14.30 uur
Kosten: gratis
Meer info vind je hier

Maandag 7 augstus – Fietsen Surhuisterveen

Het wielerdorp van de regio, Surhuisterveen, organiseert diverse fietsevenementen. De routes zijn gratis te downloaden via deze link. De route van 25 kilometer geeft een gevarieerd beeld van de omgeving. Je passeert diverse dorpen waaronder Drogeham. Je komt door het natuurgebied De Mieden en langs het Prinses Margrietkanaal. De route start in Surhuisterveen op het Torenplein. Hier kun je voor of na de tijd ook genieten van een heerlijk kopje koffie of een biologisch ijsje.

Locatie: Torenplein, Surhuisterveen
Kosten: gratis
Meer info vind je hier

Dinsdag 8 augustus – Skûtsjesilen Earnewâld

Zaterdag 5 augustus is de SKS competitie (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) voor skûtsjes weer gestart. De eerste wedstrijd vindt traditiegetrouw in Grou plaats. De tweede is maandag bij De Veenhoop en de derde wedstrijd is op dinsdag 8 augustus in Earnewâld. Deze dag bomvol tradities moet je eens meemaken!

Op de wateren van Nationaal Park De Alde Feanen is het vanwege de wind nooit zeker waar de wedstrijd precies plaats zal vinden. Zowel op de Folkertsleat als op de Sânemar kan het spektakel zich afspelen. Beide keren is het Smidspaed een goede locatie om rond 13.00 uur neer te strijken. Vergeet niet je draagbare radio mee te nemen voor het live verslag van Omrop Fryslan.

Locatie: Smidspaed 21, 9264 TK Earnewald
Tijd: 13.30 uur
Kosten: € 2,- p.p. (t/m 14 jaar gratis)
Meer info vind je hier

Woensdag 9 augustus – Koning van het Grasland

Koning van het Grasland is een prachtig openluchttheaterstuk. Het toont het leven van Hessel en Anke Kroes. Een boerenstel dat hun zoontje verliest tijdens een noodlottig ongeval. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, barst er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil. Hierdoor komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt ook de MKZ gevaarlijk dichtbij.

Benieuwd naar het stuk? Je kunt het op 9 augustus zien in Engwierum. Liever een andere datum? Op 26 en 27 augustus wordt er gespeeld in Veenwouden en op 2 en 3 september in Tytsjerk. Alle speeldata staan hier.

Locatie: Nijlan 2, Engwierum
Tijd: 20.00 – 21.45 uur
Kosten: € 23,- p.p.
Meer info vind je hier

Donderdag 10 augustus – Blote Voetenpad

Op de grens van Groningen en Friesland vind je het allerleukste blote voetenpad van Nederland: Het Blôde Fuottenpaad. Dit pad van 3 kilometer lang is een ware belevenis voor jong en oud! In onderstaand filmpje doet de boswachter het even voor!

Locatie: Kaleweg, 9865 TC Opende
Kosten: gratis
Meer info vind je hier

Vrijdag 11 augustus – Excursie Bouwepet

Vlakbij Mûnein (Molenend) ligt de Bouwepet. Dit natuurgebied maakt onderdeel uit van het grotere Bûtenfjild. Het gebied kenmerkt zich door de vele zwerfkeien die hier tijdens de voorlaatste ijstijd zijn achtergebleven. Op vrijdag 11 augustus ga je met een boswachter van It Fryske Gea mee op excursie door de Bouwepet. Je leert veel over de ijstijd, het gebied Bûtenfjild en de vogels die er wonen.

Locatie: wordt bekend gemaakt na aanmelding
Kosten: gratis voor leden van It Fryske Gea. Geen lid? Dan betaal je per persoon en 2 euro voor kinderen t/m 12 jaar.
Meer info vind je hier

Elke vakantie schrijven we weekplanners met de leukste activiteiten van de week, afgestemd op het weer en het aanbod. Deze blog is geschreven door Elizabeth Pilat, werkzaam als regiomarketeer voor Noordoost Friesland. Foto’s zijn van Stichting RMT of gemaakt door Marcel van Kammen, tenzij anders vermeld.

Comments

Meer nieuws

Tentoonstelling Petrus Regout

21 mei 2018

In het kader van de “culturele hoofdstad Leeuwarden 2018” is er in het kerkje te Jislum…

Lees meer
Exposities

Stampvol programma Vier de Alde Feanen

18 mei 2018

Nationaal Park De Alde Feanen maakt zich op voor Vier de Alde Feanen, onderdeel van het…

Lees meer
Evenementen

Nieuwsoverzicht